Rituximab

Gebruik van Rituximab (Interne Geneeskunde)

Inleiding

U heeft met uw nefroloog afgesproken dat u Rituximab gaat krijgen voor de behandeling van uw aandoening (vasculitis, bloedvatontsteking). Het doel van de behandeling met Rituximab is het onstekingsproces van uw ziekte tot rust brengen. Het is belangrijk dat u een aantal zaken over dit medicijn weet. Deze folder geeft informatie over het medicijn, welke de verpleegkundige ook met u heeft besproken.

De werking van Rituximab

Rituximab is een geneesmiddel dat bepaalde witte bloedcellen (de B-lymfocyten) tijdelijk uitschakelt. Deze B-lymfocyten maken deel uit van het afweersysteem. Het zijn verdedigers tegen ongewenste infecties. Ze spelen een rol bij verschillende auto-immuunziekten zoals ANCA geassocieerde vasculitis (AAV), systemische lupus erythematosus (SLE) en reumatoïde artritis. Bij deze ziekten kan er sprake zijn van een overmatige activiteit van de B-lymfocyten. Vermindering van het aantal B-lymfocyten kan daarom de ziekte tot rust brengen.

Rituximab is een monoclonaal antilichaam. Dit zijn cellen met dezelfde eigenschappen. Het zijn aangepaste eiwitten die zijn ontwikkeld om processen van het afweersysteem te beïnvloeden.

Toediening van Rituximab

Rituximab is een geneesmiddel dat toegediend wordt door middel van een infuus. Er zal een naaldje in het bloedvat geplaatst worden door de verpleegkundige. Het middel wordt gegeven op de Oncologische dagbehandeling of verpleegafdeling interne geneeskunde, in het ziekenhuis. Rituximab kan een overgevoeligheidsreactie geven. Daarom krijgt u voor het infuus met Rituximab: prednison en paracetamol. Daarnaast kan Rituximab de bloeddruk verlagen. Om de bloeddruk goed te monitoren, wordt de eerste 2 uur, ieder halfuur de bloeddruk gemeten.

Het eerste infuus neemt gemiddeld 4 à 5 uur in beslag. Indien u tijdens het eerste infuus geen last van bijwerkingen hebt gehad, wordt het tweede infuus meestal sneller toegediend.

De behandeling van Rituximab bestaat uit 1 of 2 behandelingen. De volgende behandeling wordt 14 dagen na de eerste behandeling gepland.

De arts kan na een aantal behandelingen besluiten om de hoeveelheid van het middel te verlagen, de tijd tussen de infusen te verlengen, of de behandeling zelfs te stoppen.

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

U kunt Rituximab in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel uw huisarts, specialist, tandarts en apotheker altijd welke geneesmiddelen u gebruikt. Rituximab kan de bloeddruk verlagen. Het is daarom extra belangrijk om het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie, te overleggen met uw arts.

Bloedcontrole

Tijdens de behandelperiode laat uw arts regelmatig uw bloed controleren op een tekort aan afweereiwitten (immunoglobines). Bij een tekort aan afweereiwitten heeft u meer kans op infecties. Als u een tekort heeft, dan krijgt u via een infuus extra afweereiwitten toegediend.

Contra indicaties

  • Overgevoeligheid voor Rituximab
  • Actieve ernstige infectie
  • Sterk verlaagde afweer
  • Zeer ernstig hartfalen

Mogelijke bijwerkingen

  • Infecties. Rituximab onderdrukt de afweer, waardoor er een verhoogde kans is voor infecties. Dit zijn vaak infecties van de bovenste luchtwegen zoals verkoudheid en bronchitis. Als u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u Rituximab gewoon blijven gebruiken.
  • Koorts
  • Verminderde aanmaak van bloedcellen
  • Overgevoeligheidsreacties. Tijdens het inlopen van het infuus kan een overgevoeligheidsreactie optreden. Zo nodig dienen we het medicijn langzamer toe, stoppen we de toediening of krijgt u een medicijn om de overgevoeligheidsreactie te stoppen.
  • Aandoening van het zenuwstelsel (PML), in zeldzame gevallen. Krijgt u symptomen zoals geheugenverlies, moeite met nadenken, moeite met lopen of als u slechter gaat zien? Dan is het heel belangrijk dat u dit direct aan uw behandelend nefroloog vertel.

Neem contact op met de polikliniek nefrologie bij:

  • Koorts (temperatuur hoger dan 38.5), welke langer dan 24 uur aanhoudt
  • Koude rillingen
  • Verschijnselen van een infectie, zoals ziek zijn, koorts (toename van) hoesten met opgeven van slijm, pijn bij plassen, aanhoudende diarree
  • Tekenen van uitval van het zenuwstelsel (zwakte van de armen of benen, dubbelzien, doof gevoel).

Effecten op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Voor mannen

Voor zover nu bekend is, heeft Rituximab geen invloed op de vruchtbaarheid. Mannen met een kinderwens mogen Rituximab toegediend krijgen.

Voor vrouwen

Voor zover nu bekend is, heeft Rituximab geen invloed op de vruchtbaarheid. Het is erg belangrijk om uw nefroloog te vertellen dat u zwanger wilt worden of al zwanger bent. Vrouwen moeten twaalf maanden voor een eventuele zwangerschap, stoppen met het gebruik van Rituximab. Rituximab kan namelijk bij het ongeboren kind, vermindering van het aantal afweercellen geven. Het is niet bekend of Rituximab aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Daarom mag u tijdens een zwangerschap geen Rituximab gebruiken. U mag Rituximab ook niet gebruiken als u borstvoeding geeft. Het geven van borstvoeding wordt ook ontraden aan vrouwen die minder dan 12 maanden geleden Rituximab hebben gebruikt. Overleg de situatie met uw nefroloog. Het is dus belangrijk om tijdens het gebruik van Rituximab én tot en met 12 maanden na het stoppen van Rituximab een betrouwbaar anticonceptiemiddel te gebruiken.

Aanvullende informatie

Ondergaat u een operatie of andere (tandheelkundige) ingreep?

Het gebruik van Rituximab kan een verhoogd risico op infecties (na de operatie) en een vertraagde wondgenezing geven. Algemeen is het advies om niet eerder dan 3 maanden na de laatste Rituximab toediening een (geplande) operatie (of andere ingreep) te ondergaan. Met de volgende Rituximab toediening dient gewacht te worden totdat de wond genezen is.

Voordat u met Rituximab begint

Voor u kunt beginnen met Rituximab moeten we zeker weten dat u geen tuberculose (TBC) en/of chronische hepatitis B en C (ontsteking in de lever) heeft.

Alcohol

U mag (matig) alcohol gebruiken tijdens de behandeling met Rituximab.

Autorijden

Van Rituximab wordt u niet suf of slaperig. U mag daarom autorijden tijdens het gebruik van Rituximab. Het medicijn clemastine dat u kunt krijgen tegen jeuk en allergische reacties, kan slaperigheid en duizeligheid veroorzaken. Wij adviseren u daarom dringend nom niet zelf auto te rijden op de dag van het infuus en 24 uur daarna. Het is wenselijk dat iemand u naar huis kan brengen.

Gaat u binnenkort op vakantie?

Het plannen van een reis

Pas op reizen naar gebieden met een verhoogde kans op infecties. Overleg dit met het reisbureau en informeer via uw regionale GGD, het tropencentrum (www.tropencentrum.nl) of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering ( www.lcr.nl ).

Rituximab en vaccinaties

Als u Rituximab gebruikt mag u geen vaccinatie met levende, verzwakte virussen en bacteriën krijgen. Hieronder vallen ondermeer vaccinaties tegen gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin, bof, mazelen en rode hond (BMR) en BCG. Vertel de arts of verpleegkundige die u vaccinaties voorschrijft dat u Rituximab gebruikt. Noodzakelijke vaccinaties moeten minstens 4 weken voor de eerste behandeling met Rituximab plaatsvinden. Dit komt omdat Rituximab de witte bloedcellen (B-lymfocyten) tijdelijk uitschakelt. B-lymfocyten zijn belangrijk zijn bij het opbouwen van afweer na een vaccinaties.

De meeste vaccinaties die gegeven worden tijdens het gebruik van Rituximab werken minder goed.

Medicijnenpaspoort en Engelstalige patiënten brief

Als u op reis gaat is het verstandig een overzicht van alle medicijnen (medicijnenpaspoort) die u gebruikt mee te nemen. Dit kunt u opvragen bij uw apotheek. U heeft dan een document voor eventuele controles door de douane. Het is ook in geval van verlies van medicijnen of wanneer u een arts in het buitenland raadpleegt.

Voor Rituximab is een apart medicijnpaspoort nodig. U kunt 2-4 weken voor vertrek contact opnemen met poli nefrologie. Indien u onverhoopt in het buitenland medische hulp nodig heeft, is het belangrijk dat u deze hulpverlener kunt vertellen welke ziekte(n) u heeft, welke medicijnen u gebruikt en hoe bij vragen. U kunt hiervoor een Engelstalige brief aan uw nefroloog vragen. Neem hiervoor ruim voor uw vertrek (4-6 weken) contact op met uw nefroloog.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven