Nierbiopsie

Algemene informatie

Inleiding

U heeft een afspraak voor een nierbiopsie. Uw arts heeft u al verteld hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. In onderstaande informatie kunt u alles rustig nalezen.

Wat is een nierbiopsie?

Bij een nierbiopsie haalt de radioloog met een naald een klein stukje weefsel (een biopt) uit de nier weg. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop.

Het onderzoek

Dag van het onderzoek

U mag zich melden op de afdeling waar u een afspraak hebt. De verpleegkundige ontvangt u en maakt u wegwijs op de afdeling. Ook noteert hij of zij uw gegevens en beantwoordt eventuele vragen of onduidelijkheden. Voor het onderzoek meet de verpleegkundige uw bloeddruk, pols en temperatuur.

Indien de nierbiopsie in de ochtend plaatsvindt dan dient u nuchter te zijn. Wanneer u in de middag gepland staat dan mag u een licht ontbijt nemen.

Het onderzoek

U wordt met het bed naar de afdeling radiologie gebracht.

De radioloog start met het maken van een echo. U krijgt wat gel op de huid, wat even koud aan kan voelen. Met behulp van de echo bepaalt de radioloog de plaats van de punctie. De radioloog dekt de plek af met een steriel laken om infecties te voorkomen en geeft u een plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, neemt de radioloog met een biopsienaald een stukje weefsel weg. Dit gebeurt een paar keer, om voldoende weefsel te hebben voor een goede diagnose. Het nemen van een biopt kan ondanks de verdoving heel even pijnlijk zijn. Die pijn duurt meestal niet langer dan een paar seconden. Na het nemen van de biopten drukt de radioloog het wondje dicht en plakt het af met een pleister.

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek

De nier is een rijk doorbloed orgaan. Hierdoor bestaat de kans dat er door de biopsie een bloeding optreedt. Dit kan zowel een bloeding rondom de nier zijn, wat pijnklachten kan geven, als bloed in uw urine. Meestal stopt dit vanzelf. Soms is een aanvullende behandeling noodzakelijk. Om een bloeding te voorkomen houdt u na de biopsie de eerste 6 uur bedrust. U blijft plat op uw rug op bed liggen.

Ondertussen houdt de verpleegkundige op de afdeling u in de gaten en meet een aantal keren uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Ook controleert hij of zij de punctieplaats.

6 uur na het onderzoek wordt er bloed afgenomen. Indien dit goed is mag u weer eten. Ook mag u weer voorzichtig gaan mobiliseren.

Na het onderzoek

Ontslag

De volgende ochtend na overleg met de arts vindt het ontslag plaats.

Bij klachten van hematurie (bloed in de urine), nieuwe of toename van flankpijn dan wel anderszins onbegrepen klachten mogelijk in relatie tot de nierbiopsie dient u zich te melden. U kunt dan contact opnemen met het ziekenhuis en u laten doorverbinden met de arts-assistent van de interne geneeskunde.

De uitslag

U krijgt de uitslag te horen tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek of via een telefonisch consult en dus niet direct na de nierbiopsie. In principe krijgt u de uitslag van de arts die u heeft doorverwezen. Indien u bent opgenomen krijgt u de uitslag via uw zaalarts te horen.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiƫnt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1