MRSA

Inleiding

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, afgekort MRSA, is een Staphylokok. Staphylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij mensen, zonder dat iemand daar last van heeft. De MRSA is een bijzondere Staphylokok, want hij is ongevoelig (resistent) voor de meeste antibiotica. De MRSA bacteriën zitten vooral op de huid, in de neus en in de keel, maar kunnen ook in wonden, urine, bilnaad (perineum) en in de darmen voorkomen.

MRSA drager

Een MRSA drager is een persoon bij wie de MRSA bacterie is gevonden. Meestal heeft die persoon daar geen klachten van.

MRSA infectie

MRSA infecties komen in Nederland weinig voor. Patiënten in ziekenhuizen lopen meer risico op een MRSA infectie dan gezonde mensen. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en contact met een MRSA bacterie kan bij hen wél tot een infectie leiden. Omdat MRSA ongevoelig is voor de meeste antibiotica (die juist veel gebruikt worden in het ziekenhuis), kan MRSA in het ziekenhuis makkelijker verspreiden.

Hoe kunt u MRSA krijgen?

De belangrijkste plaatsen waar u MRSA kunt oplopen:

  • Buitenlandse ziekenhuizen: daar komt veel MRSA voor. U heeft als patiënt meer kans om MRSA drager te worden of om er een MRSA infectie op te lopen.
  • Bij contact met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens. Vooral als deze dieren met velen tegelijk in een stal gehouden worden, zijn ze vaak besmet met MRSA. Mensen die veel contact hebben met deze dieren zijn daardoor ook vaker MRSA drager.
  • Als u samenwoont, partner of verzorger bent van iemand die MRSA drager is, is er een kans dat u ook drager bent.
  • Hoe vindt besmetting plaats?

    Besmetting met MRSA kan op verschillende manieren plaatsvinden. De belangrijkste zijn:

  • Huidcontact: vooral via de handen. Goede handhygiëne is belangrijk en helpt mee om besmetting te voorkomen.
  • Luchtverspreiding: via huidschilfers, niezen, soms bij het praten.
  • MRSA; wat betekent dit voor u?

    VieCuri volgt het landelijk beleid bij het bepalen welke patiënten verdacht worden van MRSA. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

    MRSA hoog verdacht

    dit zijn patiënten die een verhoogd risico hebben op MRSA dragerschap en nog niet of langer dan drie maanden geleden op MRSA getest zijn. U bent hoog verdacht als:

    • U de laatste twee maanden langer dan 24 uur in een buitenlandse zorginstelling* heeft gelegen
    • U korter dan 24 uur in een buitenlandse zorginstelling* heeft gelegen, maar wel een ingreep heeft ondergaan,

    of

    • U heeft contact met of u woont op een bedrijf met beroepsmatig gehouden levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens en u bent nog niet of langer dan drie maanden geleden getest op MRSA.
    • U heeft een MRSA positieve partner of huisgenoot of u bent verzorger van een MRSA drager en bent nog niet of langer dan drie maanden geleden getest op MRSA

    Het kan zijn dat u om een andere reden MRSA hoog verdacht bent, u wordt hierover ingelicht door uw arts als dit voor u van toepassing is.

    MRSA laag verdacht

    dit zijn patiënten die minder dan drie maanden geleden getest zijn op MRSA, MRSA negatief zijn, maar opnieuw kans hebben besmet te raken omdat ze contact hebben met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of met MRSA positieve personen. Of dit zijn patiënten die eerder MRSA drager zijn geweest, en na behandeling minimaal drie keer negatief getest zijn.

    Het kan zijn dat u om een andere reden MRSA laag verdacht bent, u wordt hierover ingelicht door uw arts als dit voor u van toepassing is.

    MRSA positief

    dit zijn patiënten bij wie dragerschap is aangetoond met behulp van de MRSA test. Bij deze patiënten is daadwerkelijk de MRSA bacterie gevonden. Deze patiënten zijn dus MRSA drager.

    Afhankelijk van bovenstaande onderverdeling wordt er per situatie een inschatting gemaakt van het te volgen beleid in het ziekenhuis. Let wel: Dit beleid kan verschillend zijn per persoon en per afdeling!

    * zorginstellingen zijn: ziekenhuizen, verpleeg- en/of verzorgingshuizen.

    MRSA testen

    Het is belangrijk om te weten of u drager bent van MRSA als u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Het is ook belangrijk om te weten of u drager bent van MRSA als u bepaalde onderzoeken of behandelingen krijgt. U moet dan op MRSA getest worden. Dit betekent dat uw huisarts of een verpleegkundige bij u uitstrijkjes afneemt bij de keel, neus en perineum (bilnaad) en eventuele aanwezige wonden en/of huidafwijkingen. Het duurt ongeveer vijf dagen voordat de uitslag van deze uitstrijken bekend is. (Als u de uitstrijken laat afnemen door de huisarts kan dit wat langer duren.) Als u MRSA drager bent, wordt u vervolgens ingelicht door uw behandelend arts. De afdeling Infectiepreventie stuurt u een informatiefolder over wat het voor u en het ziekenhuis betekent om MRSA drager te zijn.

    Afname MRSA-uitstrijken

    Voor het laten afnemen van het uitstrijkje in het ziekenhuis kunt u contact opnemen met:

    Locatie Venlo: Poli Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) 

    Locatie Venray: Melden aan receptie: MRSA controlekweken

    Locatie Panningen: Regiopoli Panningen, Pantaleon

    (Isolatie) maatregelen bij opname

    Als u MRSA drager bent (óf wacht op de uitslagen van uw eerste MRSA testen, dus nog hoog verdacht bent) en opgenomen wordt in het ziekenhuis zijn er isolatiemaatregelen nodig om te voorkomen dat de bacterie zich verspreidt door het ziekenhuis. Aangezien medewerkers (zoals artsen en verpleegkundigen) met u in contact komen is het mogelijk dat zij de bacterie kunnen overbrengen van u naar een andere patiënt. Isolatie-maatregelen zijn er daarom ook op gericht om besmetting van de medewerker van het ziekenhuis te voorkomen.


    De volgende maatregelen worden daarom genomen:

  • U wordt opgenomen in een daarvoor speciaal aangewezen éénpersoons patiëntenkamer
  • Personeel dat bij u op de kamer komt is gekleed in beschermende kleding
  • Na uw ontslag vindt er een uitgebreide schoonmaak en desinfectie plaats van uw kamer en instrumenten.
  • Wanneer u MRSA laag verdacht bent willen wij bij opname weten of u nog steeds MRSA-negatief bent. Er worden dan controlekweken bij u afgenomen.

    Als u opgenomen wordt op de Intensive Care of Eerste Hart Hulp (CCU) worden isolatiemaatregelen genomen.

    Het feit dat u MRSA drager bent, staat een behandeling binnen het ziekenhuis nooit in de weg!

    (Isolatie) maatregelen bij bezoek aan polikliniek

    Als u niet opgenomen bent, maar u alleen een afspraak heeft op de polikliniek, zijn er geen isolatiemaatregelen nodig omdat de kans op verspreiding van de MRSA bacterie bij poliklinische handelingen zeer gering is.

    Vermelding in het patiëntendossier

    Om een goed overzicht te houden op MRSA, registreert het ziekenhuis patiënten die MRSA verdacht of positief zijn. U wordt dan geregistreerd in de “MRSA signalering”. Er wordt een aantekening gemaakt in het computersysteem, zodat medewerkers van het ziekenhuis kunnen zien dat u MRSA positief of verdacht bent. Zo kunnen tijdig isolatiemaatregelen genomen worden als u in het ziekenhuis opgenomen wordt.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
    eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.