Waar bent u naar op zoek?

Hysteroscopie

Kijken in de baarmoeder

Inleiding

U heeft in overleg met uw arts besloten dat er een hysteroscopie gedaan wordt. U heeft hierover al uitleg gehad. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Wat is een hysteroscopie?

Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt. Dit onderzoek gebeurt met een instrument: de hysteroscoop.

De hysteroscoop

De hysteroscoop is een holle buis (de schacht) waar een lichtbundel door heen gaat, en waar ruimte is om water door te laten.

De hysteroscoop is dus een kijkbuisje waardoor de arts direct de binnenkant van de baarmoeder kan bekijken. De hysteroscoop kan worden aangesloten op een camera, zodat de beelden ook op een televisiescherm te zien zijn. In dat geval kunt u zelf meekijken, als u dat wilt. De hysteroscopie gebeurt met of zonder een roesje (lichte sedatie). De arts bespreekt met u welke manier het beste voor u is.

Waarom een hysteroscopie?

Er zijn twee redenen om een hysteroscopie te doen: om een diagnose te stellen of om te behandelen.

Diagnostische hysteroscopie

De diagnostische hysteroscopie is een logische stap bij het zoeken naar oorzaken van abnormale menstruaties, tussentijds bloedverlies uit de baarmoeder, onvruchtbaarheid, herhaalde vroeggeboorten of miskramen en ernstige menstruatiepijn. Het wordt ook wel gedaan bij bloedverlies in of na de overgang. Zo nodig kan door een buisje weefsel worden weggenomen voor verder onderzoek.

Therapeutische hysteroscopie

Met een hysteroscopie kunnen afwijkingen in de baarmoederholte worden behandeld. Voorbeelden zijn: vleesbomen, poliepen, verklevingen, een in de wand vastgegroeid spiraal of een verdikt bloedvat. Met behulp van een hysteroscopie is het mogelijk om een spiraal te verwijderen waarvan de draadjes niet te vinden zijn. Uw arts heeft met u besproken wat in uw geval de reden is om een hysteroscopie te doen.

Voorbereiding voor het onderzoek

De gynaecoloog zal van tevoren met u bespreken welke pijnmedicatie u 1 uur voor het onderzoek mag innemen.

Planning van de hysteroscopie

De hysteroscopie vindt bij voorkeur niet plaats tijdens de menstruatie. Tenzij vloeien de reden is voor het onderzoek. Dan kan het wel plaatsvinden als u bloedverlies heeft.

Als u een kinderwens heeft, wordt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus gedaan (voordat de eisprong heeft plaatsgevonden), zodat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Hier moet u bij de afspraak rekening mee houden.

Als u tijdens het onderzoek / ingreep een roesje krijgt, krijgt u eerst nog een preoperatief onderzoek.

Maatregelen tegen klachten na het onderzoek

Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Om deze pijn te verminderen krijgt u eventueel medicatie of advies hierover.

Verdere voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn als het onderzoek niet met een roesje gebeurt. U moet wel nuchter zijn als het onderzoek onder een roesje zal plaatsvinden. Voor het nuchterbeleid: bekijk de folder Sedatie.

Voor dit onderzoek is het niet nodig om de schaamstreek te ontharen.

Het onderzoek

Hoe verloopt het onderzoek?

U neemt plaats op een zelfde soort onderzoekstoel als tijdens het gebruikelijke gynaecologische onderzoek. Uw onderlichaam wordt afgedekt met doeken.

De arts brengt via de vagina de hysteroscoop door het kanaal van de baarmoederhals in de baarmoederholte in. Als het niet makkelijk gaat, zal de arts alsnog een eendenbek (speculum) gebruiken. In principe gebeurt dit onderzoek zonder verdoving, tenzij met u anders is besproken.

De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan. Om goed zicht te krijgen wordt daarom wat verwarmd water door de hysteroscoop in de baarmoederholte ingebracht. Dit uitzetten van de baarmoederholte kan een soort menstruatiepijn veroorzaken.

Tijdens het onderzoek / de ingreep zijn er meerdere collega’s aanwezig op de kamer. Iedereen heeft zijn taak tijdens het onderzoek / de ingreep.

Inbrengen hysteroscoop bij een hysteroscopie

Na het onderzoek

Wanneer en hoe naar huis?

De hysteroscopie duurt 10 tot 30 minuten. Als u niet in een roesje bent gebracht, kunt u direct weer naar huis. U kunt gewoon lopen, maar wij vinden het wenselijk dat iemand met u meekomt.

Welke klachten en complicaties kunnen er zijn?

Na het onderzoek kunt u nog een kleine week bloedverlies of bruine afscheiding hebben en een gevoelige onderbuik. Als de klachten langer aanhouden of heviger worden, kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek of de afdeling.

Dit zijn mogelijke complicaties:

Bloeding

Er kunnen wondjes zijn in de baarmoederhals door het wegnemen van weefsel. Het bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen een week over. Als het meer is dan een forse menstruatie kunt u contact opnemen met de arts.

Beschadiging

Soms ontstaat tijdens de behandeling een wondje of een gaatje in de wand van de baarmoeder. Dit heet perforatie. Meestal geneest het vanzelf. In enkele gevallen is narcose nodig voor een laparoscopie (kijkoperatie) of een buikoperatie om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt. Deze complicatie is bij een hysteroscopie gelukkig erg zeldzaam.

Infectie

Koorts en hevige buikpijn kunnen wijzen op infectie. Deze kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. U moet bij deze verschijnselen direct contact opnemen met de arts. Deze complicatie komt weinig voor.

Overgevoeligheid

Soms wordt plaatselijke verdoving gebruikt. Er kan overgevoeligheid zijn voor het middel voor plaatselijke verdoving. Als u weet dat u overgevoelig bent voor dergelijke stoffen dan moet u dat van tevoren vertellen. Wij kunnen daar dan rekening mee houden. In zeer zeldzame gevallen is acute behandeling noodzakelijk. Soms treden de verschijnselen pas later op. U moet de arts bellen als zich na het onderzoek verschijnselen voordoen van ongebruikelijke duizeligheid, hartkloppingen en onwel bevinden.

Weer thuis

Werk

U kunt de dag zelf weer aan het werk als u niet in een roesje bent gebracht. Extra hulp in de huishouding is niet noodzakelijk.

Geslachtsgemeenschap

Als er geen bloedverlies meer is, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap. Het kan wel wat pijnlijk zijn de eerste dagen.

Nazorg

U heeft geen wond en er zijn dus geen hechtingen te verwijderen. Meestal wordt een vervolgafspraak of een telefonische afspraak gemaakt. Het onderzoek en vervolgbeleid wordt dan besproken.

Wanneer contact opnemen met het ziekenhuis?

Neem contact met ons op als u na de hysteroscopie last heeft van:

  • hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie);
  • hevige buikpijn;
  • koorts (38°C of meer);
  • ernstige duizeligheid, hartkloppingen en onwel bevinden.

Bronvermelding: De tekst uit deze folder is gedeeltelijk overgenomen uit de folder van de NVOG en aangepast aan de omstandigheden van VieCuri Medisch Centrum.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven