Inleiding
Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat u een baarmoederfoto krijgt. Dit noemen we een hysterosalpingografie (HSG). U heeft al informatie van uw arts ontvangen. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat is een HSG?
Bij dit onderzoek worden uw baarmoeder en de eileiders zichtbaar gemaakt zodat er foto’s van gemaakt kunnen worden. Hiervoor krijgt u een contrastmiddel toegediend via de baarmoedermond. Zo kan er worden nagegaan of er afwijkingen zijn aan de baarmoederholte en of de eileiders toe- en doorgankelijk zijn.
Over het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats in de eerste helft van de menstruatiecyclus, vóór de eisprong en na de menstruatie. U mag dus niet zwanger zijn. Ook mag u geen vaginaal bloedverlies meer hebben ten tijde van het onderzoek!
De secretaresse van de polikliniek Gynaecologie maakt voor u een afspraak. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie en wordt verricht door de gynaecoloog en de radioloog met ondersteuning van een röntgenlaborant.
Overgevoelig voor jodium?
Bent u overgevoelig voor jodium, zeg dit dan van tevoren tegen uw gynaecoloog en meld het ook bij de afdeling Radiologie.
Voorbereiding
Er is geen speciale voorbereiding nodig. Er zijn wel een aantal praktische zaken waar u rekening mee moet houden.
Antibioticum
De gynaecoloog kan in bepaalde gevallen een antibioticum voorschrijven om het risico op infectie te verminderen. Het recept hiervoor krijgt u bij het maken van de afspraak voor het onderzoek. Als dit voor u van toepassing is, neemt u het antibioticum op de avond vóór het onderzoek in.
Lege blaas
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet de blaas leeg zijn. Wij adviseren u vlak voor aanvang van het onderzoek te plassen.
Pijnstillers
Als u wilt, mag u ongeveer 1 uur voor het onderzoek pijnstillers innemen. U kunt 2 tabletten paracetamol 500mg of 1 tablet naproxen 500 mg innemen.
Medicijnen
U mag eventuele medicijnen normaal innemen, tenzij anders met u is afgesproken.
Vervoer naar huis
Wij adviseren u om van tevoren vervoer naar huis te regelen, omdat u zich na het onderzoek tijdelijk niet lekker kunt voelen. Het is daarom verstandig niet zelf deel te nemen aan het verkeer. Reizen met openbaar vervoer raden wij ook af.
Het verloop van het onderzoek
Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw onderkleding uit te doen. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De gynaecoloog die het onderzoek uitvoert, brengt, na het inbrengen van de spreider, via de vagina een dun slangetje (katheter) in de baarmoeder.
Aan het einde van de katheter zit een ballonnetje dat wordt gevuld met water. Vervolgens wordt via de katheter een contrastvloeistof in de baarmoeder en de eileiders gespoten. De baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders worden zo gecontroleerd. Het ballonnetje zorgt ervoor dat de contrastvloeistof niet terugloopt.
Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof maakt de radioloog foto’s. Als de foto’s zijn gemaakt laat de gynaecoloog het ballonnetje leeglopen en verwijdert de katheter. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens het onderzoek kunt u meekijken en wordt u geïnformeerd over de bevindingen.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u last hebben van wat bloedverlies en een waterige of olieachtige afscheiding (dit is de contrastvloeistof). Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken. U hoeft geen bijzondere maatregelen te nemen, tenzij anders met u wordt afgesproken.
De uitslag
De gynaecoloog zal met u een afspraak maken voor het bespreken van de uitslag. Dat is in principe 2 tot 4 weken na het onderzoek.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.