Bekkenfysiotherapie

Inclusief een overzicht van geregistreerde bekkenfysiotherapeuten in Limburg

Wat is bekkenfysiotherapie?

U heeft met uw arts besproken dat bekkenfysiotherapie voor u mogelijk zinvol is. 
Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. U kunt de bekkenbodemspieren zelf niet zien. Dat maakt het misschien moeilijk om ze goed te gebruiken en te oefenen. De bekken-fysiotherapeut helpt u hierbij.

Hiervoor zijn allerlei oefeningen mogelijk. Welke oefeningen u leert, hangt af van de klachten die u heeft. U leert de bekkenbodemspieren dus op een nieuwe manier te gebruiken. Het is belangrijk dat dit normale bewegingen voor u worden, zodat u ze onbewust gaat doen. De bekkenfysiotherapeut zal u hierbij adviseren en begeleiden.

Wat is het verschil met gewone fysiotherapie?

Een bekkenfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in bekken- en bekkenbodemproblemen. Bekkenfysiotherapie is een driejarige vervolgopleiding na een gewone fysiotherapieopleiding. Een bekkenfysiotherapeut heeft daardoor meer kennis en meer bevoegdheden voor wat betreft onderzoek en behandeling van bekkenbodemproblemen dan gewone fysiotherapeuten.

Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol?

In de volgende situaties kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn:

  • bij ongewild verlies van urine en/of poep
  • als u vaak heel nodig moet plassen en/of poepen, wat u bijna niet tegen kunt houden
  • als u zeer vaak moet plassen en/of poepen
  • als u niet goed uit kunt plassen of moeite heeft met het poepen (het voelt bijvoorbeeld alsof er poep achterblijft in de darmen)
  • bij een verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darm
  • bij pijn onderin de buik, rond het poepgaatje of de geslachtsdelen
  • voor en na operaties onderin de buik of aan de geslachtsdelen
  • als u seksuele problemen heeft door te hoge spierspanning of te lage spierspanning in de bekkenbodem of doordat u de bekkenbodemspieren niet goed gebruikt
  • als begeleiding, bewustwording, ontspanning en training van de spieren in en rond het bekken tijdens en/of na de zwangerschap

Urine-incontinentie 

Met bekkenfysiotherapie kunt u het afsluitmechanisme van de blaas versterken, zodat u minder gemakkelijk urine verliest. De oefeningen helpen vooral bij vrouwen die urine verliezen als ze bijvoorbeeld lachen, hoesten of persen. Na de fysiotherapie is het urineverlies bij ongeveer de helft van de vrouwen zo afgenomen dat zij het geen probleem meer vinden. Er zijn ook vrouwen bij wie bekkenfysiotherapie niet zo goed helpt. We kunnen van tevoren niet zeggen of de oefeningen bij u wel of niet zullen helpen. Bekkenfysiotherapie heeft geen vervelende bijwerkingen, dus u kunt het veilig uitproberen.

Verzakking 

Een verzakking verdwijnt niet door bekkenfysiotherapie, maar de oefeningen kunnen wel helpen. Bij een lichte of matige verzakking kan bekkenfysiotherapie de klachten verminderen. U leert de bekkenbodemspieren beter beheersen, zodat zij de druk van de verzakte organen beter kunnen opvangen als u beweegt. Daarmee kunt u verergering van de verzakking voorkomen. De fysiotherapeut vertelt u ook hoe u het beste met een verzakking kunt omgaan. Bij een ernstige verzakking helpt bekkenfysiotherapie meestal niet of niet genoeg. Toch is de fysiotherapie ook dan zinvol: als u de spieren beter gebruikt, voorkomt u misschien dat de klachten erger worden.

Voor en na een operatie

Het kan verstandig zijn om voor en na een operatie voor een verzakking of incontinentie bekkenbodem- en buikspieroefeningen te doen. U traint daarmee de spieren om de druk op de bekkenbodem goed op te vangen, zowel voor als na de operatie. De bekkenfysiotherapeut kan u hierover adviseren.

Bij en na zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert de druk op de bekkenbodem en neemt de beweeglijkheid van de bekkenring toe. Een bekkenfysiotherapeut kan u begeleiden wanneer hierdoor klachten ontstaan. Tijdens de bevalling komen de bekkenbodem spieren flink op spanning te staan. Hierdoor kan het zijn dat je na de bevalling moeite kunt ervaren met het ophouden van de plas of poep of kunnen er pijn of verzakking klachten zijn. Ook dan kan de bekkenfysiotherapeut je begeleiden in herstel.

Gespannen bekkenbodem 

De bekkenfysiotherapeut leert u hoe u de bekkenbodemspieren ontspant. Dit is nodig om goed uit te plassen, te kunnen poepen en bij seks. Pijn in de onderbuik of geslachtsdelen heeft soms ook te maken met een hoge spanning in de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut leert u om die spanning te herkennen, te voelen en bewust te ontspannen.

Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut?

De bekkenfysiotherapeut vraagt u eerst om precies te vertellen welke klachten u heeft. Daarna doet zij een lichamelijk onderzoek, waarbij zij let op uw houding, ademhaling, spierkracht en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken.

De fysiotherapeut bekijkt het gebied rond het bekken eerst vanaf de buitenkant en kan daarna, als u dat goed vindt, een onderzoek via de vagina of het poepgaatje doen om te beoordelen hoe goed de bekkenbodemspieren werken. Bij dit onderzoek vraagt de fysiotherapeut u om de bekkenbodemspieren aan te spannen en weer los te laten, om een paar keer te hoesten en om te persen. Na het onderzoek maakt de bekkenfysiotherapeut een behandelplan, dat zij met u bespreekt.

Speciale technieken

De bekkenfysiotherapeut kan speciale technieken gebruiken bij de behandeling van bekkenbodemproblemen. Er zijn verschillende mogelijkheden, onder andere myofeedback en elektrostimulatie.

Myofeedback

Een speciale vorm van bekkenfysiotherapie is myofeedback. Hierbij krijgt u feedback over de manier waarop u uw bekkenbodemspieren aanspant en ontspant. (‘Myo’ verwijst naar de spieren’). U ziet op een beeldscherm of hoort aan geluidssignalen hoe u de bekkenbodemspieren spant en ontspant. De fysiotherapeut meet de spierspanning met een klein instrument (probe) dat tijdens de behandeling in de vagina of het poepgaatje zit. U ziet of hoort daarna iedere aanspanning en ontspanning. De bekkenfysiotherapeut kan u vertellen wat u van deze speciale techniek leert.

Elektrostimulatie

Bij elektrostimulatie krijgen de bekkenbodemspieren kleine stroomstootjes. Dit kan zinvol zijn als u de bekkenbodemspieren niet bewust kunt aansturen of als u pijn heeft in het bekkenbodemgebied. Door het stroomstootje spant de spier zich aan, waardoor de spier sterker wordt. Om klachten in het bekkengebied te verminderen, is het belangrijk dat de bekkenbodemspieren goed kunnen aanspannen. Elektrostimulatie doet geen pijn en is niet gevaarlijk.

 

Myofeedback en elektrostimulatie zijn allebei inwendige behandelingen, waarbij u een instrument in de vagina of het poepgaatje krijgt. Het kan zijn dat u dat vervelend vindt, bijvoorbeeld door negatieve seksuele ervaringen. Vertel het gerust aan de behandelaar als u zo’n inwendige behandeling moeilijk vindt. U bepaalt zelf of u de behandeling wilt laten doen of niet. Een inwendig onderzoek wordt alleen uitgevoerd als u toestemming geeft.

Algemene adviezen

  • Probeer veel hoesten te voorkomen. Het is daarvoor belangrijk om niet te roken.
  • Probeer overgewicht te voorkomen of af te vallen als u te zwaar bent.
  • Neem de tijd op het toilet. Veel bekkenbodemproblemen zijn te voorkomen door minder gehaast te plassen en te poepen. Het is belangrijk dit op uw gemak te doen en u hierbij zo veel mogelijk te ontspannen. Hierbij is ook een goede houding van belang. Tijdens het plassen zit u met een holle rug, met poepen met een bolle rug.
  • Adem goed door als u bukt, buigt en tilt. Houd de adem dus niet in.
  • Goed zitten en ontspannen bewegen zijn belangrijk voor de rug en het bekken. De bekkenfysiotherapeut kan u leren hoe u de rug en bekkenbodem zo min mogelijk belast.

Hoe vind ik een bekkenfysiotherapeut?

U vindt adressen van geregistreerde bekkenfysiotherapeuten via de website www.bekkenfysiotherapie.nl1. Hieronder vindt u een lijst met geregistreerde bekkenfysiotherapeuten in Limburg.

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt gedeeltelijk vanuit de basisverzekering vergoed als behandeling van urine-incontinentie. Volwassenen krijgen 9 behandelingen vergoed. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, krijgt u mogelijk meer behandelingen vergoed of behandelingen voor een andere reden. U kunt dit nalezen in uw polis of navragen bij uw zorgverzekeraar.

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten

Regio Venlo/Venray

Baarlo

Phycura

Evy Janssen / Suzanne Rutten

Markt 18

5991 AT Baarlo

077-477 03 06

Boxmeer

Fysiotherapie Boxmeer

Ria Cornelisse

Wieldijkje 7

5831 HX Boxmeer

06-53 54 46 56

Grubbenvorst

Fyfit Fysiotherapie

Claudia Dorssers-Nouwen / Karina Jans

Kloosterstraat 19A

5957 BB Grubbenvorst

077-366 20 66

Helden

Funqtio

Bo op den Brink

Kaupmanshof 16

5988 BD Helden

077-373 37 88

Herten

Fysiotherapie De Basis Herten

Ariënne de Koning /
Renate van der Schans

Julianaplein 15

6049 BS Herten

0495-53 23 34

Heythuysen

Fysiotherapie de Maat

Kristel Bonten

Stationsstraat 17

6093 BJ Heythuysen

0475-49 18 76

Horst

Huisartsenpraktijk Nieuw Huys

Femke Wismans

Americaanseweg 35

5961 GN Horst

0478-51 22 96

Kr8-horst

Yvonne Smulders

Westsingel 104

5961 DH Horst

077-398 28 34

Lottum

Phycura

Suzanne Rutten

Markt 8

5973 NR Lottum

077-477 03 06

Reuver

Praktijk voor Fysiotherapie Reuver

Winnie Vliegen

Keulseweg 65 A

5953 HG Reuver

077-474 86 14

Roggel

Fysiotherapie de Maat

Kristel Bonten

Kerkstraat 20 B

6088 EG Roggel

0475-49 18 76

Sevenum

Fysiotherapie Mulders

Claudia Dorssers-Nouwen

Pastoor Vullinghsstraat 10

5975 AP Sevenum

077-374 39 66

Steyl

Funqtio

Dorothe Heuts / Femke Ewalds

Triangelstraat 1 F

5935 AG Steyl

077-373 37 88

Tegelen

Phycura

Suzanne Rutten

Industriestraat 94 A

5931 PK Tegelen

077-477 03 06

Venlo

Funqtio

Dorothe Heuts/ Bo op den Brink

Veestraat 5 B

5914 RJ Venlo

077-373 37 88

Venray

Fysiotherapie Antoniusveld

Femke Wismans

Stationsweg 60 C

5803 AC Venray

0478-51 22 96

Fysiotherapie Buitenlust

Coriannne Verhoeve / Vivian Hellegers

Buitenlust 15

5803 AZ Venray

0478-55 01 56

Wanssum

Zwiers Fysiotherapie

Kristel Meulepas-Nuijten

Pastoorstraat 23
5861 BJ Wanssum
0478-53 32 442

Well

Zwiers Fysiotherapie

Kristel Meulepas-Nuijten

Kasteellaan 17
5855 AD Well
0478-50 17 433

Limburg overig

Beek

Bekkenfysiotherapie Smeets

Marianne Smeets

P/a Monique Nabben Oefentherapie

Elsstraat 26

6191 JW Beek

06-20 89 71 61

Brunssum

Zuyderland MC Brunssum

Afd. Fysiotherapie

Lisette van Mosselveld

Prins Hendriklaan 376

6443 AE Brunssum

06-21 54 61 00/088-459 12 14

Buchten

Actief Fysiotherapie

Joyce Schevers

Kerkvonderen 11

6122 CK Buchten

046-485 19 26

Echt

BekkenFysio Susan

Susan Ramakers

Houtstraat 32 H

6101 BJ Echt

06-49 13 48 72/0486-47 47 53

Fysio plus

Wanda de Goeij

Bandertlaan 20

6101 LZ Echt

0475-463284

Fysiotherapie Engels

Corinne Engels

Lindestraat 6

6101 ES Echt

0475-48 30 53

Elsloo

Fysiotherapie Snijders

Inge op den Camp

Aelserhof 49

6181 LB Elsloo

046-437 39 97

Eijsden

ICLfysio

Ellen de Jong

Breusterstraat 14

6245 EJ Eijsen

043-347 35 55

Geleen

Basis in Balans

Kim Vaasen

Mirella Besselink

Leursstraat 5

6166 CL Geleen

06-52 46 33 69/046-260 0083

Bekkenfysio-Marlou

Medisch Centrum Lindenheuvel

Marlou Gootzen

Burg. Lemmensstraat 301C

6163 JK Geleen

06-83 69 11 06

Heerlen

Bekken-Pro

Karin Bartholet

Nobelstraat 47

6411 EK Heerlen

06-12 88 42 63

Fysiotherapie Aarveld Medisch Centrum

Iris Jansen

Ovidiusstraat 117

6417 VV Heerlen

045-571 05 06

Fysiotherapie Heerlen Noord

Nadja Schaepkens

Navolaan 27

6413 CW Heerlen

Gravenstraat 65

6413 ER Heerlen

045-563 18 65

ICLfysio

Barry Berghmans

Akerstraat 108

6417 BN Heerlen

043-347 35 55

ICLfysio

Bo Brans-Brabant

Hei Grindelweg 82

6414 BT Heerlen

06-17 48 80 36

Praktijk voor bekkenfysiotherapie

Melanie Beumer-Schillings

Kerkraderweg 9

6416 CC Heerlen

06-55 36 53 22

Rugcentrum Parkstad

Anick van Oeffelen-Gijsbers

Bautscherweg 18

6418 EM Heerlen

045-203 10 13

Hoensbroek

Bekkenfysiotherapie Smeets

Marianne Smeets

P/a Therapeutisch Centrum Zephyr

Akerstraat Noord 50 A

6431 HM Hoensbroek

06-20 89 71 61

Hulsberg

Centrum voor Fysiotherapie & Medische Fitness Hulsberg

Dian Dubislav

Schoolstraat 8

6336 AR Hulsberg

045-405 19 48

Kerkrade

Bekkencentrum Schambergen

Charlotte Schambergen / 
Marianne Tems / Anouk Bakker

Maria Gorettiplein 22

6462 XB Kerkrade

045-545 59 31

Maasbracht

Fysio plus

Wanda de Goeij / Rachel Offermans

Zandkuilenweg 4

6051 HV Maasbracht

0475-46 32 84

Maastricht

Bekkencentrum Schambergen

Charlotte Schambergen / Marianne Tems / Anouk Bakker

Duitse Poort 11

6221 VA Maastricht

Vijverdalseweg 4

6226 NB Maastricht

045-545 59 31

Bekkenfysiotherapie Maastricht

Joyce Habets-v.d. Ven

Scharnerweg 108

6224 JJ Maastricht

06-11 66 31 97

Fysiotherapie Heer

Dinja Mennis

Einsteinstraat 8

6227 BX Maastricht

043-3614553

ICLfysio

Barry Berghmans / Bo Brans-Brabant /

Ellen de Jong / Lauren Moors

Leidenlaan 14

6229 EZ Maastricht

043-347 35 55/043-303 00 40

ICLfysio

Ellen de Jong / Maura Seleme /
Lauren Moors

Tamboerijnstraat 40

6217 VX Maastricht

043-347 35 55/043-303 00 40

MUMC

Afd. Fysiotherapie

Jona Beckers

P. Debyelaan 25

6229 HX Maastricht

043-387 71 46

Margraten

Bekkencentrum Schambergen

Charlotte Schambergen /
Marianne Tems / Anouk Bakker

Eijkerstraat 19 – 21

6269 BL Margraten

045-545 59 31

Meerssen

Centrum voor Fysiotherapie & Medische Fitness Meersen

Dian Dubislav

Past. N. Creftenstraat 4 A

6231 HH Meersen

043-364 40 66

Nederweert

De basis voor optimale zorg

Renate van der Schans

Sint Wilibrordusstraat 12

6031 CZ Nederweert

0495-53 23 34

Nieuwstad

Actief Fysiotherapie

Joyce Schevers

Elsenewal 25

6118 BM Nieuwstadt

046-485 46 16

Oirsbeek

Bekkenfysiotherapie Smeets

Marianne Smeets

P/a Therapeutisch Centrum Zephyr

Mozartstraat 1

6438 KP Oirsbeek

06-20 89 71 61

Posterholt

Fysiotherapie Posterholt

Peggy Duijsinx

Nieuw Holsterweg 27

6061 EG Posterholt

077-474 86 14

Roermond

Fysio Aan De Meulen-Dijkstra

Netty aan de Meulen

Gershwinstraat 4

6044 VC Roermond

0475-32 36 58

Fysio plus

Wanda de Goeij

Oranjelaan 8

6043 GL Roermond

Sittard

Actief Fysiotherapie

Joyce Schevers

Broeksittarderweg 154

6137 BL Sittard

046-485 46 16

Bekkenfysio-Marlou

Zuyderland MC Sittard-Geleen / 

Gezondheidscentrum De Praktijk

Marlou Gootzen

Dr. H. van der Hoffplein 1

6162 BG Sittard-Geleen

Walramstraat 1

6131 BK Sittard

06-83 69 11 06

Bekken-Pro

Karin Bartholet

Kleine Steeg 7 H

6131 KJ Sittard

06-12 88 42 63

Stein

Fysiotherapie Snijders

Inge op den Camp / Renée Vranken

Raadhuisplein 26

6171 JC Stein

046-4332342

Urmond

Fysio Urmond

Inge op den Camp

Urmonderplein 42

6129 PC Urmond

046-437 39 97

Vaals

Medfit Vaals

Lisette van Mosselveld

Tentstraat 91

6291 BE Vaals

043-737 01 88

Weert

Bekkenfysiotherapie Bergh

Suzanne Bergh

Maaseikerweg 45

6005 AA Weert

06-57 73 68 61

Fysiotherapie De Basis Weert

Ariënne de Koning /
Renate van der Schans

Kazernelaan 101

6006 SP Weert

0495-53 23 34

Linkjes

  1. http://www.defysiotherapeut.com/
  2. tel:+31478532244
  3. tel:+31478501743
  4. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.4