Inleiding
U heeft van uw arts gehoord dat u het Carpaal Tunnel Syndroom heeft. U krijgt daarvoor als behandeling een spalk. U leest hier waarom u deze spalk heeft gekregen en hoe u ermee om moet gaan.
Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste armzenuw in het verloop van de carpale tunnel. Het carpale tunnel is een nauwe tunnel gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de zenuw en de buigpezen van de vingers. Dit is een zachte structuur en daardoor gevoelig voor druk.
Oorzaken CTS
De beknelling van de zenuw wordt meestal veroorzaakt door zwelling van de bekleding van de pezen. Bij de zwelling van het bindweefsel kunnen hormonen een rol spelen. Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie, zoals bij reuma en na forse handenarbeid.
Klachten CTS
De klachten bij het Carpaal Tunnel Syndroom worden veroorzaakt door beklemming van de zenuw en bestaan uit een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. Ook kan een verdoofd gevoel van de vingertoppen ontstaan en een verminderde kracht. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. In de nacht nemen de klachten vaak toe.
Waarom een spalk?
U heeft een spalk gekregen om de pols rust te geven. De spalk heeft een metalen binnenzijde, zodat u de pols niet meer kunt buigen. Hierdoor wordt de zenuw minder belast. Het dragen van de spalk vermindert meestal de klachten.
Wanneer draagt u de spalk?
De spalk draagt u voornamelijk ’s nachts, omdat iedereen slaapt met gebogen polsen waardoor de beknelling en het vocht in de pols onder extra druk komen te staan.
Hoe lang draagt u de spalk?
Om het resultaat goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat u gedurende 6 weken echt elke nacht de spalk draagt.
Onderhoud van de spalk
U kunt de spalk zelf wassen in een lauwwarm sopje (op de hand). U moet dan wel het metalen plaatje verwijderen. Na het drogen kan het metalen plaatje weer in de spalk.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.