Na de geboorte

Als je met je eigen verloskundige gebruik maakt van onze kraamsuites mag je na een vlotte ziekenhuisbevalling na ongeveer 2 uurtjes samen met je kindje naar huis.

 

Soms zul je enige tijd samen met je kindje in het ziekenhuis blijven. Dit is bijvoorbeeld in het geval van complicaties of als je kindje wat extra aandacht nodig heeft.
Je kindje blijft bij je op de kraamsuite (of eventueel couveusesuite).

 

Bij vertrek uit het ziekenhuis wordt de zorg overgedragen aan kraamverzorgende en de eerstelijns verloskundige. De kraamverzorgende helpt jullie op weg en vertrekt pas als jullie vol vertrouwen zelf voor jullie kindje kunnen zorgen!

Voeding

Na de geboorte starten we zo snel mogelijk met het begeleiden van de voeding. Afhankelijk van je keuze wordt er gestart met borstvoeding of flesvoeding.

Borstvoeding

Borstvoeding staat bij ons hoog in het vaandel. We dragen dan ook met trots de kwalificatie van Baby Friendly Hospital. We proberen met onze lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen) de omstandigheden, zoals een rustige omgeving, zo optimaal mogelijk te maken om de borstvoeding goed te kunnen starten. De lactatiekundige is een aantal dagen per week aanwezig voor extra begeleiding en adviezen.

Als je besloten hebt om borstvoeding te gaan geven, streven we ernaar om binnen één uur na de bevalling jou als moeder en jullie kindje te begeleiden met de eerste voeding . Ook kun je tijdens de opname gebruik maken van de kolfapparaten op de afdeling. 

Flesvoeding

Als je kiest voor flesvoeding dan bieden wij deze van 1 merk aan. Het is niet verplicht om deze te nemen. Je mag ook een ander merk voeding meenemen zodat we gelijk kunnen starten met de voeding van jouw keuze.

Meer informatie

Meer informatie over borstvoeding kun je vinden op onderstaande websites:

Bezoek

Bezoekuren partner

We vinden het belangrijk dat het gezin zoveel mogelijk bij elkaar is. De partner is 24 uur per dag welkom. Broertjes en zusjes mogen de hele dag (maar niet ’s nachts) bij hun ouders in het Geboortecentrum blijven.

Bezoekuren overig bezoek

Na de bevalling willen veel mensen graag snel hun kindje laten zien aan familie en vrienden. Ongeveer 2 uur na de bevalling mag er daarom kort bezoek komen.

 

Blijven moeder en kind wat langer in het Geboortecentrum, dan gelden de volgende bezoektijden van:

  • 14.00 tot 15.00 uur
  • 18.30 tot 20.00 uur.

We vragen vriendelijk om niet met een groep tegelijk op bezoek te komen en rekening te houden met de beschikbare ruimte en de rust voor moeder en kind.

Ontslag

Bij een bevalling in het Geboortecentrum onder leiding van je eigen verloskundige ga je, als alles verder goed verloopt en de kraamzorg is geregeld, ongeveer 2 uur na de bevalling weer naar huis.


Bij een bevalling met een medische indicatie of complicaties is het ontslag afhankelijk van de gezondheidstoestand van jou en je kindje. De gynaecoloog en/of verloskundige besluiten en informeren je wanneer je met ontslag mag.

Niet vergeten

Neem een autostoeltje (Maxi-Cosi) mee naar het Geboortecentrum en een warm jasje en mutsje.

Kraamzorg

Kraamzorg omvat de zorg voor de moeder en de pasgeboren baby. Maar eigenlijk omvat kraamzorg de zorg voor het hele gezin. De kraamzorg wordt uitgevoerd door kraamverzorgenden. Daarnaast bezoekt een kraamzorgverpleegkundige je gezin na de bevalling voor de gehoorscreening en de hielprik.

Aanmelden

Je kunt je voor kraamzorg het beste aanmelden vóór het einde van de vierde maand van de zwangerschap bij de kraamzorgaanbieder van jouw keuze.

Vergoeding

Vanaf 1 januari 2006 wordt kraamzorg geïndiceerd. Aan de hand van een landelijk vastgesteld indicatieprotocol (Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg) en op basis van je persoonlijke situatie wordt vastgesteld hoeveel uren kraamzorg je krijgt vergoed van je zorgverzekeraar. Deze indicatie vindt plaats in de 7e of 8e maand van je zwangerschap en wordt uitgevoerd door de kraamzorgverpleegkundige.

Wat kost kraamzorg?

Kraamzorg maakt deel uit van het basispakket van je zorgverzekering. Jouw zorgverzekering vergoedt de geïndiceerde uren kraamzorg. Desondanks betaal je altijd een eigen bijdrage. Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering kun je de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk terugvorderen bij je verzekering.

Nazorg

Als je na de bevalling naar huis toe mag, komt de verloskundige in de eerste 8-10 dagen na de bevalling regelmatig langs om te kijken of het goed gaat met jou en je kindje.
Soms komt de huisarts langs tijdens de kraamperiode. Neem in ieder geval zelf na de bevalling contact op met de huisarts om de geboorte van je baby door te geven.


Als er zich problemen voordoen tijdens de kraamperiode en het nodig is de kraamzorg te verlengen, kan dit vaak in overleg met je verloskundige en de kraamzorg-instelling geregeld worden. Als alles goed gaat wordt het kraambed op de 8e-10e dag afgesloten. Vanaf het moment dat de verloskundige zorg wordt afgesloten neemt het consultatiebureau de zorg over voor de baby en de huisarts voor de moeder.

Nacontrole gynaecoloog

Wanneer je tijdens de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle bent geweest, doet de verloskundige de nazorg in de kraamperiode. Eventueel krijg je nog een afspraak mee voor (een telefonische) nacontrole bij de gynaecoloog.

Geboorte aangifte

De geboorte van je kindje moet binnen 3 werkdagen worden aangegeven bij de gemeente Venlo, ook als je zelf niet in deze gemeente woont. Je kindje is namelijk in deze gemeente geboren.


De gemeenteambtenaar schrijft jullie kindje over naar de gemeente waar je zelf woont (als dit niet Venlo is).

Je hoeft daar zelf niets voor te doen. Voor de aangifte hoef je geen afspraak te maken.


Vergeet niet je paspoort of identiteitsbewijs (vader en moeder) mee te nemen. Als jullie getrouwd zijn mag je ook je trouwboekje meenemen. De geboorte wordt hier dan in bijgeschreven.

Op deze website van de gemeente Venlo kunt u meer informatie vinden.6

Online geboorteaangifte

Als u bevallen bent in VieCuri Medisch Centrum / Geboortecentrum Noord-Limburg kunt u de geboorteaangifte van uw kindje helemaal digitaal doen. 
U hoeft hiervoor niet meer naar het stadskantoor te gaan.

Klik hier om online geboorteaangifte te doen.7

 

Voorwaarden voor online geboorteaangifte:

  • Uw kind is in Medisch Centrum VieCuri Venlo geboren
  • De ouders die aangifte doen hebben allebei DigiD

Als het van toepassing is, moet u bij de aanvraag een kopie van de volgende documenten uploaden:

  • Donorverklaring kunstmatige bevruchting
  • Akte van naamskeuze
  • Erkenningsakte
  • Geboortebewijs

Als u liever naar het stadskantoor gaat kan dat natuurlijk nog steeds.

Ook voor online geboorteaangifte geldt dat u binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte moet doen.

 

Trotse ouders Max en Annemarije doen als eerste online geboorteaangifte

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/media/4t0omlrr/2301856-brochure-borstvoeding-onze-zorg-hkw451120-lr-gecomprimeerd.pdf
  2. http://www.borstvoeding.nl/
  3. http://www.borstvoeding.com/
  4. https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/borstvoeding
  5. http://www.nvlborstvoeding.nl/
  6. https://www.venlo.nl/aangifte-van-geboorte
  7. https://www.venlo.nl/aangifte-van-geboorte