En dan is het moment aangebroken: de bevalling!
In de zwangerschap heb je vaak al een keuze gemaakt waar je gaat bevallen. Je kunt met je eigen verloskundige thuis bevallen of in de kraamsuite van het Geboortecentrum. De kraamverzorgende assisteert dan daarbij.
Ben je onder begeleiding van de gynaecoloog, dan vindt je bevalling altijd in de kraamsuite in het Geboortecentrum plaats.
Het is een persoonlijke keuze wie je graag bij je wilt hebben tijdens je bevalling. Je partner en een andere begeleider kunnen hierbij uiteraard aanwezig zijn. Het komt weleens voor dat mensen graag een geboortefotograaf bij de bevalling wensen. Hierbij gaat het uiteraard om foto’s van de familie; onze zorgverleners kunnen uit privacy oogpunt niet gefotografeerd worden. Geef het tijdens een van je afspraken aan als je graag een geboortefotograaf bij je bevalling wilt uitnodigen, dan is deze van harte welkom. Heb je andere wensen tijdens je bevalling, ga hier dan ook over in gesprek met je verloskundige of gynaecoloog.
Kraamsuite
Als je gebruik maakt van de kraamsuite zonder dat er een medische indicatie is, kan een kraamverzorgende van de kraamzorg door je eigen verloskundige worden opgeroepen om bij de bevalling te komen assisteren. Het is ook mogelijk om tijdens de ontsluitingsperiode ondersteuning te krijgen van een kraamverzorgster van de kraamzorg. Zij komt dan helpen met het zo goed mogelijk opvangen van de weeën en kan je partner instrueren zodat deze je zo goed mogelijk bij kan staan. Tijdens een ziekenhuisbevalling is dit de taak van de verpleegkundigen op de kraamsuites.
In het Geboortecentrum beschikken alle kraamsuites over eigen sanitaire voorzieningen.
Bevallen in bad
In het Geboortecentrum is het mogelijk om in bad de weeën op te vangen of te bevallen.
Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan. Een badbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in een bad met warm water plaatsvindt.
Als je graag in bad wilt bevallen dan kan je dit op de poli al bij je arts of verloskundige aangeven.
Samen bekijken jullie dan of het in jouw situatie mogelijk is om veilig in bad te bevallen.
Je kan dan ook al je vragen stellen over een badbevalling.
Jouw partner kan je helpen bij het in en uit bad stappen.
Kosten
Als je in bad wilt bevallen, komen de kosten voor jouw eigen rekening.
Sommige materialen zijn namelijk alleen geschikt voor eenmalig gebruik.
Een badbevalling kost €85 (inclusief).
Bewaking
CTG (Cardiotocografie)
Wanneer je bij de verpleegkundige komt of je bent al opgenomen in het Geboortecentrum, kun je worden aangesloten op een cardiotocografie (CTG) apparaat. Deze CTG meet en registreert de frequentie van de hartslag van de baby én de moeder, de frequentie van de weeën en de bewegingen van het kind.
Een CTG kan ook draadloos uitgevoerd worden.
Beeldschermen
Op de afdeling zie je op diverse plaatsen beeldschermen, zoals in de kraamsuites en bij de teamposten. Via deze schermen kunnen de medewerkers op de afdeling alle zwangere vrouwen controleren die zijn aangesloten op een CTG-apparaat.
Stand-by apparatuur
Iedere aanstaande ouder hoopt op een gezond kindje. Toch kan het gebeuren dat je kindje direct na de geboorte wat extra zorg of controle nodig heeft. In dat geval is in het Geboortecentrum alle benodigde apparatuur bij de hand.
Couveuse
Bij de kraamsuite staat er altijd uit voorzorg een verrijdbare couveuse klaar.
Pijnbestrijding
Misschien maak je je wel zorgen over de pijn die je tijdens de bevalling gaat voelen. Gelukkig maakt je lichaam tijdens de bevalling ook het hormoon endorfine aan. Dit helpt mee om de weeënpijn te verzachten. De meeste vrouwen kunnen daardoor zonder een vorm van medicamenteuze pijnbestrijding bevallen. Het is goed om te weten dat pijnstilling natuurlijk wel mogelijk is als je dat nodig hebt.
Er zijn een 2 soorten pijnbestrijding mogelijk die veilig zijn voor jou en je kindje.
- Een infuus met een morfineachtig middel. Je kunt zelf de dosering bepalen door op een knopje te drukken. Na stopzetten van het infuus is dit middel vrijwel meteen uitgewerkt;
- De ruggenprik is een hele goede vorm van pijnstilling als verwacht wordt dat de geboorte nog wat langer op zich laat wachten.
Voor vragen over pijnstilling kun je natuurlijk bij je verloskundige of gynaecoloog terecht. Informatie over de voor- en nadelen van de verschillende vormen van pijnstilling is opgenomen in de patiënteninfomratie 'Pijnbestrijding tijdens de bevalling'
Keizersnede
VieCuri heeft haar methode bij een geplande keizersnede aangepast zodat de geboorte van je kindje, ondanks de operatieve ingreep, toch zoveel mogelijk lijkt op een natuurlijke geboorte. De operatiemethode wordt ‘Gentle Cesarean’ genoemd oftewel ‘vriendelijke keizersnede’. Deze methode past helemaal bij het Family Centered Care concept, de visie waarbij de zorg voor het gezin centraal staat.
Om de keizersnede zoveel mogelijk te laten aansluiten op een natuurlijke bevalling is er een aantal aanpassingen gedaan in de werkwijze rondom de operatie. Erg prettig is dat hierdoor het gezin bij elkaar kan blijven vanaf de operatiekamer.
Kort voordat je baby wordt geboren, wordt een soort luik in het operatiedoek geopend, zodat jullie je kindje ter wereld zien komen. Dit gebeurt alleen als jullie dit willen. De geboorte gebeurt zo rustig mogelijk om de natuurlijke situatie na te bootsen. In ons ziekenhuis hebben we ervoor gekozen om het kindje eerst kort te laten checken door de kinderarts. Als de medische situatie van moeder en kind dit toelaten, wordt je baby dus vrijwel direct na de geboorte bij je gelegd om zo snel mogelijk huid-op-huidcontact te bewerkstelligen. Hierdoor ervaart je kindje minder stress en blijft ook beter op temperatuur.
Vooral tijdens het eerste uur na de geboorte is de baby wakker, alert en bijzonder ontvankelijk voor het eerste contact met zijn of haar ouders. Dit bevordert de hechting tussen jou en je kindje en daarbij brengt het de borstvoeding beter op gang. Bovendien is er alle tijd om met elkaar kennis te maken en volop te genieten.
Het eerste uur
Direct na de geboorte van je kindje wordt zijn of haar algemene toestand getest en wordt de conditie van je baby bepaald op basis van 5 criteria (de ‘Apgar-score’):
- ademhaling
- pols- en hartslag
- spierspanning
- kleur van de huid
- reactie op prikkels
Dit gebeurt terwijl je kindje bij je op de borst ligt. Je baby kan daarna nog minimaal een uur bloot bij jou op de borst blijven liggen. Ook je partner kan huid-op-huid contact maken met jullie kindje. Na het huid-op-huid contact wordt de baby gewogen, gemeten, getemperatuurd en lichamelijk nagekeken door degene die bij de bevalling aanwezig was. Als je gekozen hebt voor borstvoeding wordt je kindje ook binnen een uur aan de borst gelegd.