Langdurig gebroken vliezen

Inleiding

U bent bij de gynaecoloog geweest vanwege langdurig gebroken vliezen. Uw gynaecoloog heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Langdurig gebroken vliezen betekent dat uw vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn zonder dat de bevalling is begonnen.

Hier vindt u informatie over de algemene gang van zaken bij langdurig gebroken vliezen rond de uitgerekende datum.

Bij langdurig gebroken vliezen zonder weeën komt u (als dat nog niet zo was) onder controle van een gynaecoloog en is bevallen in het ziekenhuis noodzakelijk.

Wat houdt ‘langdurig gebroken vliezen’ in?

Als de vliezen zijn gebroken, ontstaat een open verbinding van het ongeboren kind met de buitenwereld. Hierdoor is er een licht verhoogd risico op een infectie bij moeder en/of kind.

Als het kind in goede conditie is (er zijn geen tekenen van een infectie en het vruchtwater loopt helder af) is het veilig om vanaf het moment van het breken van de vliezen 72 uur te wachten met het eventueel inleiden van de bevalling.

Van de vrouwen met langdurig gebroken vliezen bevalt 90 tot 95 procent binnen deze 72 uur. Uit onderzoek blijkt dat de kans op spontane weeën na deze 72 uur heel erg klein is. Dan wordt de bevalling kunstmatig ingeleid.

Controles na het breken van de vliezen

Bij het breken van de vliezen neemt u contact op met uw behandelend verloskundige of gynaecoloog. Deze zal een controle thuis of in ziekenhuis afspreken. In de regio van het ziekenhuis hebben verloskundigen en gynaecologen over langdurig gebroken vliezen afspraken gemaakt.

Als u 12 uur na het breken van de vliezen geen weeën hebt, zal er in het ziekenhuis een controle plaatsvinden.

Tijdens deze controle worden een aantal onderzoeken gedaan:

  • Er wordt gevraagd naar hoe u de baby voelt bewegen en of u samentrekkingen van de baarmoeder voelt.
  • Het vruchtwater wordt geobserveerd: dit moet helder (doorzichtig) van kleur zijn. Soms is het wat lichtroze, soms zitten er enkele witte vlokjes in: dit is niets afwijkends. Ook wordt gekeken naar hoeveel vruchtwater u verliest.
  • Er wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt om de conditie van uw kindje te beoordelen.
  • De temperatuur, pols en bloeddruk worden gemeten.
  • Er wordt een groep-B-streptokokkenkweek (GBS-kweek) bij u afgenomen. Dit is een kweek om te testen of u deze bacterie bij u draagt. Dit is belangrijk om te weten omdat dit voor een ernstige infectie bij het kind kan zorgen. De GBS-kweek wordt uitgevoerd door met een kweekstokje (soort wattenstaafje) langs de zijwanden van de vagina en de anus te strijken. Dit is niet pijnlijk. De uitslag van deze kweek is vaak binnen 24 uur bekend.
  • Er wordt aan uw buik gevoeld om de ligging en mate van indaling van uw kind te beoordelen.
  • Er wordt alleen een echo gemaakt als er een reden voor is.
  • Er vindt geen inwendig onderzoek (vaginaal toucher) plaats totdat de verloskundige of gynaecoloog zeker weet dat de bevalling is begonnen. Dit is in verband met infectiegevaar.

Als deze controles goed zijn, mag u weer naar huis. Er wordt besproken hoe lang er mag worden afgewacht als er geen weeën ontstaan.

Verder krijgt u instructies mee naar huis wanneer en met wie u contact moet opnemen.

Eventueel wordt een volgende afspraak voor controle ingepland. Dit wordt binnen 72 uur ingepland als de bevalling niet spontaan begint.

Mocht uit de uitslag van de kweek blijken dat u drager bent van de GBS-bacterie, dan wordt u zo snel mogelijk ingeleid en kan het zijn dat u gedurende de bevalling antibiotica krijgt. Dit gebeurt om de infectiekans bij uw kindje zo klein mogelijk te maken.

Ook krijgt u een folder mee over het inleiden van de bevalling.

Instructies voor thuis

Omdat de vliezen bij u gebroken zijn, moet u op een aantal dingen letten:

  • U mag niet in bad en niet zwemmen.
  • U mag geen geslachtsgemeenschap hebben.
  • U mag geen tampons gebruiken.
  • Verschoon regelmatig uw maandverband.

Wanneer moet u bellen?

Als een of meer van onderstaande zaken zich voordoen, moet u direct contact opnemen met uw behandelend verloskundige of gynaecoloog:

  • Als uw temperatuur 38ºC of hoger is.
  • Als de kleur van het vruchtwater verandert naar groenig of bruin.
  • Als u uw kindje minder voelt bewegen.
  • Als u vaginaal bloedverlies heeft.
  • Als u zich ziek of niet lekker voelt.
  • Als u weeën krijgt: elke 5 minuten, minimaal een uur lang.
  • Als u ongerust bent of vragen heeft.

De bevalling

Als de bevalling start binnen 24 uur na het breken van de vliezen, zal de verloskundige van de eigen praktijk uw bevalling begeleiden. Gebeurt dit na 24 uur dan zal de gynaecoloog van het ziekenhuis de zorg voor de bevalling overnemen. Dit geldt ook als de bevalling moet worden ingeleid. Omdat er na 24 uur meer kans is op infectie bij uw kindje zal de conditie in de gaten worden gehouden met behulp van een hartfilmpje.

Na de bevalling

Bij langdurig gebroken vliezen blijft u samen met uw kindje minimaal 12 uur in het ziekenhuis. Dit doen we zodat u en uw kindje goed geobserveerd kunnen worden. Als uit de kweek (die bij u is afgenomen) blijkt dat er sprake is van GBS (groep B-streptokokken), wordt de opname met een dag verlengd. Dit is nodig in verband met infectiegevaar.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1