Hartfalenrevalidatie

Inleiding

U gaat deelnemen aan de hartfalenrevalidatie. De revalidatie is een groepsmodule. U komt in een open groep en dat wil zeggen dat er een continue doorstroom van deelnemers is. Zodra u begint met de revalidatie, zijn andere deelnemers van de groep mogelijk al een tijdje bezig, bijna klaar of pas net begonnen. De groep bestaat uit maximaal 4 deelnemers. Het aantal keren therapie is maximaal 24 begeleide sessies, maar dit kunnen minder sessies zijn afhankelijk van wanneer u de doelen behaald heeft.

De trainingen zijn op 2 vaste trainingsdagen, u krijgt een schema met uw therapietijden bij aanvang van de revalidatie. Daarnaast verwachten we dat u 1 keer per week zelfstandig een beweegactiviteit doet (overleg dit met uw fysiotherapeut).

Belangrijk om te weten is dat wanneer u een keer afwezig bent tijdens de therapie, deze keren wel meetellen als therapie, tenzij de therapeut anders heeft aangegeven. Dit is om de doorstroom voor nieuwe deelnemers zo goed mogelijk te houden en de wachtlijst te beperken.

Borgschaal

De Borgschaal is een schaal die gebruikt wordt om de intensiteit van de beweegactiviteit in te schatten, en de Nederlandse Beweegrichtlijnen.

 

De Borgschaal is een subjectieve belasting schaal om de intensiteit van een activiteit aan te geven. Het is een hulpmiddel om de mate van inspanning, de belastingsgraad en de vermoeidheid te schatten op een schaal van 0 tot 10.

Behalve een reeks getallen bevat de schaal een korte omschrijving van de belastings-intensiteit, zoals ‘zeer licht’ of ‘zeer zwaar’. U gaat dus uw gevoel van ervaren zwaarte koppelen aan een score. Oefening is noodzakelijk om duidelijk te maken welke score overeenkomt met welke uw ervaren intensiteit.

 

Borg 4: ademhaling wordt sneller maar u kunt nog wel praten.

Borg 6: hijgen en moeite krijgen met praten, slechts nog korte zinnen kunnen praten

 

Voordelen

Het gebruik van de Borgschaal heeft als voordeel dat hij overal kan worden toegepast; tijdens therapie, thuis en bij sporten.

Een ander groot voordeel van de Borgschaal is dat het ondanks het gebruik van (hart)medicatie betrouwbaar blijft. Hartfrequentie en bloeddruk kunnen door de medicatie worden beïnvloed, maar de Borgschaal blijft hetzelfde.

 

Gebruik

Voor een goede betrouwbaarheid van de Borgschaal, wordt onderstaande instructie gebruikt:

 

‘Geef tijdens de lichaamsbeweging aan hoe zwaar u de belasting vindt. De ervaren zwaarte hangt voornamelijk af van de mate van inspanning en vermoeidheid in de spieren en het gevoel van buiten adem zijn. Bekijk de scores op de schaal en geef een score van 0 tot 10.

Hierbij betekent 0 ‘geen enkele belasting’ en 10 ‘een maximale inspanning’. Probeer uw gevoelens zo eerlijk mogelijk te beschrijven, zonder te overwegen hoe zwaar de belasting werkelijk is. Alleen uw eigen gevoel is hierbij belangrijk, niet wat andere mensen aangeven. Kijk naar de schaal en beschrijvingen, kies een getal (0 tot 10).’

 

Bron: Kenniscentrum Sport

Linkjes

  1. https://www.allesoversport.nl/thema/beweegstimulering/hoeveel-moet-je-bewegen-volgens-de-beweegrichtlijnen/
  2. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.2