Inleiding
Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u een PEG-sonde krijgt. U heeft al informatie gekregen van uw behandelend arts. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen. Bedenk wel dat deze informatie algemeen is. De situatie voor u persoonlijk kan iets anders zijn dan hier beschreven.
Opname in het ziekenhuis
Voor het plaatsen van de PEG-sonde wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U komt op de afgesproken tijd naar de afgesproken afdeling. Vervolgens verblijft u één nacht ter observatie in het ziekenhuis in Venlo.
Algemeen
Wat is een PEG-sonde?
PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dit betekent dat een dun slangetje door de buikwand (percutaan) in de maag wordt bevestigd met behulp van een endoscoop. Door deze sonde, die langere tijd kan blijven zitten, wordt vloeibare voeding gegeven.
Wanneer krijgt iemand een PEG-sonde?
Een PEG-sonde wordt gegeven als u naar verwachting langer dan 6 weken sondevoeding moet krijgen. Dit kan het geval zijn bij slikstoornissen of bij aandoeningen van slokdarm of maag. Via de sonde, een dun plastic slangetje, wordt de sondevoeding rechtstreeks in de maag gebracht.
Waarom voeden via de PEG-sonde?
Voor een optimale conditie is het belangrijk dat het lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als dit onvoldoende lukt met de normale vaste voeding via de mond, kan het nodig zijn de benodigde voeding via de PEG-sonde in de maag te brengen.
Welke voeding krijgt u toegediend?
Het soort voeding dat u krijgt toegediend is afhankelijk van uw medische conditie en uw behoefte. Zelfs water kan via de sonde toegediend worden als drinken niet mogelijk is. Het voedingsteam adviseert hierover en neemt ook contact met u op.
Voorbereiding
Intakegesprek
Voordat het plaatsen van de PEG-sonde plaatsvindt, krijgt u eerst een gesprek met de intakeverpleegkundige.
Waarom een intakegesprek?
Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op het plaatsen van de PEG-sonde. Door de intake wordt de kans op problemen voor, tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Na het intakegesprek wordt de ingreep ingepland.
Meenemen naar de intake
- een geldig identiteitsbewijs
- een actuele medicatieoverzicht (AMO). Deze kunt u vragen aan uw apotheek.
Bloedverdunnende medicijnen
Tijdens het intakegesprek bespreekt de verpleegkundige wanneer u de bloedverdunners moet stoppen. Zij bespreekt dit met de trombosedienst, de NOAC-consulente of de behandelend arts. Na het onderzoek hoort u wanneer u weer mag starten met de bloedverdunners.
Zuurremmende medicatie
Zuurremmende medicatie moet u 48 uur voorafgaande aan de ingreep stoppen.
Diabetes
Als u voor uw diabetes insulinespuiten gebruikt, neem dan contact op met uw diabetesverpleegkundige. Deze stemt met u af hoe u de medicijnen moet gebruiken. Bij gebruik van tabletten krijgt u advies van de intake-verpleegkundige.
Pacemaker of ICD
Heeft u een pacemaker of ICD (een Implanteerbare Cardioverter Defibrilator)? Dan zorgen de verpleegkundigen van de endoscopieafdeling ervoor dat uw pacemaker/ICD indien nodig door de pacemakertechnicus wordt aangepast/ingesteld zodat het onderzoek veilig kan plaatsvinden.
Enkele praktische zaken
- Wij adviseren u grote geldbedragen, sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het gevaar van zoekraken en diefstal is helaas aanwezig. Het ziekenhuis is hier in de meeste gevallen niet voor aansprakelijk.
- Omdat bewaking van zuurstofgehalte en hartslag plaatsvindt via een knijper op uw vinger, dient u nagellak en kunst- of gelnagels van minimaal één vinger van uw linkerhand voor het onderzoek te verwijderen.
Meenemen naar het ziekenhuis
Na het plaatsen van de PEG-sonde blijft u één nacht ter observatie in het ziekenhuis. De arts zal dit met u bespreken. Neem voor dit verblijf toiletspullen, nachtgoed en schone kleding mee naar het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen.
De ingreep
Waar meldt u zich?
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de verpleegafdeling locatie Venlo.
Nuchter
Voor het plaatsen van de PEG-sonde moet de maag leeg zijn. Dat betekent dat u nuchter moet blijven. U mag vanaf 24.00 uur `s nachts niets meer eten, drinken of roken.
Infuusnaald
Op de afdeling wordt voor de ingreep een infuusnaald ingebracht. Via dit infuus wordt antibiotica toegediend. Ook zal er bloed worden afgenomen. Op de afgesproken tijd wordt u naar het Endoscopiecentrum gebracht, waar de ingreep plaatsvindt.
Vlak voor het onderzoek
- Wanneer u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze voor het onderzoek uit uw mond te nemen.
- Het kan zijn dat u een drankje krijgt om de schuimvorming in de maag tegen te
gaan. - Voor het onderzoek wordt mogelijk uw keel plaatselijk verdoofd met een spray.
- U wordt aangesloten op de monitor om uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte te meten gedurende het onderzoek en er na.
Het onderzoek
De arts zal nog een aantal controlevragen stellen waarna het onderzoek kan starten. U krijgt via het infuus een licht slaapmiddel toegediend zodat u zo min mogelijk van de ingreep merkt. De sonde wordt geplaatst met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang die via de mond in de maag wordt gebracht. De arts brengt via uw mond de gastroscoop naar de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Op het moment dat de gastroscoop naar binnengaat, kan een kokhalsneiging ontstaan. Het inbrengen van de gastroscoop duurt heel kort. Gedurende het onderzoek kunt u normaal ademhalen.
CO2 - gas
Tijdens het onderzoek wordt er via de gastroscoop CO2-gas ingeblazen om de slokdarm, maag en een klein gedeelte van de dunne darm beter zichtbaar te maken. Het kan zijn dat u daardoor een vol gevoel krijgt en moet boeren. Vervolgens wordt de plaats bepaald waar de PEG-sonde door de buikwand naar buiten komt. De buikwand wordt plaatselijk verdoofd. Er wordt een kleine opening gemaakt in de buikwand, zodat de PEG-sonde in de maag kan worden gebracht. In uitzonderlijke gevallen is het niet mogelijk een PEG-sonde te plaatsen. Dit kan voorkomen bij een afwijkende ligging van de maag of een maagoperatie in het verleden. In dit geval wordt de plaatsing gestaakt.
Duur van de ingreep
Het plaatsen van de PEG-sonde duurt ongeveer een half uur.
Na de ingreep
Na de ingreep komt u bij op de uitslaapkamer van het Endoscopiecentrum. Als u goed wakker bent wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.
Wanneer kunt u starten met de voeding?
Als de PEG-sonde is ingebracht kunt u meestal na 6 tot 12 uur beginnen met sondevoeding. Omdat uw lichaam moet wennen aan de sondevoeding, is het raadzaam om rustig met de voeding te beginnen. Uw behandelend arts en diëtiste bespreken dit met u.
Weer naar huis
Als alles goed gaat kunt u de dag na de ingreep weer naar huis. Op de afdeling krijgt u informatie over de verzorging van de PEG-sonde, de huid rondom de sonde en het toedienen van de voeding, zodat u thuis weet wat u moet doen. Ook krijgt u de folder ‘PEG-sonde verzorgingshandleiding’ mee.
Risico’s en/of complicaties
- Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de artsen werken kunnen complicaties ontstaan:
- Longontsteking: deze kan ontstaan als de maag niet goed leeg is tijdens de ingreep waardoor voedsel in de luchtwegen kan komen (aspiratie).
- Beëindigen onderzoek omdat het niet mogelijk is de sonde te plaatsen. Dit gebeurt als tijdens de ingreep blijkt dat er geen plaats te vinden is waar de maag tegen de buikwand aanligt.
- In zeldzame gevallen kan een buikoperatie noodzakelijk zijn omdat:
- tijdens de ingreep de dikke darm wordt geraakt, waardoor darminhoud in de buikholte loopt.
- sondevoeding langs de insteekopening in de buikholte lekt.
- Ontsteking: de buikwand rondom de PEG-sonde kan ontstoken raken.
Kanaaltje tussen maag en buikwand
Het is belangrijk dat de sonde de eerste week goed vast blijft zitten, zodat er een kanaaltje kan ontstaan tussen maag en buikwand. Lees ook de folder die u na de ingreep ontvangt: ‘PEG-sonde verzorgingshandleiding’. Als de sonde de eerste dagen losraakt, kan de vorming van dit kanaaltje verstoord raken en kan er voeding in de buikholte komen. U merkt dit doordat u toenemende buikpijn krijgt. Dit kan zelfs tot een buikoperatie leiden.
Wat te doen bij problemen thuis?
Neem contact op met het Endoscopiecentrum als er
sprake is van:
- Bloedverlies
- Zwarte ontlasting
- Blijvende of steeds erger wordende buikpijn
- Koorts
- Benauwdheidsklachten
Tijdens kantooruren met het Endoscopiecentrum.
Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, stel deze dan gerust aan de
endoscopieverpleegkundige voordat het onderzoek begint. Voor eventueel dringende
vragen kunt u ook contact opnemen met:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1