Inleiding
U heeft het advies gekregen om minder fosfaat te eten. Op deze pagina leest u algemene informatie en voedingsadviezen bij een fosfaatbeperkt dieet.
Fosfaat
Fosfaat is een mineraal dat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Als uw nieren minder goed werken, kan fosfaat zich ophopen in uw bloed. Dit kan zorgen voor botproblemen, aderverkalking en jeuk.
Fosfaat komt vaak voor in voedingsmiddelen die veel eiwit bevatten. Eet u minder eiwit, dan eet u meestal ook minder fosfaat. Het is wel belangrijk dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt om uw conditie en spierkracht te behouden. Daarom is het verstandig om het gebruik van eiwitrijke producten af te wisselen. Melkproducten en kaas bevatten bijvoorbeeld meer fosfaat dan vlees, kip, vis of ei.
De hoeveelheid fosfaat die u per dag mag binnenkrijgen, verschilt per persoon. Uw diëtist geeft u advies op maat, zodat u weet welke hoeveelheden voor u geschikt zijn. Zo kunt u uw fosfaatinname onder controle houden en toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
Fosfaatrijke producten:
- Melk en melkproducten
- Plantaardige zuivel (wisselt per merk)
- Kaas en smeerkaas
- Vlees, kip, vis
- Eieren (vooral het eigeel)
- Peulvruchten zoals bonen, kapucijners en linzen
- Noten en pinda’s
- Chocolade
- Frites
- Vleesvervangers zoals Quorn en Valess
- Bier en alle soorten cola
- Bewerkt voedsel zoals kant-en-klaar maaltijden, koek, gebak, pizza, hamburger, knakworst en mixen (bijvoorbeeld voor sauzen)
Volkoren producten bevatten ook fosfaat, maar dit fosfaat wordt minder goed opgenomen door het lichaam. U kunt deze producten dus zonder zorgen blijven eten. U kunt producten met veel fosfaat vervangen door fosfaatarmere opties. Zo kunt u bijvoorbeeld (smeer)kaas op brood vervangen door vleeswaren, pindakaas of hummus.
Wees zuinig met het gebruik van fosfaatrijke producten:
|
Weinig fosfaat |
Gemiddeld fosfaat |
Veel fosfaat |
Brood |
Beschuit, broodjes (hard/zacht), bruin brood, cornflakes, havermout, croissant, crackers, cracottes, cream cracker, knäckebröd, Matzes, roggebrood, rozijnenbrood, wit brood, volkoren brood, meergranenbrood met zaden, suikerbrood, kaasuienbrood, ciabatta, pitabroodje, krentenbrood (met/zonder spijs), brioche, foccaccia, toastje, wrap, ontbijtkoek, desembrood |
Turks brood, saucijzenbroodje, worstenbroodje, amandelbroodje |
Brood met zonnebloem- of pompoenpitten of lijnzaad, notenbrood, muesli met honing / noten / chocolade / vruchten, pizzabroodje |
Vleeswaren |
Rauwe ham, leverpastei, runderrookvlees, boterhamworst, cervelaat, ontbijtspek, leverworst, paté, casselerrib, achterham, filet american, salami, gebraden gehakt, fricandeau, zure zult, achterham, beenham, kipfilet, grillworst, kalkoenfilet |
Schouderham, leverkaas, paardenrookvlees, chorizo, knakworst |
Kant-en-klare vlees-, vis-, kip- en eiersalades |
Kaas |
Brie, hüttenkäse, Mon Chou, roomkaas, zuivelspread, mascarpone, Heks’nkaas, ricotta |
Zwitserse strooikaas, camembert, Roquefort, Port Salut, bluefort, zachte schapenkaas, zachte geitenkaas, gorgonzola, mozzarella, feta, witte kaas |
Edammer kaas, 48+ (smeer)kaas (natriumarm), 30+ kaas (natriumarm), 20+ (smeer)kaas (natriumarm), Parmezaanse kaas, cheddar, Gruyere, Emmentaler, oude kaas, harde geitenkaas, Kees kaas |
Ei |
|
|
Ei, omelet |
Zoet beleg |
Appelstroop, chocolade hagelslag (melk/puur), chocoladepasta (wit/melk/puur), chocolade vlokken (melk/puur), honing, jam, keukenstroop, kokosbrood, muisjes, perenstroop, vruchtenhagel, schuddebuikjes, speculoos |
|
Marmite |
Hartig beleg |
Sandwichspread |
Hummus |
Pindakaas |
Melk en melkproducten |
Alle soorten vla, koffieroom, slagroom, roomijs, zure room, milkshake met vers fruit, griesmeelpap, crème fraîche, Yakult, Vifit, slagroom, gortepap, Fristi, kookroom (light), halfvolle vanille yoghurt, drinkyoghurt, vruchtenroomyoghurt, Ayran, yoghurtijs, vlaflip |
Chocolademelk, melk, karnemelk (met vruchten), rijstepap, roomijs met noten of chocolade, Klop-klop, halfvolle vruchtenkwark, Kefir, banketbakkersroom, geitenmelk, Breaker yoghurt, Danoontje, Actimel, Griekse yoghurt, luchtige pudding, (vruchten)yoghurt, tiramisu, fruitmelk, (half)volle lactosevrije melk en yoghurt |
Koffiemelk, havermoutpap, melkpoeder, kwark, magere vruchtenkwark, chocolademousse, volle yoghurt, Turkse yoghurt, Skyr (met vruchten), magere lactosevrije kwark |
Fruit |
Appel, aardbeien, abrikozen, ananas, banaan, blauwe/rode/zwarte bessen, bramen, citroen, cranberries, druiven, frambozen, grapefruit, kersen, perzik, mandarijn, meloen, peer, perzik, pruim, sinaasappel, gele kiwi, citrusfruit, mango, papaja, kaki, dadels, nectarine |
Gedroogde rozijnen, gedroogde appel, gedroogde dadels, gedroogde pruim, (gedroogde)vijgen, kruisbessen, bakbanaan, avocado, groene kiwi, passievrucht, lychee, kumquat |
Gedroogde abrikozen, gedroogde peer, Tutti frutti, kokosnoot |
Soep |
Soep met groenten, soep met vermicelli, (natriumarm) bouillonblokje, noodlesoep |
1-kops soep/cup-a-soup |
Soep met vlees, bonensoep, erwtensoep, peulvruchtensoep, soep uit blik/zak/pak |
Vlees |
Bloedworst, geitenvlees, magere spek, runderriblappen, sukadelappen, tartaar, tong, braadworst, drumstick, gehaktbal, slavink, speklap, lamsbout, kipburger, saté, balkenbrij, rundervink |
Paardenvlees, schapenvlees, gehakt, ribkarbonade, runderbiefstuk, entrecote, runderpoulet, rollade, rosbief, varkensfiletlap, fricandeau, hamlap, varkenshaas, schouderkarbonade, varkens- en kalfsoester, rollade, schnitzel, cordon bleu, ribeye, sparerib |
Rookworst, knakworst, soepballetjes, hamburger, shoarmavlees, varkenspoulet |
Vis/schaaldieren |
Paling, magere vis, Hollandse garnalen, bokking, haringfilet, krab, kreeft, oesters, zalm, schol, vissticks, inktvis, tonijn in water, wijting, tilapia, rolmops, pangasius, surimi, roze garnalen |
Mosselen, vette vis, bokking, makreel, lekkerbekje, koolvis, ansjovis, tonijn in olie, zeewolf |
Haring, sardines, gedroogde garnalen, garnalen uit blik, bakkeljauw, kabbeljauw, gerookte zalm, slakken, heilbot, forel, baars |
Gevogelte/ wild |
Eend, kip |
Haas, konijn, kalkoen, ree, kippenbout, hertenbiefstuk |
Fazant, patrijs |
Vleesvervangers |
Falafel, groenteburger, tempeh, edamame |
Tofu |
Vleesvervangers |
Vetten |
Alle soorten boter, halvarine en margarine |
|
|
Jus en saus |
Alle overige soorten |
Ketjap, sojasaus |
Satésaus, saus o.b.v. melk, kaassaus |
Kruiden, specerijen en smaakmakers |
Alle overige soorten |
|
Kant-en-klare kruidenmixen, garnalenpasta (trassie), pesto, cacaopoeder |
Groente |
Andijvie, aubergine, rode biet, bleekselderij, bloemkool, Chinese kool, koolraap, paprika, peultjes, rode kool, rabarber, raapstelen, sla, snijbiet, spitskool, taugé, tomaat, ui, witlof, wortel, zuurkool, radijs, augurk, zilveruitjes, prei, pompoen, venkel, courgette, boerenkool, andijvie, paksoi |
Asperge, schorseneren, rucola |
Paddenstoelen, postelein, erwten, knolselderij, koolrabi, spinazie, maïs, tuinbonen, kousenband, broccoli, spruitjes, artisjok, pastinaak |
Aardappelen, rijst en pasta |
Aardappelen (met schil), aardappelpuree vers, cassave, (zilvervlies)rijst, volkoren pasta, mihoen, bulgur |
Zoete aardappel, aardappelschijfjes, aardappelkroketten, bladerdeeg |
Rösti, aardappelpuree uit pakje, frites, gefrituurde aardappelschijfjes, gnocchi, witte pasta, couscous, tortellini, quinoa, notenrijst |
Peulvruchten |
Gekookte kikkererwten, gekookte spliterwten, gekookte linzen, gekookte witte/bruine bonen, snijbonen |
Gedroogde spliterwten, gekookte kapucijners, gekookte sojabonen, gekookte erwten, sperziebonen |
Gedroogde bonen, gedroogde erwten, gedroogde kapucijners, gedroogde linzen |
Maaltijden |
|
|
Alle kant-en-klare maaltijden en afhaalmaaltijden |
Dranken |
Drinkontbijt, vruchtensappen, tomatensap, sinas, ijsthee, 7-up, cassis, (suikervrije) limonadesiroop, koffie, thee, water (met smaakje), sportdranken (zoals Aquarius en AA), dubbeldrank, Dubbel Frisss |
Bietensap, wortelsap, Taksi |
Cappuccino, oploskoffie, Energydrink (light), ijskoffie, Wiener melange, latte macchiato, chocolade dranken, cola (light/zero), koffie verkeerd |
Alcoholische dranken |
Campari, brandewijn, jenever, cognac, muskaatwijn, port, rum, sherry, whisky, alle soorten wijn, Jägermeister, likeur, wodka, radler, kruidenbitter |
Alcoholvrij bier |
Advocaat, bier (met vruchtensmaak) |
Diversen |
Koffiebroodje, baklava, spekkoek, pepsels, kroepoek, Japanse mix zonder pinda’s, bonbon, cassave, drop, kauwgom, keelpastille, olijven, pepermunt, spekjes, zuurtjes, snoep, zoute biscuit (Tuc), waterijs, Twix, amandelspijs |
Amandelbroodje, banketstaaf, pure chocolade, M&M’s, Mars, kastanje, loempia |
Bokkenpootje, mueslireep, koekjes, gebak, haverkoek, Liga evergreen, Liga milkbreak, chocoladebiscuit, kruidnoten met chocolade, Digestive biscuit, eiwitreep, popcorn, kaaskoekje, borrelnootjes, rijstwafel, maïswafel, studentenhaver, melkchocolade, witte chocolade, chocolade rozijnen, chocolade met noten/pinda’s, Snickers, noten, pinda’s, roomijs, pitten en zaden, zelfrijzend bakmeel |
E-nummers
Veel kant-en-klaar producten bevatten hulpstoffen om de smaak, kleur of houdbaarheid te verbeteren. Deze hulpstoffen kunnen veel fosfaat bevatten. Fosfaat wordt vaak aangeduid met E-nummers op de verpakking. Soms wordt de stofnaam vermeld in plaats van het E-nummer. Als u "fosfor" of "fosfaat" ziet staan in de naam, zoals bij fosforzuur of natriumfosfaat, dan bevat het product veel fosfaat.
Het is moeilijk te achterhalen hoeveel fosfaat er precies in producten met E-nummers zit. Wel weten we dat uw lichaam fosfaat uit E-nummers bijna volledig opneemt, namelijk 90 tot 100%. Ter vergelijking: fosfaat uit plantaardige voeding wordt voor 40-50% opgenomen, en uit dierlijke voeding voor 60%. Het is daarom beter om zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten te eten. Vermijd zoveel mogelijk kant-en-klaar producten, bier, cola, frites, vleesvervangers, smeerkaas en groenten en fruit uit pot of blik.
Fosfaat houdende E-nummers:
- E101
- E338 t/m E341
- E343
- E442
- E450 t/m E452
- E541
- E626 t/m E635
- E1410
- E1412 t/m E1414
- E1442.
Fosfaatbinders
Zelfs met een aangepast dieet kan het lastig zijn om het fosfaatgehalte in uw bloed in balans te houden. Als uw fosfaatgehalte ondanks dieetmaatregelen te hoog blijft, kan uw arts fosfaatbinders voorschrijven. Deze medicijnen binden fosfaat in uw darmen, zodat het niet in uw bloed terechtkomt.
Het is belangrijk dat u de fosfaatbinders op de juiste manier inneemt. Neem ze bij de hoofdmaaltijden en eventueel bij eiwitrijke tussendoortjes, zoals afgesproken met uw arts of diëtist. Zo kunnen de fosfaatbinders het meeste fosfaat binden, dat vervolgens via de ontlasting het lichaam verlaat. Dit helpt om het fosfaatgehalte in uw bloed te verlagen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over fosfaat en voeding? Hieronder vindt u enkele nuttige websites:
- Drankenwijzer: Hier vindt u informatie over dranken en hun fosfaatgehalte. https://www.alliantievoeding.nl/kennis-en-media/bestanden/4311.
- Deze website biedt uitgebreide informatie over nieraandoeningen en voeding: www.nieren.nl2.
- Nierpatiëntenvereniging Nederland: voor meer ondersteuning en informatie kunt u terecht bij de Nierpatiëntenvereniging Nederland. Bezoek www.nvn.nl3.
Linkjes
- https://www.alliantievoeding.nl/kennis-en-media/bestanden/431
- https://www.nieren.nl
- https://www.nvn.nl
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.4