Inleiding
Moet u voor een nierfunctievervangende behandeling, de zogenaamde hemodialyse, naar het ziekenhuis? Dan heeft u recht op vergoeding zittend ziekenvervoer.
Zittend ziekenvervoer is vervoer via openbaar vervoer (bijvoorbeeld trein of bus), een (eigen) auto of vervoer met een taxi.
De aanvraag voor vergoeding van zittend ziekenvervoer moet vooraf schriftelijk of telefonisch aangevraagd te worden bij uw zorgverzekering. U ontvangt een machtigingsnummer waarna de kosten worden automatisch door het taxibedrijf worden ingediend bij uw zorgverzekering.
Zittend ziekenvervoer
Gaat u dialyseren in het centrum dan wordt de aanvraag voor een machtiging voor zittend ziekenvervoer door de secretaresse van de dialyse afdeling aangevraagd bij uw zorgverzekeraar.
Eigen vervoer
Komt u voor dialyse naar het centrum met eigen vervoer dan moet u zelf een machtiging aanvragen bij uw zorgverzekering. Vaak kan dit telefonisch. U moet de ritten zelf declareren met een ‘declaratieformulier vervoerskosten’. Dit formulier kunt u downloaden op de site van uw zorgverzekeraar.
Eigen bijdrage
Er geldt een eigen bijdrage per kalenderjaar, dit bedrag wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Daarnaast is op zittend ziekenvervoer het normale eigen risico van toepassing. Komt u met eigen vervoer dan ontvangt u van de secretaresse een parkeerkaart met uw kenteken erop, waarmee u gratis kunt parkeren op de gereserveerde dialyseparkeerplaatsen.
Dialyseert u in het centrum dan worden de taxiritten naar het centrum en weer terug naar huis door de secretaresse telefonisch voor u geregeld.
Heeft u vragen hierover of hulp nodig, dan kunt u terecht bij het secretariaat van de dialyse afdeling. 077 3205915 of uw medisch maatschappelijk werker.
Vervoerder met een contract bij uw verzekering
Maakt u gebruik van een gecontracteerde vervoerder? Dan moet u een kopie van de machtiging aan de vervoerder geven of het machtigingsnummer doorgeven. Deze gecontracteerde vervoerders dienen hun kosten vervolgens rechtstreeks bij de zorgverzekering in. De taxichauffeur kan voor de rit uw machtigingsbrief controleren. Ook kan hij of zij u vragen om een identiteitsbewijs. U bent dan wettelijk verplicht deze aan de taxichauffeur te laten zien.
Vervoerder zonder contract bij uw verzekering
Kiest u voor een niet-gecontracteerde vervoerder? Dan betaalt u de kosten eerst zelf aan deze vervoerder. Daarna kunt u de rekening indienen bij uw verzekering. Vergeet niet om ook een kopie van uw afsprakenkaart mee te sturen.
Als u dit schriftelijk verstuurd, vergeet dan niet om een kopie van de factuur voor uzelf te maken.
Centrumdialyse
De zorgverzekeraar vergoedt de vervoerskosten voor patiënten die in het centrum dialyseren. Daarbij geldt een reisafstand van maximaal 200 kilometer per dialyse. Daarnaast worden de gemaakte vervoerskosten van en naar onderdelen van de dialysebehandeling (controles, bloedonderzoek en afspraken) ook vergoed.
Peritoneaal dialyse
De zorgverzekeraar vergoedt alle vervoerskosten die met de dialysebehandeling te maken hebben. Hier vallen de vervoerskosten tijdens de opleiding voor de Peritoneaal dialyse (buikspoeling) onder, maar ook vervoerskosten voor polibezoeken.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1