Proctologisch onderzoek

Onderzoek van en rond de anus

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u besloten een afspraak te maken op het proctologie spreekuur op de polikliniek Dermatologie. Het proctologie spreekuur is bestemd voor patiënten met klachten in of nabij de anus. Uw behandelend arts heeft al het een en ander met u besproken. In deze informatie kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Het gebruik van laxeermiddelen is dus niet nodig. Het onderzoek kan ook zonder problemen plaatsvinden tijdens de menstruatie.

Voor het onderzoek

De arts stelt u eerst vragen die specifiek van toepassing zijn op uw klachten. Hierbij horen vragen over het ontlastingspatroon, de anale hygiëne, eventuele allergieën, voorgaande behandelingen en medicijngebruik.

Na het gesprek kunt u in de onderzoekkamer uw jurk, rok of pantalon en slip uittrekken. In deze kamer staat een stoel die speciaal geschikt is voor onderzoek van het gebied rond de anus. Deze stoel is in hoogte verstelbaar en wordt achterover gekanteld.

Het onderzoek / de proctoscopie

De arts zal eerst de anus en omgevende huid goed bekijken. Vervolgens tast de arts met de vinger het anale kanaal af, het rectaal toucher. Om in het anale kanaal te kunnen kijken wordt een proctoscopie gedaan. Hierbij gebruikt de arts een proctoscoop. Dit is een holle buis met daarin een lampje. De buis wordt eerst met olie ingevet en vervolgens voorzichtig in het anale kanaal geschoven. Het onderzoek is vrijwel pijnloos. Als u wél pijn voelt, moet u dit duidelijk aangeven. Als de arts iets afwijkends waarneemt zal hij dat met u bespreken, en zo mogelijk, ook meteen behandelen.

Behandeling inwendige aambeien

Als de arts bij het onderzoek inwendige aambeien vindt, dan worden die meteen behandeld door het plaatsen van ringligaturen (het woord ligatuur is afgeleid van het werkwoord “ligeren” dat onderbinden betekent).

De ligatuur behandeling wordt niet uitgevoerd bij patiënten die zwanger zijn, een chronische darmziekte hebben of een sterk verhoogde neiging tot bloedingen hebben, bijvoorbeeld door het gebruik van bloedverdunnende middelen. Kleinere aambeien worden behandeld met inspuitingen waardoor de aambei schrompelt. Deze behandeling is pijnloos omdat op die plaats in het anale kanaal geen pijnzenuwen zitten.

Het aantal behandelingen varieert meestal van één tot drie waarbij u in principe eenmaal per maand behandeld wordt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek komt de onderzoeksstoel weer in rechtopstaande positie te staan. Blijft u vooral even rustig zitten, want door de overgang van liggende naar zittende houding kunt u tijdelijk duizelig zijn.

Na de behandeling

U kunt na de behandeling direct naar huis. Tot ongeveer tien dagen na de behandeling is het mogelijk dat u nog wat bloed verliest uit de anus. Dit bloedverlies mag niet meer zijn dan enkele druppels per dag; verliest u meer bloed, dan moet u beslist contact opnemen met onze polikliniek. Het is heel goed mogelijk dat u de eerste dagen een zeurende pijn heeft in de anus en/of wat “loze” aandrang. Deze klachten zijn meestal mild.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven