Inleiding
U hebt met uw behandelend arts afgesproken dat uw huidaandoening behandeld wordt met Imiquinod crème. U heeft hier al uitleg over gehad. Hier kunt u alles rustig terug lezen.
Imiquimod crème
Wat is Imiquimod crème?
Imiquimod is een stof die het afweersysteem van uw lichaam stimuleert om stoffen aan te maken. Deze stof helpt verschillende vormen van huidbeschadiging te bestrijden
Wanneer behandelen met Imiquimod?
De behandeling met Imiquimod wordt geadviseerd bij:
Dosering Imiquimod crème
De crème is verpakt in zakjes die elk 250 mg crème bevatten. Eén zakje bevat voldoende crème voor een huidgebied van 20 cm2. Iedere dag gebruikt u een nieuw zakje. Aangebroken zakjes moeten worden weggegooid.
Wanneer brengt u de crème aan?
Breng de crème aan voor het slapen gaan en laat de behandelde huid daarna ongeveer 8 uur met rust.
Hoe gebruikt u de Imiquimod crème?
Het aanbrengen van een dun laagje crème is voldoende. Teveel crème aanbrengen kan voor een versterkte reactie zorgen ‘Meer’ is dus niet altijd ‘beter’.
De behandeling
Bij Actinische keratose
Bij Actinische keratose brengt u de crème 1keer per dag aan. Dit doet u 3 dagen per week (op maandag, woensdag en vrijdag). Dit doet u 3 weken. Daarna kunt u stoppen.
Bij Basaalcelcarcinoom en Morbus Bowen
Bij Basaalcelcarcinoom en Morbus Bowen brengt u 1 keer per dag de crème aan. Dit doet u 5 dagen per week (op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag). Dit doet u 6 weken. Daarna kunt u stoppen.
Voor andere indicaties
Voor alle andere indicaties bespreekt de dermatoloog het behandelschema met u.
Belangrijk tijdens gebruik
- De behandelde plek of plekken niet bedekken met verbanden, gaasjes of pleisters. Als dit wel nodig is zal de arts dit met u bespreken.
- Zorg dat de crème niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komt. Wees voorzichtig bij het aanbrengen op plekken rond de ogen en de mond. Bij gebruik bij genitale wratten mag het - op voorschrift van de arts- wel op slijmvliezen worden aangebracht.
- Gebruik niet tegelijkertijd andere huidproducten zoals crèmes, lotions, cosmetica of geneesmiddelen. Als dit wel nodig is zal de arts dit met u bespreken. Tijdens de genezingsfase schrijft de arts soms een desinfecterende crèmes voor. Bijvoorbeeld Chloorhexidine crème.
- Vermijd zonlicht en ander UV licht (zonnebank). Afhankelijk van de te behandelen plekken is het advies om bijvoorbeeld een pet of kleding met lange mouwen te dragen.
Wat gebeurt er met de huid tijdens de behandeling?
Imiquimod activeert het afweersysteem. Zo dat de zonbeschadigde of de virusgeinfecteerde cellen die van nature onvoldoende door het afweersysteem worden herkend, tijdens deze behandeling wel worden herkend en opgeruimd.
In het begin is er nog niet meteen iets te zien. Na een tijdje raken de gebieden, waar de snel delende cellen zitten, beschadigd. De cellen gaan dood.
Hoe gaat de huid eruit zien tijdens de behandeling?
Eerst is de huid rood, daarna komen er blaasjes en velletjes. Daarna ontstaan er diepere wondjes en soms zelfs zweren. Na het stoppen met insmeren gaat de huid herstellen.
Gezonde huidcellen groeien vanuit de randen en vanuit de diepte van de wondjes. Het wordt dus eerst erger, daarna wordt het weer beter. Binnen 1 tot 2 weken is de huid hersteld.
De huid gaat steeds meer reageren en hersteld uiteindelijk.
Goed om te weten
Doe het niet in een periode dat u allerlei sociale verplichtingen hebt of op vakantie gaat. Plan het in een rustige periode.
Bijwerkingen/Complicaties
- Bijwerkingen zijn: jeuk, een branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, roodheid, velletjes en zwelling van de huid. De bijwerkingen komen allen voor waar de crème is aangebracht.
- Bij behandeling van een groot oppervlak in één keer kunnen griepverschijnselen optreden; deze zijn onschuldig en gaan vanzelf voorbij.
- Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, neem dan contact op met polikliniek Dermatologie.
- Soms treedt een allergische reactie op. Neem dan contact op met polikliniek Dermatologie
Wanneer mag u Imiquimod niet gebruiken?
Bij overgevoeligheid (allergische reacties) op de crème.
Gebruik van Imiquimod tijdens zwangerschap en borstvoeding
Er zijn onvoldoende gegevens bekend van Imiquimod tijdens zwangerschap. Daarom mag u geen Imiquimod gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Tijdens zwangerschap en bij borstvoeding moet elke blootstelling aan schadelijke stoffen voorkomen worden.
Mag ik douchen tijdens de behandeling?
Tijdens de behandeling is douchen en de huid wassen geen probleem. Er moet wel 8 uur tussen het aanbrengen van de crème en het wassen zitten. Het is aan te raden om de huid die wordt behandeld niet met zeep te wassen, maar alleen met lauwwarm water. Als het schedeldak wordt behandeld met Imiquimod , kunt u het haar het beste wassen met babyshampoo. Babyshampoo is mild en zorgt voor minder irritatie van de behandelde huid.
Mag ik zwemmen tijdens de behandeling?
Zwemmen in chloor- en/of buitenwater tijdens de behandeling wordt afgeraden.
Poliklinische controle
U krijgt een controle op polikliniek Dermatologie. Dit spreekt u af met uw arts of de verpleegkundig specialist.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1