Huidkanker

Hoe herken ik huidkanker?

Het is belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Inspecteer uw huid eens per maand bij goed licht. Let hierbij op:

  1. Nieuwe plekken
  2. Moedervlekken die veranderen van vorm of kleur
  3. Plekjes die makkelijk bloeden, snel groeien of pijnlijk zijn

Als u één of meer van de bovenstaande afwijkingen constateert of twijfelt over een plekje, dan is het raadzaam om advies te vragen bij uw huisarts of dermatoloog.

 

Huidkanker is over het algemeen heel goed te behandelen, maar hoe eerder u erbij bent hoe beter.

Preventie

Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door teveel of te lange blootstelling aan de zon. U kunt uw kans op huidkanker verkleinen door verstandig te zonnen.

 

Tien tips voor verstandig zonnen

  1. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming) met een beschermingsfactor die voor uw huidtype geschikt is (liefst 30 of hoger). Doe dit royaal en herhaal dit elke twee uur. Smeer vaker als u sterk transpireert en na het zwemmen.
  2. Ga niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur. Zoek dan liever de schaduw op. Ga gemiddeld niet langer dan zo'n drie uur per dag de zon in. In zonnigere gebieden gelden strengere regels.
  3. Zet in de volle zon een petje of zonnehoed op, trek een shirt aan, draag een zonnebril.
  4. Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype: een lichte huid kan minder zon hebben dan een donkere huid!
  5. Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg huisarts of dermatoloog.
  6. Houd baby's en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.
  7. Ga onder de 18 jaar niet zonnebaden. 
  8. Maak geen gebruik van een zonnebank.
  9. Ga lekker naar buiten, geniet van de zon, maar niet te lang en voorkom dat uw huid 'verbrandt'.
  10. Let op: verbranden = rood worden! Ook maximale bruining veroorzaakt zonlichtschade.

Mag mijn kind in de zon?

Omdat de huid van kleine kinderen gevoeliger is dan de huid van volwassenen is het van belang om de kinderhuid goed te beschermen. Veel UV-straling en zonverbrandingen op kinderleeftijd verhogen het risico op huidkanker op latere leeftijd.  Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen.
In die beschadigde cellen ontstaan 'littekens (DNA schade) ' die kinderen hun leven lang met zich meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien: de beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer 'littekens', hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon juist voor kinderen zo belangrijk.

 

Bescherm baby’s tot 6 maanden zo goed mogelijk tegen direct zonlicht. U kunt de baby het beste uit de zon houden (zeker tussen 11.00 en 15.00 uur). Ook in de schaduw dient de huid beschermd te worden. Verdere bescherming kan door kleding, hoedjes en parasols. De gebruikte stoffen moeten de huid goed bedekken en niet zon doorlatend zijn.

 

Voor kinderen van 6 maanden en ouder gelden de volgende adviezen

  • Op het heetst van de dag (tussen 11.00-15.00 uur) uit de zon blijven.
  • Zonnebrandmiddelen, watervast en tenminste factor 30 kunnen het best regelmatig (elke 2 uur) opnieuw worden gesmeerd, zeker wanneer de kinderen in het zand of het water spelen. 
  • Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in met zonnebrandcrème. 
  • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een T-shirtje aan. Een petje of zonnehoed helpt om het hoofd en hun gezicht te beschermen. Evt. UV werende kleding.
  • Geef het goede voorbeeld door zelf ook goede zonbescherming toe te passen. 
  • Baby-olie geeft geen bescherming tegen de zon en kan zelfs zonverbranding veroorzaken. 
  • Omdat vitamine D belangrijk is voor sterke botten en tanden en baby’s en jonge kinderen dit te weinig via de zon krijgen, is het belangrijk dat kinderen tot 4 jaar dagelijks vitamine D druppels krijgen.

Onderzoek

U komt op het huidkankerspreekuur. De verpleegkundig specialist kijkt voor de zekerheid altijd uw hele lichaam na, om vast te stellen of er andere verdachte plekjes of moedervlekken te zien zijn. Daarna wordt zo nodig overlegd met de dermatoloog. Soms hoort u meteen van de verpleegkundig specialist of dermatoloog of u huidkanker heeft. Maar vaak moet eerst een biopt (klein stukje weefsel afgenomen worden. U krijgt na één tot twee weken telefonisch de uitslag.

Diagnose

Tijdens het huidkankerspreekuur kijkt de verpleegkundig specialist of dermatoloog naar uw plek of moedervlek. Soms hoort u meteen van de verpleegkundig specialist of dermatoloog of u huidkanker hebt. Maar vaak moet er eerst een biopt (klein stukje weefsel) worden weggehaald voor onderzoek. U krijgt de uitslag dan telefonisch.

 

Meest voorkomende diagnoses

Over het algemeen stelt de dermatoloog of verpleegkundig specialist één van de volgende diagnoses:

Behandelingen

Mocht er bij u huidkanker zijn geconstateerd, dan zijn er verschillende behandelopties. De behandeling hangt af van het type huidkanker, de groeiwijze en de plek. Als er meerdere behandelopties geschikt zijn, dan bepaalt u in overleg met uw dermatoloog het behandelplan.


Meest voorkomende behandelingen

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen van (een voorstadium) van huidkanker:

Na de behandeling

Na elke behandeling krijgt u andere instructies. Kijk bij de informatie over uw behandeling voor de instructies die u kunt volgen.

 

Alert blijven

Als u huidkanker heeft gehad, is het belangrijk alert te blijven op nieuwe plekken en moedervlekken. Aangezien zonnebrand en overmatige blootstelling aan zonlicht de grootste oorzaken van huidkanker zijn, is het belangrijk om verstandig met zonlicht om te gaan.

Vergoedingen

Medische reden

Als wij uw huidkanker om medische redenen behandelen, vergoedt uw zorgverzekeraar dit altijd (als u verzekerd bent). De kosten van de behandeling gaan wel van uw eigen risico af.

 

Cosmetische reden

Heeft u een goedaardige plek of moedervlek die uw lichaam ontsiert? Als er geen medische noodzaak is voor uw behandeling, vergoedt uw zorgverzekeraar dit in principe niet.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/actinische-keratose-algemene-informatie/
  2. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/basaalcelcarcinoom-uitleg-en-behandeling/
  3. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/plaveiselcelcarcinoom/
  4. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/melanoom-algemene-informatie/
  5. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/efudix-creme-behandeling/
  6. https://www.viecuri.nl/onze-specialismen/dermatologie/dermatologische-aandoeningen/huidkanker/behandelingen/
  7. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/cryo-peeling-uitgebreide-behandeling-met-vloeibare-stikstof/
  8. https://www.viecuri.nl/onze-specialismen/dermatologie/dermatologische-aandoeningen/huidkanker/behandelingen/imiquimod-creme/
  9. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/imiquimod-aldara/
  10. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/mohs-micrografische-chirurgie-poliklinische-behandeling-van-huidkanker/
  11. https://www.viecuri.nl/onze-specialismen/dermatologie/dermatologische-aandoeningen/huidkanker/behandelingen/operatieve-ingreep/
  12. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/dermatologie/photo-dynamische-therapie-algemene-informatie/
  13. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.13