Inleiding
Uw dermatoloog heeft in overleg met u besloten om uw spataderen te verwijderen met de Müller behandeling. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. In deze folder kunt u alle informatie rondom de Müller behandeling rustig nalezen en vindt u informatie over de gang van zaken rondom deze behandeling.
Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn uitgezette aderen die niet meer goed functioneren. De kleppen in die aderen sluiten onvoldoende waardoor het bloed niet goed wordt rondgepompt. Dit kan klachten geven zoals pijn, krampen en een moe zwaar gevoel. Deze klachten nemen vaak in de loop van de dag toe.
Wat is een ambulante flebectomie (Muller) behandeling?
De Muller behandeling is een chirurgische behandeling onder lokale verdoving. Hierbij wordt via kleine sneetjes in de huid de spatader met een klein haakje verwijderd. Deze behandeling is geschikt voor middelgrote spataderen (de zogenaamde zijtakken).
Voorbereiding op de behandeling
Houd rekening met het volgende:
- het is verstandig om een begeleider mee te nemen naar het ziekenhuis. Wij adviseren u om niet zelf naar huis te rijden.
- draag ruimvallende makkelijke kleding en schoenen met veters. Zo is er ruimte genoeg voor het verband.
- draag geen sieraden.
- neem uw afsprakenkaartje mee.
- gebruik voor de ingreep geen bodylotion of badolie.
Als u allergisch bent voor jodium moet u dit aan de arts aangeven.
Dag van de behandeling
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van de afdeling in Venlo of Venray, waar u wordt verwacht (zie achterzijde folder). Hierna kunt u plaats nemen in de wachtkamer. Als u aan de beurt bent wordt u door een verpleegkundige naar een kleedhokje gebracht. De verpleegkundige geeft u dan aanwijzingen wat betreft het eventueel ontdoen van de kleding.
Hoe verloopt de behandeling?
Voordat de arts begint met het verwijderen van de spataderen worden deze staand afgetekend. Vervolgens gaat u op de behandeltafel liggen en wordt het te behandelen gebied steriel afgedekt. U mag hier dan niet meer aan komen. Nadat u plaatselijk verdoofd bent door prikjes worden er langs de spatader kleine sneetjes van enkele millimeters gemaakt. Met een ‘haakje’ (een soort haaknaald) wordt de spatader er vervolgens uitgehaald.
Om de wondjes goed te sluiten worden er op de sneetjes hechtpleisters (steristrips) geplakt. Hierover heen komt een wattenverband. Over het behandelde been wordt vervolgens een verbandkous (Trombexin kous) aangetrokken die dag en nacht moet blijven zitten. Over de eerste verbandkous (Trombexin kous) komt nog een tweede verbandkous (Trombexin kous) die de eerste nacht aanblijft en daarna alleen overdag.
Risico's Muller behandeling
De risico’s van een Muller zijn gering. De meest voorkomende zijn (geringe) bloeduitstorting, nabloeding, wondinfectie en aderontsteking. Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee weken. Soms wordt tijdelijk een plaatselijke reactie gezien door het gebruikte verdovingsmiddel.
Ernstige bijwerkingen worden zelden gezien en bestaan vooral uit beschadiging van een huidzenuw. Deze beschadiging veroorzaakt een verlies van gevoel van de huid ter plaatse. Dit kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.
Duur van de behandeling
De totale behandeling duurt ongeveer 45 minuten.
Na de behandeling
Verbandkousen
- Draag de 1 e 24 uur twee verbandkousen over elkaar, daarna de
- 1 e week overdag twee verbandkousen over elkaar en ’s nachts één verbandkous,
- 2e week overdag één verbandkous dragen.
Douchen, bewegen en sporten
- De 4e dag mag u douchen. Maar de eerste vier weken mag u niet te heet douchen, niet in de sauna en niet onder de zonnebank gaan.
- Gedurende vier weken niet sporten.
- U kunt de normale dagelijkse dingen gewoon doen.
- Probeer zoveel mogelijk te bewegen.
Controle
Een controle afspraak op de polikliniek vindt plaats in overleg met de behandeld dermatoloog.
Ongerust?
Heeft u ongewone verschijnselen of maakt u zich zorgen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.