Proctoscopie

Inwendig onderzoek van het rectum

Inleiding

U heeft een afspraak voor een inwendig onderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm: het rectum. Tijdens dit onderzoek krijgt de arts meer gegevens over de toestand van uw darmen door met een korte (proctoscoop) of wat langere (rectoscoop) metalen buis de binnenkant van het rectum te bekijken.

Uw arts heeft u al verteld hoe het onderzoek verloopt. Hier kunt u dit nog eens nalezen.

Voorbereiding

Neem bij uw bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u van tevoren vervoer naar huis te regelen, omdat u na de ingreep beter niet zelf naar huis kunt rijden of gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Wellicht dat iemand u kan begeleiden.

Microlax

Als voorbereiding op het onderzoek moet u thuis microlax te gebruiken. Microlax is een klein klysma. Dit is nodig om het laatste stukje darm schoon te maken. De chirurg krijgt zo een duidelijk zicht op het laatste gedeelte van de darm. De microlax kunt u bij de apotheek of drogist ophalen, daar heeft u geen recept voor nodig.

Lees de gebruiksaanwijzing goed door en gebruik de microlax 1 uur voordat u naar het ziekenhuis vertrekt.

Poliklinische Operatiekamers (POK) / functieafdeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afgesproken locatie.

Het onderzoek

Voor het onderzoek wordt u verzocht uw onderkleding uit te doen. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel in zijligging. De arts brengt via de anus de kijkbuis naar binnen. Het inbrengen van de buis is niet pijnlijk, maar veroorzaakt wel een drukkend gevoel. De kijkbuis wordt aangesloten op een lichtbron zodat de arts de darm van binnen kan bekijken. Wanneer de arts dit nodig vindt kan hij een klein stukje slijmvlies van de darmwand wegnemen voor microscopisch onderzoek. Hier voelt u niets van.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 5 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer naar huis. Het is mogelijk dat u een paar druppeltjes bloed verliest. Hiervan hoeft u niet te schrikken, er is niets ernstigs aan de hand.

Contact opnemen

Heeft u aanhoudend of hevig bloedverlies, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantoortijden of in het weekeinde kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp te Venlo.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven