Inleiding
U ondergaat binnenkort een poliklinische ingreep onder plaatselijke verdoving. U heeft al informatie ontvangen. Hier kunt u algemene informatie over poliklinische ingrepen die plaatsvinden onder plaatselijke verdoving nog eens rustig nalezen.
De diagnose
De diagnose wordt gewoonlijk gesteld naar aanleiding van uw verhaal en op grond van de bevindingen bij onderzoek. Nader onderzoek is dan ook meestal niet nodig.
Voorbereiding op de ingreep
- Als u medicijnen gebruikt of ergens overgevoelig voor bent (zoals pleisters en jodium) is het belangrijk dit aan de arts of verpleegkundige te melden.
- Het is van belang dat het gebied of lichaamsdeel, waar de ingreep moet plaatsvinden, thuis goed gewassen wordt. Nagels moeten kort, schoon en zonder nagellak zijn.
- Omdat na een ingreep een verband kan worden aangelegd, is het verstandig gemakkelijke kleding te dragen. Bijvoorbeeld kleding met wijde mouwen die ruimte laten voor een verband.
- Het is verstandig juwelen en sieraden thuis te laten.
- Afhankelijk van het soort verdoving, maar ook afhankelijk van het soort ingreep hebt u begeleiding nodig. Ook is het verstandig u te laten begeleiden wanneer u na de ingreep zelf niet naar huis kunt rijden.
- Het is verstandig voor de ingreep pijnstillers als paracetamol (500 mg.) in huis te halen.
- U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep, u kunt dus voor de ingreep gewoon eten en drinken.
- Uw medicijnen kunt u gewoon innemen.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de Trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De Trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
De plaatselijke verdoving
De plaatselijke verdoving wordt gegeven met één of meerdere verdovingsprikken rond het te behandelen gebied. Deze verdoving kan zo’n 60 tot 80 minuten aanhouden.
Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt bestaat er altijd een geringe kans op complicaties:
- Incidenteel kunnen nabloedingen en/of infecties optreden.
- Soms kan een zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond (meestal tijdelijk) verstoord kan raken.
- Als de pijn na de tweede dag toeneemt, is het verstandig om contact met uw arts op te nemen.
- Een recidief is ook mogelijk; dit betekent dat de afwijking terugkomt.
De nabehandeling
- De wond wordt na de ingreep gehecht. Verwijdering van de hechtingen vindt plaats als de wond is genezen. Soms gebruikt de arts oplosbare hechtingen. Deze lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden.
- U krijgt zo nodig voor enige tijd een steunend verband. U mag dit na 24 uur zelf verwijderen.
- Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben. U kunt hiervoor een pijnstiller als paracetamol (500 mg) gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist.
- U mag douchen, het wondje moet echter 48 uur droog blijven. Na het douchen kunt u een nieuwe pleister op de wond plakken. Als de wond droog is hoeft er geen pleister meer op. U kunt weer baden als de hechtingen zijn verwijderd.
- Het herstel is doorgaans vlot en meestal kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.
- Soms wordt het bij de ingreep verkregen weefsel opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Na 7 tot 10 dagen is meestal de uitslag bekend. U krijgt deze van de arts te horen, wanneer u voor controle op de polikliniek komt of tijdens een telefonische afspraak met de arts.
De nacontrole
U krijgt een afspraak thuisgestuurd voor nacontrole op de polikliniek Chirurgie of een telefonische afspraak met de arts.
Verwezen door de huisarts?
Wanneer voor u een afspraak gemaakt is op de poliklinische operatiekamer rechtstreeks door de huisarts en u voor de ingreep dus nog niet gezien bent door een chirurg, dan komt het in heel zeldzame gevallen voor dat de medisch specialist het bijvoorbeeld niet eens is met de indicatie die gesteld is door de huisarts. Het kan zijn dat er aanvullend onderzoek nodig is en dat de ingreep niet of op een ander tijdstip zal plaatsvinden.
Als u ziek of verhinderd bent
Wanneer u de gemaakte afspraak voor de poliklinische ingreep niet kunt nakomen, wilt u dit dan zo ruim mogelijk van tevoren even telefonisch doorgeven. Wellicht lukt het dan nog om een andere patiënt van de gereserveerde tijd gebruik te laten maken. Wij maken graag een nieuwe afspraak voor u.
Tot slot
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u. Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.