Weke delen tumoren

Wat zijn weke delen tumoren?

Weke delen tumoren zijn tumoren die ontstaan in de steunweefsels van het lichaam, zoals bindweefsels, spieren, huid en botten. Gelukkig zijn weke delen tumoren bijna altijd goedaardig. Weke delen tumoren groeien niet door in de weefsels waarin het gezwel zich bevindt. Ook geven deze tumoren geen uitzaaiingen in andere delen van het lichaam. Kwaadaardige tumoren van de weke delen komen heel weinig voor en dan vooral bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. 

Soorten weke delen tumoren

Er zijn veel soorten weke delen tumoren. Dit maakt de diagnose en behandeling lastig. Behalve de goedaardige en kwaadaardige weke delen tumoren bestaan er ook nog “grensgevallen” (Borderline), zoals de desmoïdtumor.

Goedaardige weke delen tumoren

Goedaardige weke delen tumoren zijn een lipoom en een fibroom.

Kwaadaardige weke delen tumoren

Kwaadaardige weke delen tumoren zijn een sarcoom en GIST.

Borderline ("grensgevallen")

Desmoïd of desmoïdtype fibromatose zijn soorten weke delen tumoren binnen de categorie "grensgevallen". 

Symptomen

Weke delen zitten overal in het lichaam. Het hangt dan ook af van de plek waar de tumor in het lichaam zit, welke klachten u ervaart.

U kunt de volgende klachten ervaren:

  • Een plots ontstane of juist langzaam groeiende zwelling die geen pijn doet en/of niet weggaat.

  • Bij de buik: een vol gevoel en darmklachten zoals een wisselend ontlastingspatroon, obstipatie en/of een opgezette buik.

Behandeling

De behandeling van weke delen tumoren is veelal afhankelijk van het soort tumor. De volgende behandelingen zijn mogelijk: 

  • Chirurgie: de tumor wordt via een operatie weggehaald.
  • Radiotherapie (bestraling): dit gebeurt vaak voorafgaand aan of na de operatie.
  • Chemotherapie of Immuuntherapie.
  • In het geval van borderline gezwellen kan ook gekozen worden voor een afwachtend beleid.

Meer informatie

Voor meer informatie over weke delen tumoren kunt u terecht bij de volgende websites:

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven