Inleiding
U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma = borst) van VieCuri Medisch Centrum. Hieronder staat informatie over de gang van zaken op de mammapoli en over de onderzoeken die worden uitgevoerd bij een mogelijke afwijking in de borst. De uitvoering van de onderzoeken is in handen van het ‘mamma-team’.
Het Mamma-team
Het mamma-team bestaat uit:
- Chirurgen, gespecialiseerd in oncologie (oncologie = leer van de gezwellen)
- Radiologen
- Pathologen
- Internist- oncologenen
- Mammacare (care = zorg) verpleegkundigen
- Physician Assistant (PA): dit is een zorgprofessional die opgeleid is om bepaalde taken van de specialist over te nemen.
Het doel van het mammateam en de mammapoli is:
- een hoge medische kwaliteit bieden
- ondersteuning van de patiënt die geconfronteerd wordt met een afwijking van de borst.
Het mammateam stemt de verschillende onderzoeken en behandelingen op elkaar af.
De mammapoli
U krijgt een afspraak op de mammapoli via uw huisarts. Uw eerste afspraak kan bij de chirurg, de Physician Assistant, de arts-assistent of verpleegkundige zijn. Zij/hij stelt een aantal vragen over de aard van uw klachten en onderzoekt uw borsten, oksels en hals.
24-uurs diagnostiek
Als de huisarts u heeft doorverwezen, kunt u binnen enkele dagen terecht op de mammapoli voor verder onderzoek. De mammapoli streeft naar ééndagsdiagnostiek. Dus de eerste afspraak en de röntgenonderzoeken vinden plaats op één werkdag. De (voorlopige) uitslag van het röntgenonderzoek wordt op dezelfde dag besproken. Als een punctie nodig is, wordt deze meestal op dezelfde dag verricht en krijgt u een vervolgafspraak voor de uitslag. Meestal wordt deze afspraak de volgende dag gepland.
Soms zijn er aanvullende onderzoeken nodig. Hiervoor krijgt u dan op korte termijn een vervolgafspraak. Het is aan te bevelen uw partner of een naaste mee te nemen naar dit spreekuur. Het kan voor u een onzekere periode zijn, en dan is het fijn als er een vertrouwd iemand bij u is.
Mammografie
De mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. De borst wordt stevig plat gedrukt, wat onplezierig aanvoelt. Dit duurt slechts enkele seconden. Dit is nodig om een scherpe afbeelding van het borstweefsel te kunnen maken. Wij verzoeken u geen bodylotion op de borsten te gebruiken op de dag van de mammografie. Dit bemoeilijkt het maken van de mammografie.
De totale mammografie duurt ongeveer 10 minuten.
Echografie
Afhankelijk van de bevindingen van de mammografie verricht de radioloog een aanvullend echografisch onderzoek. Uw borst wordt onderzocht met geluidsgolven. Het onderzoek is pijnloos.
De echografie duurt ongeveer 15 minuten.
Puncties
Afhankelijk van de bevindingen kan het nodig zijn dat de radioloog aansluitend een punctie verricht (prikken met een naald in een afwijkend gebied). Als de radioloog geen afwijkingen ziet en de chirurg toch een duidelijk afwijkend gebied voelt, zal de chirurg op de mammapoli toch een punctie verrichten. Het mammateam probeert zoveel mogelijk de punctie te verrichten tegelijk met uw bezoek aan de radioloog. Soms is het echter nodig om voor een bepaald soort punctie een nieuwe afspraak te maken.
Als er een knobbeltje in uw borst te voelen is
Het knobbeltje wordt onderzocht door het aanprikken (punctie) met een dikke of een dunne naald:
Aanprikken met dikke naald
Meestal wordt het knobbeltje onder plaatselijke verdoving met een dikkere naald aangeprikt waarmee een klein pijpje weefsel wordt verkregen. Hiermee kan een ‘definitieve’ diagnose worden verkregen.Dit onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Na het uitwerken van de verdoving (na ongeveer 1 uur) is de borst soms wat pijnlijk. Daarom is het verstandig om bij thuiskomst een tablet paracetamol (500 mg) in te nemen. Er kan een bloeduitstorting optreden die binnen een tot twee weken zal genezen.
Aanprikken met dunne naald
Soms is een punctie met een dunnere naald, zonder verdoving, voldoende. Hierbij worden een aantal losse cellen verkregen. Alleen in combinatie met gelijke en eenduidige beoordelingen van de chirurg en de radioloog leidt dit tot een ‘definitieve’ diagnose. Dit onderzoek is meestal weinig pijnlijk. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Als er geen knobbeltje te voelen is
Bent u via het Bevolkingsonderzoek doorgestuurd? Dan is er vaak niets te voelen in uw borst. In sommige gevallen verricht de radioloog onder plaatselijke verdoving een aantal puncties met een dikkere naald. Dit onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Tijdens dit onderzoek wordt geen marker geplaatst. Wilt u hier wel meer over lezen, ga dan naar Mammografie - magnetische marker plaatsen1 of Mammografie - metalen marker plaatsen.2
Overleg mammateam
Het mamma-team overlegt tweemaal per week. Tijdens dit overleg worden alle nieuwe patiënten met borstafwijkingen in teamverband besproken. Dit betekent dat ook uw situatie, na uw eerste consult bij de chirurg, wordt besproken binnen dit team. Naar aanleiding van de resultaten van de onderzoeken wordt een eerste behandelplan opgesteld. De chirurg, Physician Assistant of arts-assistent bespreekt dit plan met u en rapporteert dit daarna ook naar uw huisarts.
De mammacare verpleegkundige
Voor alle patiënten die te maken hebben (gehad) met onderzoeken of behandeling van een afwijking in de borst, is de mammacare verpleegkundige het aanspreekpunt. Patiënten kunnen altijd een afspraak maken met één van de gespecialiseerde mammacare verpleegkundigen. Niet alleen in de onzekere tijd dat uw afwijking nog nader onderzocht wordt, maar ook in de periode van een eventuele behandeling en erna. De mammacare verpleegkundige kan u bijvoorbeeld meer informatie geven over een behandeling of eventuele onduidelijkheden verhelderen.
Betekenis moeilijke woorden
- Physician assistant: Een physician assistant (PA) is een verpleegkundige of paramedicus die een vervolgopleiding heeft gedaan waarna deze zelfstandig complexe medische taken en handelingen uit kan voeren. De PA neemt hierbij taken over van een arts en is vaak werkzaam binnen een specifiek vakgebied.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/medische-beeldvorming/radiologie/mammografie-magnetische-marker-plaatsen-het-plaatsen-van-een-magnetisch-zaadje-in-de-borst/
- https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/medische-beeldvorming/radiologie/mammografie-marker-plaatsen-het-plaatsen-van-een-metalen-ringetje-in-de-borst/
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.3