Informatie over juist ontlasten lijkt misschien wat overdreven, maar een goede toiletgang is belangrijk voor een goede darmfunctie en kan daardoor bijdragen aan jouw gezondheid.
Na elke maaltijd maken de darmen een knijpende beweging om de voeding verder door de darm te stuwen. Als de endeldarm gevuld is met ontlasting ontstaat de aandrang om te ontlasten. Luister hiernaar en stel niet uit, want dit zorgt ervoor dat de aandrang weer weggaat en voorlopig niet terug komt. Dit kan verstopping als gevolg hebben.
Het ledigen van de darm kost tijd en hoe beter jouw darm geleegd is, hoe langer het meestal duurt voor u weer naar het toilet moet.
Naast tijd is een goede houding erg belangrijk voor een goede toiletgang. Ga goed op het toilet zitten. Dus niet op het puntje en zeker niet erboven hangen. De voeten moeten goed op de grond kunnen steunen. Komt u niet goed aan de grond, maak dan gebruik van een voetenbankje / krukje. Ontspanning is namelijk erg belangrijk en als u niet met uw voeten aan de grond komt of alleen met de tenen, dan ontspannen de beenspieren onvoldoende. Als de benen en billen niet goed ontspannen zijn, kan de bekkenbodem dit ook niet. Laat verder de broek en onderbroek tot op de enkels zakken, zodat de knieën een beetje naar buiten kunnen hangen. Ook dit voor een goede ontspanning.
Het ontlasten:
- Ga rechtop zitten met de schouders boven de heupen, voeten plat op de grond of op een krukje en maak een licht bolle rug. Alsof u op een luie stoel zit. Broek/rok en onderbroek op de enkels.
- Ontspan de bekkenbodem-spieren, pas een rustige buik-ademhaling hiervoor toe of blaas bewust uit en wacht tot de ontlasting vanzelf komt.
- Als de ontlasting niet komt, kunt u de rug een aantal keren hol en bol maken door het bekken te kantelen. Adem bij het hol maken van de rug rustig in en bij het bol maken rustig uit. Ontspan goed en kijk of de ontlasting nu wel komt.
- Komt de ontlasting dan nog niet opgang dan kunt u voorzichtig een beetje meepersen: maak de buik en de flanken bol door diep in te ademen naar de buik. Zet de buik in deze stand vast en richt de druk op de anus (alsof de buik nog iets dikker wordt). Na de pers ademt u rustig weer uit. Eventueel herhalen. Hierbij mag u niet voelen dat er druk op het hoofd komt want dan perst u verkeerd.
- Heeft u goede aandrang maar komt de ontlasting nu nog niet, ga dan 10 -15 minuten intensief bewegen en probeer het daarna opnieuw op bovengenoemde manier. Durft u niet bij het toilet vandaan te gaan dan kunt u ook een looppas maken voor het toilet, knieheffingen maken of een aantal keren opstaan en weer gaan zitten op het toilet. Probeer daarna opnieuw.
- Dep de anus van voor naar achteren schoon. Probeer niet trekkend te vegen, want dan trek u de anus weer open en kan er opnieuw wat ontlasting komen. Gebruik zacht toiletpapier, geen vochtige doekjes want deze bevatten alcohol en kunnen de anus irriteren. Als u te vaak moet afvegen gebruik dan eerst toiletpapier om het ergste weg te vegen en daarna afspoelen met een sproeikop of afwassen met een nat washandje. U kunt ook als u ergens naar toe gaat een wegwerpwashandje meenemen.
- Heeft u het gevoel dat de darm leeg is dan kunt u weer opstaan.
- Als de huid erg geïrriteerd is, spoel deze dan na de toiletgang schoon met water en dep voorzichtig droog of föhn de huid droog.
- Gebruik geen zeep, deze irriteert de huid alleen maar.
- Heeft u moeite om op een vreemd toilet te gaan zitten, maak de bril dan eerst schoon met een alcoholbevattend doekje of wat handdesinfect gel op een wc-papiertje. Ook kunt u wat wc papier op de wc-bril leggen of de speciaal daarvoor gemaakte tolly toiletbril doekjes.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1