Inleiding
U heeft In overleg met uw arts besloten dat operatief een peri-anaal abces wordt ontlast. U heeft al informatie ontvangen. Hier kunt u alles rustig nalezen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie net iets anders kan zijn dan beschreven.
Wat is een peri-anaal abces?
Een peri-anaal abces is een ontstoken slijmklier bij de anus. Deze verdikking bestaat uit een holte met pus. Het is vaak pijnlijk, warm en rood. Door de pijn kunt u niet meer rechtop zitten. Met een operatie kan de arts uw klachten wegnemen.
Voorbereiding
Meestal wordt de operatie uitgevoerd vanuit het spoedprogramma. Dit betekent dat de ingreep plaatsvindt als er plaats is op de operatiekamer. Er is geen speciale voorbereiding nodig.
Anesthesie
Afhankelijk van de grootte van het abces kiest de arts voor plaatselijke of algehele anesthesie(verdoving). Bij algehele anesthesie(=narcose) moet u nuchter zijn. Meer informatie vindt u in de informatie “preoperatief onderzoek en anesthesie”.
De ingreep
De chirurg snijdt het abces open. Hij spoelt de holte schoon om de pus te verwijderen. De chirurg laat een drain of verbandgaas in de wond achter om de wond open te houden. Op deze manier kan alle pus de wond uit en ontstaat er niet opnieuw een abces.
Na de ingreep
Na de ingreep gaat u naar de uitslaapruimte, waar gedurende de eerste uren bewaking en controle plaatsvinden. Soms treedt na de ingreep misselijkheid op. Na de ingreep heeft u een infuus in uw arm. Als u voldoende hersteld bent gaat u terug naar uw eigen afdeling. Als alles naar wens verloopt mag u dezelfde dag weer naar huis.
Adviezen voor thuis
Wondverzorging
Pijnstilling
Als pijnstilling kunt u indien nodig de eerste dagen (doorgaans 1 tot 4 dagen) paracetamol 1000 mg nemen, volgens behoefte 4 maal daags (te verkrijgen bij apotheek of drogist). Indien de pijn hiermee niet te bestrijden is verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek chirurgie.
Drain
Indien er tijdens de operatie een drain achtergelaten is, wordt deze na een paar dagen verwijderd. Hier krijgt u een afspraak voor mee. Het verwijderen van de drain is overigens niet pijnlijk.
Controle op de polikliniek
Als u geen drain heeft dan krijgt u een afspraak voor een poliklinische controle 1 tot 2 weken na de ingreep.
Complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij dit soort operaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.