Inleiding
U heeft met de arts afgesproken dat u een behandeling krijgt voor een mariske (huidflapje bij de anus). Uw arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles rustig nalezen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
Oorzaak
Hoe een mariske ontstaat is niet precies bekend. De huid rond de anus is van nature al sterk geplooid. Een mariske kan een restant zijn van een aambei die er heeft gezeten. Een uitwendige aambei is ook een uitstulping van de huid rond de anus, maar deze uitstulping wordt veroorzaakt doordat er gestuwde bloedvaten in zitten. Zo'n aambei geeft klachten, het doet pijn en het kan gaan bloeden. Soms ontstaat er een stolsel in zo'n aambei. In het begin is dat een harde bloedklont, maar na verloop van tijd wordt dat bloedstolsel helemaal opgeruimd door het lichaam en vervangen door bindweefsel. De uitstulping blijft echter bestaan en wordt een mariske.
Hoe ziet een mariske eruit, wat zijn de verschijnselen?
Rond de anus ontstaan zacht aanvoelende geplooide huidkleurige huidflapjes. Soms zitten ze alleen nog met een steeltje vast. De marisken veroorzaken geen klachten zoals pijn of jeuk. Soms kunnen resten ontlasting achterblijven in de plooien van de mariske waardoor er irritatie kan ontstaan met als gevolg jeuk, roodheid of schilfering. Het komt zelden voor dat marisken bloeden als er met toiletpapier langs geveegd wordt. Als u vaak helderrood bloed ziet op het toiletpapier of bij de ontlasting dan is waarschijnlijk sprake van aambeien, of een scheurtje (anus fissuur).
Onderzoek
De diagnose wordt op het oog gesteld. Een mariske is goed te herkennen en te onderscheiden van een aambei of een wrat. Er is geen verder onderzoek nodig. Indien u klachten heeft zoals helderrood bloedverlies, of pijn, dan kan het nodig zijn
om een inwendig onderzoek te doen om te zien of er inwendige aambeien of scheurtjes zijn.
Dat inwendig onderzoek wordt gedaan door een buis (een proctoscoop) in te brengen in de anus en daar doorheen te kijken naar het slijmvlies aan de binnenkant van de anus. Dit onderzoek heet proctoscopie. Voor alleen marisken is het niet nodig om dit onderzoek uit te voeren.
Moet er iets worden gedaan aan een mariske?
Marisken doen geen pijn, anders dan aambeien, en veroorzaken geen klachten. Als er veel of grote marisken zitten kan dat wel een probleem zijn met het schoonhouden van de huid. Resten ontlasting kunnen in plooien blijven zitten en daar irritatie en jeuk veroorzaken. Dat kan wel een reden zijn om ze te verwijderen. Daarnaast zijn er mensen die om verwijdering vragen om cosmetische redenen of simpel weg omdat ze vinden dat die huidflapjes daar niet horen te zitten.
Behandeling
Zoals eerder gezegd hoeft een mariske niet te worden verwijderd, maar het kan wel. Een Mariske kan onder lokale verdoving worden weggehaald. Dit betekent een prik met verdovingsmiddel ter plaatse van de mariske. Daarna wordt met een elektrische lus, die meteen de vaatjes dichtschroeit, het huidflapje er af gehaald. Dit laat een wondje achter dat vanaf de randen dichtgroeit. De mariske kan ook worden weggesneden en gehecht met oplosbare hechtingen.
Er is een toenemende vraag om marisken te verwijderen vanwege cosmetische redenen.
Hierdoor zijn er inmiddels ook plastisch chirurgen die zich hebben gespecialiseerd in de cosmetische chirurgie rond de anus. Indien u om cosmetische redenen de marisken wilt laten verwijderen, dan gaat u via uw huisarts naar een plastisch chirurg die deze behandeling doet. De plastisch chirurg kan u voorlichten over de behandelmogelijkheden en over de tarieven.
In zeldzame gevallen zitten er heel veel marisken, die problemen veroorzaken en de stoelgang belemmeren. In dat geval is er een medische reden om de marisken te verwijderen. Dit gebeurt onder algehele narcose door een algemeen chirurg.
Wat kunt u er zelf aan doen?
Het ontstaan van jeuk en eczeem kunt u voorkomen door de huid goed schoon te houden en ontlastingsresten te verwijderen nadat u naar de WC bent geweest. Dat gaat het beste met water (douche, bidet, natte washandjes, etc.). Vochtige doekjes (reinigingsdoekjes) zijn ook een oplossing, maar daar kunnen conserveringsmiddelen of parfums inzitten waar sommigen niet tegen kunnen.
Aambeien kunnen worden voorkomen door aanpassing van de levensstijl: meer plantaardige vezels eten, veel water drinken en persen bij de ontlasting voorkomen. Zorg voor een goede lichaamsbeweging en voorkom overgewicht.
Als u regelmatig bloed op het toiletpapier of bij de ontlasting ziet, moet u uw huisarts een keer laten kijken.
Wat zijn de vooruitzichten?
Marisken verdwijnen niet vanzelf. Er kunnen in de loop der jaren zelfs nog meer marisken ontstaan.
Voorbereiding op de ingreep
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
De plaatselijke verdoving
De plaatselijke verdoving wordt gegeven met behulp van één of meerdere verdovingsprikken rond het te behandelen gebied. Deze verdoving kan zo’n 30 tot 60 minuten aanhouden.
Mogelijke complicaties
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties (van een ingreep) aanwezig. Gelukkig komen nabloedingen weinig voor, evenals infecties.
De nabehandeling
De eerste dagen na de ingreep moet u, als u ontlasting heeft gehad, de wond spoelen met de douche.
De nacontrole
Na de behandeling krijgt u een afspraak thuisgestuurd.
Verwezen door de huisarts?
Wanneer u een afspraak gemaakt is op de poliklinische operatiekamer rechtstreeks door de huisarts en u voor de ingreep dus nog niet gezien bent door een chirurg, dan komt het in heel zeldzame gevallen voor dat de medisch specialist het bijvoorbeeld niet eens is met de indicatie die gesteld is door de huisarts. Het kan zijn dat er aanvullend onderzoek nodig is en dat de ingreep niet of op een ander tijdstip zal plaatsvinden.
Als u ziek of verhinderd bent
Wanneer u de gemaakte afspraak voor de poliklinische ingreep niet kunt nakomen, wilt u dit dan zo ruim mogelijk van tevoren even telefonisch doorgeven. Wellicht lukt het dan nog om een andere patiënt ven de gereserveerde tijd gebruik te laten maken. Wij maken graag een nieuwe afspraak voor u.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan uw arts of huisarts.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1