Na de behandeling van borstkanker blijft u vijf jaar onder controle van het Borstexpertisecentrum. Elk jaar wordt er standaard een mammografie gemaakt. In het controlegesprek komt ook aan de orde of u last heeft van late bijwerkingen van de behandelingen en hoe het met u gaat.
Borstreconstructie
In het Borstexpertisecentrum kan aansluitend op de borstverwijdering een borstreconstructie volgen. Het zijn dan feitelijk twee ingrepen in één. Maar borstreconstructie kan ook in een latere fase. Een reconstructie kan met uw eigen weefsel of met implantaten (prothesen). De plastisch chirurg bespreekt samen met u welke mogelijkheden het beste bij u passen.
De plastisch chirurgen van het Borstexpertisecentrum werken nauw samen. Specialisten van VieCuri, Laurentius, MUMC+ Maastricht en Zuyderland, locatie Sittard vormen een samenwerkingsverband.
Begeleiding
Een revalidatieprogramma kan veel mensen helpen de draad weer op te pakken na de behandeling van kanker. Naast het mammateam zijn er diverse andere zorgverleners die ondersteuning kunnen bieden in het nazorgtraject van borstkanker:
- Oncologieverpleegkundige van de oncologische dagbehandeling
-
Psycholoog
-
Seksuoloog
-
Gynaecoloog
-
Medisch specialistische oncologische groepsrevalidatie
-
Diëtist
-
Oedeemtherapeut
-
Spiritueel zorgverlener
- De vrijwilligers van het Toon Hermans Huis
Aan de hand van een lastmeter (vragenlijst) wordt u in de eerste jaren na de operatie gevraagd naar klachten op lichamelijk of psychisch vlak. Patiënten kunnen zelf aangeven of ze willen dat een verpleegkundige contact met hen opneemt. Als iemand een hoge score heeft, kunnen we evengoed besluiten om contact op te nemen. Zo bouwen we ook historie op zodat we in de gaten kunnen houden hoe het met iemand gaat in de loop van de tijd. Ook al is een operatie vijf jaar geleden, we proberen de drempel te verlagen zodat mensen toch contact opnemen als er iets aan de hand is.