Hartfalen hartrevalidatie

Inleiding

U bent verwezen voor het Hartfalen hartrevalidatieprogramma. Hier vindt u meer informatie over uw hartrevalidatietraject.

Cardiologie in VieCuri

Het intakegesprek met de verpleegkundig consulent hartrevalidatie vindt plaats in Venlo.  Mogelijk kan het ook een telefonische afspraak zijn.

De fietstesten kunnen plaatsvinden in Venlo of Venray.

Het onderdeel fysiotherapie vindt plaats in Venlo.

Hartfalen hartrevalidatie

In overleg met uw behandelend cardioloog/verpleegkundig specialist/hartfalenverpleegkundige bent u aangemeld voor hartfalen hartrevalidatie. Hartfalen hartrevalidatie is er om u te ondersteunen in het opbouwen van uw conditie of in het herstellen van het vertrouwen in uw lichaam.

Wat houdt hartrevalidatie in?

Het hartrevalidatietraject start met een intakegesprek met de verpleegkundig consulent hartrevalidatie. Daarna volgen – indien nodig – één of meer van de volgende onderdelen:

  • Een inspanningstest ofwel spiro-ergometrie
  • Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
  • Individuele begeleiding van de psycholoog
  • Deelname aan de leefstijl module ofwel PEP-module
  • Individuele begeleiding van de diëtiste in de eerste lijn

Behandelteam

Het behandelteam van hartrevalidatie bestaat uit verschillende zorgverleners:

  • Cardioloog
  • Physician Assistant
  • Verpleegkundig consulent hartrevalidatie
  • Psycholoog
  • Fysiotherapeut
  • Diëtiste

Multidisciplinair overleg (MDO)

Wekelijks is er een overleg met alle betrokkenen van uw behandelteam.

Bij bijzonderheden of vragen worden deze in dit overleg besproken en aan u teruggekoppeld.

Intakegesprek met verpleegkundig consulent

Het revalidatietraject start met een intake bij de consulent hartrevalidatie.

Er wordt samen met u een revalidatiebehandelplan opgesteld. De verpleegkundig consulent kan uw eventuele vragen beantwoorden.

Vragenlijst invullen

Bij uw afspraakbevestiging heeft u het verzoek gekregen om een vragenlijst in te vullen. Wij verzoeken u om deze bij voorkeur digitaal in te vullen via het patiëntenportaal mijnVieCuri1. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst voorafgaand aan het intakegesprek heeft ingevuld.

Meenemen naar het intakegesprek

Indien het intakegesprek plaatsvindt op de poli is het belangrijk dat u een aantal zaken meeneemt naar het intakegesprek:

  • Is het niet gelukt om de vragenlijst digitaal in te vullen? Neem, indien u de vragenlijsten ook op papier heeft aangereikt gekregen,  deze ingevuld mee
  • Neem altijd een actueel overzicht van uw medicijnen mee.
  • Neem altijd een geldig identiteitsbewijs mee.
  • Het is aan te raden om een partner/naaste/familielid mee te nemen naar het intakegesprek.

Indien het een telefonische afspraak betreft:

  • Zorg dat u de ingevulde vragenlijst bij de hand hebt of digitaal hebt ingevuld.
  • Houdt een actueel overzicht van uw medicijnen bij de hand.
  • Het is aan te raden om een partner/naaste/familielid te vragen om bij het telefonisch gesprek aanwezig te zijn.

Waar vindt het intakegesprek plaats?

Het intakegesprek vindt plaats op de afgesproken locatie zoals staat vermeld in de uitnodigingsbrief:

  • Venlo: u kunt zich melden bij de balie.
  • Telefonisch: u hoeft dan niet naar de poli te komen. De consulent hartrevalidatie belt u dan op het afgesproken tijdstip zoals in de brief vermeld staat.

Inspanningstest/spiro-ergometrie

Voordat u mag starten met fysiotherapie wordt er een spiro-ergometrie voor u ingepland.  Een spiro-ergometrie, ook wel fietstest of ademgasanalysetest genoemd, is een inspanningstest. Deze test geeft informatie over de samenwerking tussen hart, longen en de spieren en ook wordt de conditie in kaart gebracht.

Deze fietstest is zinvol om uit te voeren alvorens aan de revalidatie te beginnen. Dit doen we zodat het revalidatieprogramma op u persoonlijk wordt afgestemd.

Waar vindt de inspanningstest plaats?

De inspanningstest wordt afgenomen door de sportarts en kan zowel in Venlo als Venray plaatsvinden op afdeling sportgeneeskunde. 

Voorbereiding

Draag gemakkelijke kleding en schoenen tijdens de test. Voor en na de inspanningstest kunt u zich omkleden. Voor de test vraagt de sportarts u om het bovenlichaam vrij te maken. Vrouwen mogen hun BH aanhouden. Zorg ervoor dat u een lichte maaltijd heeft gegeten voor aanvang van de test.

Medicijnen

Als u voor de test bepaalde medicijnen niet mag innemen, heeft de cardioloog dit met u besproken. Anders kunt u uw medicijnen op het normale tijdstip innemen.

De inspanningstest

Tijdens de fietstest worden er zuigelektroden op de borstkas aangesloten om het hartfilmpje te kunnen maken. Daarnaast krijgt u een masker over neus en mond geplaatst welke de ademgassen meet. Ook de bloeddruk wordt gecontroleerd.

Tijdsduur

De inspanningstest duurt ongeveer 75 minuten.

Uitslag

De sportarts beoordeelt de test en geeft de bevindingen door aan het team hartrevalidatie. Zij bepalen welke therapie het beste bij u past en melden u daarvoor aan.

Trainingsprogramma fysiotherapie

Tijdens het programma werkt u aan uw uithoudingsvermogen en spierkracht.

Er wordt 2 keer per week gedurende maximaal 3 maanden getraind. Het programma vindt plaats in groepen van maximaal 4 personen. Iedereen traint hierbij wel naar zijn eigen kunnen en onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Voordat het trainingsprogramma start, wordt u gebeld om deze afspraken te plannen.

U gaat trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut in een groep met een aantal andere patiënten die ook deelneemt aan de hartfalen hartrevalidatie.

Doelstellingen die aan bod kunnen komen tijdens de training zijn:

  • Het verbeteren van uw conditie
  • Het vergroten van uw vertrouwen in uw lichaam en het verminderen van de angst voor bewegen
  • Het opnieuw leren kennen van uw lichamelijke grenzen
  • Het ontwikkelen en/of behouden van een actieve leefstijl

U kunt tijdens de trainingen vragen stellen en ervaringen uitwisselen met lotgenoten

Meenemen naar het trainingsprogramma

Het is belangrijk dat u de volgende zaken meeneemt naar het trainingsprogramma:

  • Sportkleding
  • Sportschoenen
  • Handdoek
  • Eventueel een flesje water

Het is mogelijk om u na de training te douchen. 

Waar meldt u zich?

U hoeft zich voor de trainingen niet te melden. U kunt plaatsnemen in de volgende wachtkamer:

  • Venlo: wachtkamer E, route 57

Werken met de Borgschaal

Tijdens het trainen gebruiken we de Borgschaal. Met de Borgschaal kunt u aangeven hoe zwaar u een beweging, oefening of activiteit vindt. Dit is voornamelijk afhankelijk van de inspanning en vermoeidheid in de spieren en het gevoel van buiten adem zijn.

De schaal loopt van 1 tot en met 10. Het cijfer 1 betekent dat de activiteit/inspanning zeer licht was en dus geen moeite heeft gekost. Het cijfer 10 betekent dat je een maximale inspanning hebt geleverd en dat de activiteit zeer zwaar was en erg veel moeite heeft gekost.

Belasting meten
met de Borgschaal

.

0

Rust

1

Zeer licht

2

Licht

3

Matig

4

Redelijk zwaar

5

Zwaar

6

7

Heel zwaar

8

9

Heel, heel zwaar

10

Maximaal

Psychologie

Als er sprake van is van problemen op het gebied van angst, stemming, of andere psychische klachten die gerelateerd zijn aan het hartincident kan een psycholoog ingeschakeld worden. Er vindt dan altijd eerst een individueel intakegesprek plaats met een psycholoog. Daarna wordt in overleg met u besloten wat het best passende traject is voor u.

Eindevaluatie Hartrevalidatie

Enkele maanden nadat u het fysiotherapieprogramma heeft afgerond, krijgt u een afspraakbevestiging thuisgestuurd voor een telefonische evaluatie. De verpleegkundig consulent belt op het afgesproken tijdstip op en evalueert samen met u het gehele behandeltraject. Ook wordt de verdere nazorgfase besproken. De huisarts en cardioloog ontvangen een samenvatting van deze evaluatie.

Mogelijkheden voor nazorg

Als u na afloop van het hartrevalidatieprogramma psychische klachten heeft die verband houden met uw hartincident, kunt u via uw cardioloog worden doorverwezen naar de afdeling Medische Psychologie.

Na het fysieke revalidatietraject, heeft u verschillende mogelijkheden om uw actieve leefstijl te onderhouden:

  • Zelf actief bewegen thuis of bij uw eigen sportvereniging
  • Verder trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut in uw eigen leefomgeving.
  • Sporten bij een hartpatiëntenvereniging in uw eigen omgeving. Kijk eens bij beweegzoeker.nl voor mogelijkheden in uw buurt. Uw fysiotherapeut in het ziekenhuis kan u helpen met een eventuele overdracht.

Vergoeding zorgverzekeraar

Hartfalen hartrevalidatie in het ziekenhuis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het vervolg van de hartrevalidatie buiten het ziekenhuis wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar uitsluitend vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoedt, verschilt per verzekering. Bekijk hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekering. Mogelijk wordt er ook een beroep gedaan op het verplichte eigen risico.

Vergoeding psychologie

De zorg die wordt geboden vanuit de afdeling Medische Psychologie valt onder de hartrevalidatie en is daarmee ziekenhuiszorg. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat u hier geen aparte factuur van ons voor ontvangt.

Vergoeding diëtetiek

Dieetbegeleiding wordt vanuit de basisverzekering vergoed voor 3 uur per kalenderjaar. Via uw aanvullende verzekering heeft u mogelijk recht op extra vergoeding. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw verzekeraar.

Let op: om voor vergoeding in aanmerking te komen is het van belang dat de diëtist een contract heeft afgesloten met uw eigen zorgverzekeraar. Mocht dit niet het geval zijn, wordt mogelijk slechts een gedeelte vergoed. Raadpleeg hiervoor uw polis.

Vervoer en parkeren

U moet zelf zorgen voor vervoer naar het ziekenhuis. Als u gaat deelnemen aan het fysiotherapieprogramma worden de parkeerkosten vergoed.

Digitale zorg

Gezien de veranderingen in de zorg is het mogelijk dat er digitale alternatieven gebruikt gaan worden of dat hier pilots worden gedraaid.

Betekenis moeilijke woorden

  1. Physician assistant: Een physician assistant (PA) is een verpleegkundige of paramedicus die een vervolgopleiding heeft gedaan waarna deze zelfstandig complexe medische taken en handelingen uit kan voeren. De PA neemt hierbij taken over van een arts en is vaak werkzaam binnen een specifiek vakgebied.

Linkjes

  1. https://mijnviecuri.viecuri.nl/Authentication/Authenticate/DigiDAuthentication?zpauth=DigiDAuthentication
  2. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.2