Inleiding
Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u een holteronderzoek krijgt. Door een holteronderzoek krijgt de arts een nauwkeurig beeld van uw hartritme. Uw arts heeft u al verteld hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. Hier kunt u het nog eens rustig nalezen.
Wat is een holteronderzoek?
Bij een holteronderzoek worden elektrodes op uw borst geplakt, die in verbinding staan met een holterapparaat.
Dit apparaat neemt uw hartritme voor een langere periode op. Door deze registratie ziet uw arts hoe uw hart reageert als u bezig bent met uw dagelijkse activiteiten zoals eten, fietsen, sporten, blij/boos zijn, traplopen, (huishoudelijk)werk, slapen.
Het onderzoek is volkomen pijnloos en u kunt uw normale werkzaamheden gewoon uitvoeren.
Waarom een holteronderzoek?
Door het holteronderzoek krijgt uw behandelend arts een beeld hoe uw hart zich gedurende een langere tijd gedraagt. Omdat de meetapparatuur uw hartslag onafgebroken vastlegt, kunnen onregelmatigheden in uw hartslag worden opgespoord. Uw arts beslist hoe lang deze registratie nodig is.
Meestal is deze informatie voldoende om er achter te komen wanneer en waarom u klachten heeft. Uw behandelend arts kan dan samen met u naar een oplossing toewerken.
De dag van het onderzoek
Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs meenemen?
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Wel adviseren wij u deze dag geen crèmes op het bovenlichaam te smeren. gemakkelijke kleding en een t-shirt of onderhemd aan te doen en om een goed functionerend horloge te dragen.
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de betreffende locatie bij de balie.
Route en contact vindt u onderaan deze informatie
Het onderzoek
Op de afdeling zal een laborant eerst uw huid schuren en indien nodig scheren. Hierna bevestigd de laborant meerdere plakkers (elektrodes) op uw borst. Deze elektrodes vangen de elektrische signalen van uw hart op en stuurt deze via draden naar het holterapparaat om op te slaan. Dit apparaat wordt in een tasje gestopt. Het kastje is zo klein dat het onder ruim zittende kleding kan worden gedragen.
Tijdsduur
Het aansluiten van het holterapparaat duurt ongeveer een kwartier. U draagt het kastje 24 / 48 / 72 uur of een hele week.
Het dagboek
Het is belangrijk dat u een dagboek bijhoudt gedurende de periode dat u het holterapparaat draagt. U noteert hierin op welk tijdstip u wat doet en wanneer u klachten heeft.
Andere bezigheden kunnen zijn wandelen, TV kijken, autorijden, werken, rusten, vergaderen, innemen van medicijnen, hardlopen, sporten, opwinding enz. Vooral die bezigheden die zwaar voor u zijn moet u goed noteren.
Als u klachten heeft vermeldt die dan samen met het tijdstip in het dagboek. Het gaat vooral om de volgende klachten: hartkloppingen, duizeligheid, licht in het hoofd, steek in de borst, onregelmatige hartslag, beklemmend gevoel, pijn op de borst, kortademig, benauwdheid, uitstralende pijn naar de keel en de arm.
Neem dit dagboek mee als u het apparaat weer inlevert.
Tijd |
Activiteit |
Symptomen |
---|---|---|
13.00 |
naar huis gefietst |
Duizelig |
14.10 |
Thee gedronken |
|
14.30 |
Afwas gedaan |
|
14.45 |
Trap gelopen |
Pijn op de borst |
Noteren van de tijd
Het is belangrijk op de dag(en) van het onderzoek een horloge te dragen. Een nauwkeurige tijdsvermelding in het dagboek is noodzakelijk omdat het belangrijk is dat uw behandelend arts weet wanneer u pijn op de borst of andere klachten heeft en wat u op dat tijdstip aan het doen was.
Belangrijk!
- Voorkom dat het apparaat nat wordt. Neem geen bad of douche en ga niet zwemmen.
- Haal de stekker niet uit het apparaat. Trek niet aan de elektroden of draden, ook niet bij jeuk.
- Slaap niet op of onder een elektrische deken. Van tevoren opwarmen mag wel. Schakel de elektrische deken uit voordat u naar bed gaat. Slapen op een waterbed heeft geen invloed op de registratie!
- Pas uw activiteiten niet aan. Doe die dag wat u anders ook zou doen.
- Volgt u vooral de instructies van de arts en de laboranten goed op.
Afkoppelen holterapparaat
Nadat u het holterapparaat de afgesproken tijdsperiode bij u heeft gedragen mag u thuis het holterapparaat afdoen. De plakkers zelf mag u weggooien.
Terugbrengen van het holterapparaat
Op uw afspraakbrief staat wanneer en hoe laat u zich kunt melden om het holterapparaat en het dagboek in te leveren.
U gaat naar de balie waar u zich bij het aansluiten heeft gemeld.
Let op
Na het onderzoek
Nadat u het holterapparaat heeft ingeleverd leest een laborant de gegevens uit met behulp van een computer. Er wordt een verslag gemaakt voor de huisarts of cardioloog.
Uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend huisarts of cardioloog. Bent u onder behandeling van een cardioloog dan krijgt u de uitslag bij uw eerstvolgende polikliniekbezoek. U heeft hiervoor al een afspraak gekregen.
Bruikleen
U heeft het bovenstaande apparaat in bruikleen gekregen van VieCuri MC. Het apparaat is nodig voor uw behandeling. VieCuri vertrouwt erop dat u met het apparaat op een juiste en zorgvuldige* wijze omgaat.
Heeft u vragen over de werking van het apparaat, neem dan contact op met de afdeling Cardiofysiologisch onderzoek. Als er tijdens de duur van de bruikleen schade ontstaat aan het apparaat, meldt dit dan zo spoedig mogelijk. Dit kan mogelijk de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.
Let op de datum van inleveren*. Het is belangrijk dat u het apparaat op de afgesproken dag en voor het afgesproken tijdstip terug brengt.
* Bij onzorgvuldig gebruik en/of niet tijdig terug brengen van het apparaat kan VieCuri de schade bij u verhalen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.