Pijnmedicatie na een ingreep

Gebruik en afbouw oxycodon/diclofenac/paracetamol

Inleiding

U heeft een operatie ondergaan in het ziekenhuis. Hier vindt u informatie over de voorgeschreven pijnmedicatie en hoe u die moet afbouwen. De pijnmedicatie heeft u al gekregen of krijgt u na ontslag van de apotheek. Heeft u nog andere pijnstillers thuis, gebruik deze dan niet zonder overleg met uw arts. Bekijk alle folders van de apotheek. 1

Gebruik pijnmedicatie

Paracetamol

Pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig neemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500mg) per keer aanbevolen, 3-4x per dag.

Advies innametijden paracetamol:

  • Bij 3x per dag: 8.00 – 16.00 – voor de nacht
  • Bij 4x per dag: 8.00 – 12.00 – 16.00 – voor de nacht

Diclofenac

Pijnstiller als aanvulling op paracetamol. De dosis is 50 mg

(1 tablet) per keer, 1-3x per dag.

Advies innametijden diclofenac:

  • Bij 3x per dag: 8.00 – 16.00 – voor de nacht

Bij gebruik van diclofenac wordt in sommige gevallen aangeraden om een maagbeschermer te gebruiken, zoals pantoprazol of omeprazol. Neem deze 1x per dag om 8.00 uur zo lang u de diclofenac gebruikt en de ochtend erna.

Oxycodon

Sterke pijnstiller. U krijgt twee soorten oxycodon:

  • De langwerkende tabletten (Oxycontin® of oxycodon MVA/MGA/retard) werken 12 uur lang. Neem 2x per dag (iedere 12 uur) een tablet (bijvoorbeeld 8.00 – 20.00)
  • De kortwerkende tabletten of capsules (Oxynorm® of oxycodon) mag u innemen als u pijnpieken heeft of als u meer pijn verwacht, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van oefeningen. U mag maximaal 6x per dag een tablet of capsule innemen. De werking begint binnen 20 minuten.

Oxycodon kan de stoelgang vertragen. U krijgt daarom een laxeermiddel mee (bijvoorbeeld macrogol of lactulose). Het is belangrijk dat u dit preventief gebruikt, ook als u nog geen klachten heeft. Als u stopt met de oxycodon mag u ook stoppen met het laxeermiddel.

Heeft u nog vragen over de pijnmedicatie, dan kunt u contact opnemen met uw apotheker.

Afbouwen van pijnmedicatie

Het is de bedoeling dat u op geleide van de pijn deze medicatie zelf afbouwt. Het doel is om uw pijn acceptabel te houden. Onder acceptabele pijn verstaan we dat u goed moet kunnen bewegen en doorademen. Dit is belangrijk voor een goed herstel.

Pijnmedicatie kunt u gaan afbouwen als de pijn de afgelopen 24 uur acceptabel is geweest.

Als u meerdere pijnstillers gebruikt begint u altijd met het afbouwen van het sterkste medicijn. Als laatste wordt afgebouwd met het minst sterke medicijn.

  • Sterkste pijnstiller: oxycodon
    •  Stap 1: Heeft u de kortwerkende oxycodon niet meer nodig? Neem dan de langwerkende oxycodon nog maar 1x per dag in. U mag zelf bepalen of u de tablet ’s ochtends of ’s avonds inneemt.
    • Stap 2: stop helemaal met de langwerkende tablet.

Bij pijnpieken kunt u de kortwerkende oxycodon innemen. Heeft u deze nog meer dan 3x per dag nodig, dan is het afbouwen te snel gegaan en gaat u terug naar de vorige stap.

    • Stap 3: stop ook met de kortwerkende oxycodon. U mag dan ook stoppen met het laxeermiddel.
    • Eventuele andere pijnstillers: bijvoorbeeld diclofenac

U mag minder tabletten per dag gebruiken, maar ook in één keer stoppen. Neem de maagbeschermer nog in op de ochtend nadat u gestopt bent met diclofenac. Krijgt u maagklachten, stop dan meteen met de diclofenac, ook als de oxycodon nog niet is afgebouwd.

  • Minst sterke pijnstiller: paracetamol

U mag minder tabletten per dag gebruiken, maar ook in één keer stoppen.

U kunt na het stoppen altijd zo nodig paracetamol 1000 mg (2 tabletten) nemen of overleggen met uw huisarts of fysiotherapeut.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/ons-zorgaanbod/#!/specialisme;0c081b0306d64ba49feb652ab538afcc
  2. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.2