TENS behandeling

Pijnbestrijding

Inleiding

U heeft met de anesthesioloog/pijnarts afgesproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een TENS behandeling. Met deze informatie kunt u zich voorbereiden op de behandeling.

Wat is een TENS behandeling?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie.

Het is een behandeling waarbij via de huid het pijnsignaal wordt beïnvloed. Dit gebeurt met behulp van twee of meerdere elektroden en zwakke elektrische stroom. Deze elektrische stroom is afkomstig van een speciaal apparaat, het TENS apparaat. TENS kan gebruikt worden bij acute of chronische pijnklachten. TENS neemt de oorzaak van uw pijn niet weg, maar is erop gericht uw pijn te verminderen.

Effecten van de TENS behandeling zijn:

  • TENS blokkeert het pijnsignaal dat naar de hersenen gaat. Hierdoor gaan er minder pijnprikkels naar de hersenen en dat zorgt ervoor dat u minder pijn voelt.
  • Het lichaam wordt zelf aangezet tot het produceren van stoffen (endorfine) waarvan een pijnstillende werking uitgaat.
  • Het helpt de spieren te ontspannen.
  • Zorgt ervoor dat u makkelijker kan bewegen waardoor u weer mobieler bent.

Er is voor u een afspraak gepland bij polikliniek Pijnbehandelcentrum VieCuri van 30 minuten. Tijdens deze afspraak krijgt u uitleg over het gebruik van het TENS apparaat. U krijgt dan een TENS apparaat in bruikleen mee naar huis.

Er wordt gestart met een proefperiode van drie tot vier weken. Bij een duidelijke pijnvermindering wordt voor u het TENS apparaat definitief aangevraagd bij de leverancier en mag u het TENS apparaat langdurig in bruikleen houden van de leverancier. Daar kunt u dan ook nieuwe elektroden bestellen. Vragen over vergoedingen kunt u stellen aan uw zorgverzekeraar.

Indien uw pijnklachten niet voldoende verminderd zijn na de proefperiode, dan zal de behandeling met TENS gestopt worden. U dient het TENS apparaat zo spoedig mogelijk retour te brengen naar polikliniek Pijnbehandelcentrum. Verder beleid zal dan door de arts bepaald worden.

De pijnverpleegkundige zal u vragen het aanvraagformulier te ondertekenen voor het in bruikleen houden van het TENS apparaat. Bij het definitief aanvragen zal dit formulier dan volledig ingevuld naar de leverancier verstuurd worden. Ook tijdens de proefperiode bent u aansprakelijk voor het zoekraken van het bruikleenapparaat. Er zal een telefonische of poliklinische afspraak gemaakt worden om het resultaat van uw TENS behandeling te bespreken met de pijnverpleegkundige.

Gebruik van het TENS apparaat

We werken met verschillende soorten TENS apparaten. Welk model voor u van toepassing is, wordt door de pijnverpleegkundige bepaald.

TENS apparaten zijn klein en licht van gewicht en daardoor makkelijk in het dagelijkse gebruik.

Plaatsen van de elektroden

Bevestig de elektroden aan de twee uiteinden van het kabeltje. Doe dit voordat u de elektroden op de huid plakt.

Bevestig het andere uiteinde van het kabeltje in het TENS apparaat.

Vervolgens plakt u de elektroden in de buurt van het pijnlijke gebied of rond de belangrijke zenuwbanen. De exacte plaatsbepaling zal bepaald worden door de pijnverpleegkundige.

De elektroden zijn zelfklevend en daardoor makkelijk te plaatsen en te verwijderen. Let er bij het plaatsen wel op dat:

  • de huid onder de elektroden intact is: geen wondjes, pukkeltjes of eczeem.
  • huid niet vet is, u mag geen crème op dit gedeelte van de huid smeren.

Bediening van het TENS apparaat

Het TENS apparaat beschikt over verschillende programma’s. De pijnverpleegkundige zal met u het juiste programma bepalen.

De stroomsterkte regelt u zelf met een knop op het apparaatje. Het impuls moet u duidelijk voelen, maar mag niet gaan irriteren of pijnlijk worden.

De duur van de behandeling is 30 minuten per sessie. U gaat het TENS apparaat 3 tot 6 maal per dag gebruiken.

Door middel van een clip bevestigt u het apparaat gemakkelijk aan uw kleding. Hierdoor blijft u mobiel tijdens het gebruik van het apparaatje.

Afkoppelen van het apparaat

Zet het apparaatje uit voordat u de elektroden afdoet. Trek bij het verwijderen van de elektroden nooit aan de snoertjes, maar aan de rand van de elektroden. Plak de elektroden terug op de folie. Berg het apparaat na elk gebruik op in het etui/koffertje.

Na de behandeling

Direct na de stimulatie kan het zijn dat de huid onder of bij de elektroden rood is. Dit is normaal. Dit komt omdat de doorbloeding door de stimulatie is verbeterd. Enige spierpijn na de behandeling kan optreden.

Adviezen bij het gebruik van TENS

  • Elektroden gaan ongeveer twee weken mee. Daarna deponeert u deze in de prullenbak.
  • Bewaar gebruikte elektroden (in verpakking op de folie) in de koelkast zodat de gel stevig blijft voor een beter plakresultaat en voor een betere stroomgeleiding.
  • Als u veel zweet of het is warm weer, dan kan het zijn dat de elektroden niet goed plakken of snel loslaten. Vervang de elektroden dan wat eerder.
  • Gebruik geen bodylotion op de plaats waar u de elektroden moet plaatsen. Wanneer het niet mogelijk is om de elektroden na elk gebruik te verwijderen van de huid, dan kunt u de elektroden ’s ochtends opplakken en ’s avonds voor het slapen gaan eraf halen. Controleer wel regelmatig uw huid op huidirritaties.
  • Bij het ontstaan van huidirritaties of beschadigde huid stoppen met TENS en overleggen met de polikliniek pijnbestrijding.
  • Gebruik geen TENS tijdens baden, douchen en zwemmen.
  • Gebruik geen TENS tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig (bijvoorbeeld de auto, motor, brommer).
  • U mag de elektroden nooit op de halsslagader plakken.

Belangrijk

Als u één of meer van onderstaande vragen met “ja” beantwoordt, meldt dit dan vóór de behandeling aan de pijnverpleegkundige. In overleg met de anesthesioloog/pijnarts wordt dan besloten of de behandeling door kan gaan.

  • Bent u (mogelijk) zwanger?
  • Bent u overgevoelig voor elektroden?
  • Heeft u een pacemaker/ICD?
  • Heeft u een neurostimulator? (blaasstimulator, deep brain stimulator, ruggenmergstimulator)
  • Bent u bekend met epilepsie?
  • Heeft u open wonden of geïrriteerde, beschadigde huid in het te behandelende gebied?

Betekenis moeilijke woorden

  1. Anesthesioloog: Dokter die de narcose of verdoving geeft
  2. Elektroden: Plaatjes of plakkers die contact maken met de huid en bepaalde elektrische prikkels van het lichaam meten.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1