Inleiding
Soms blijkt gedurende de ziekenhuisopname dat het, ook na herstel of revalidatie, niet meer mogelijk is om terug te keren naar de eigen of aangepaste woning. Wanneer er blijvende intensieve zorg nodig is, kunt u mogelijk zorg krijgen vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en verhuizen naar een zorginstelling.
Hier leest u meer over de bijbehorende stappen die komen kijken bij het verhuizen naar een zorginstelling.
Oriënteren op de locatie waar u zou willen wonen
Het is een ingrijpende stap om te verhuizen naar een zorginstelling. Als duidelijk is dat u na uw ziekenhuisopname niet meer thuis kunt blijven wonen, adviseren wij u, uw naasten of uw mantelzorgers om zich na overleg met de transferverpleegkundige te oriënteren op welke locatie u graag zou willen wonen. Bijvoorbeeld door het bekijken van websites als www.zorgkaartnederland.nl of door te bellen met de organisaties.
Een transferverpleegkunde is een verpleegkundige die verantwoordelijk is voor het regelen van de nazorg van patiënten die in het ziekenhuis uitbehandeld zijn en met ontslag mogen.
Aanvraag indicatie bij CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg)
De transferverpleegkundige vraagt, als u dit nog niet heeft, voor u een indicatie aan voor de Wet Langdurige Zorg bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Deze indicatie heeft u nodig om te komen wonen in een zorginstelling. Om in aanmerking te komen voor een indicatie gelden strikte wettelijke regels. Het CIZ onderzoekt of u voor de aangevraagde indicatie in aanmerking komt.
Op het moment dat er een aanvraag wordt gedaan voor de WLZ, betekent dit ook dat er voor u geen medische reden meer is om in het ziekenhuis te verblijven.
Informatie over eigen bijdrage op website CAK
Voor de zorg binnen de WLZ betaalt u een eigen bijdrage. Op www.hetcak.nl, de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) vindt u hierover meer informatie en kunt u berekenen wat uw eigen bijdrage wordt. Ook ontvangt u van ons de informatie ‘Heeft u blijvend zorg nodig?’ van het CAK.
Werkwijze als uw indicatie door het CIZ wordt afgegeven
Als uw indicatie door het CIZ is goedgekeurd komt deze terecht bij de zorgaanbieder van uw voorkeurslocatie. Deze aanbieder neemt contact met u op en is verantwoordelijk om zo snel mogelijk een geschikte plek voor u te vinden. De plek in het ziekenhuis komt zo weer vrij voor ziekenhuiszorg.
Omdat er voor u geen medische reden meer is om in het ziekenhuis te blijven, gaat de zorgaanbieder op zoek naar een plek die op korte termijn passend voor u is. Wanneer mogelijk op uw voorkeurslocatie.
Wanneer er op dat moment niet meteen een plek is wordt er gekeken naar een andere locatie ter overbrugging. Op deze manier kunt u het ziekenhuis verlaten en weer gaan ‘wonen’.
Wat als ik niet meteen op mijn voorkeurslocatie terecht kan?
Als u eerst gaat wonen op een locatie ter overbrugging, dan blijft u op de wachtlijst staan voor uw voorkeurslocatie. De zorgaanbieder van uw voorkeurslocatie houdt hierover contact met u.
Contact met zorgaanbieder van uw voorkeurslocatie
Heeft u vragen over de werkwijze of wat dit in uw situatie betekent?
Neem dan contact op met de zorgaanbieder van uw voorkeurslocatie, zij kunnen u hier meer over vertellen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.