Mantelzorg in VieCuri

Deelname aan de zorg door naasten

VieCuri wil er graag voor zorgen dat naasten zich welkom voelen als één van hun dierbaren wordt opgenomen in het ziekenhuis.

De naasten kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Met hun kennis en ervaring kunnen ze de zorgverleners helpen zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat voor de patiënt belangrijk is. Dit kan het zorg- en herstelproces van de patiënt positief beïnvloeden.

Misschien bent u al mantelzorger en bent u al betrokken bij de zorg van de patiënt. Wij zijn geïnteresseerd in uw ervaringen thuis als mantelzorger, deel deze daarom met de verpleegkundige.

Deelname van familie en naasten aan de zorg

Wij nodigen u, als mantelzorger of naaste van de patiënt, graag uit een bijdrage te leveren aan de zorg op onze afdeling. Uiteraard moet de patiënt dit ook zelf willen. De regie ligt zoveel mogelijk bij hem of haar. Is dit niet mogelijk dan stemmen we samen af. Wij houden hierbij uiteraard ook rekening met uw mogelijkheden en welzijn.

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende activiteiten en taken die u als naaste kunt doen.

Zo kunt u bijvoorbeeld:

  • aanwezig zijn als uw naaste angstig, verward of onrustig is;
  • helpen met eten en drinken;
  • helpen tijdens de verzorging;
  • extra oefenmomenten regelen (bijvoorbeeld een stukje lopen);
  • gezelschap en activiteiten bieden;
  • begeleiden en helpen bij de communicatie.

Hoe werkt het?

U bent natuurlijk altijd welkom tijdens de geldende bezoektijden. Als uw zorgactiviteiten buiten de bezoektijden vallen, wordt dit in overleg met de verpleegkundige afgesproken en vastgelegd.

U krijgt een badge zodat u herkenbaar bent als mantelzorger. Deze kunt u bij binnenkomst krijgen bij de secretaresse aan de balie van de afdeling. Als u klaar bent met de zorgactiviteiten kunt u de badge weer inleveren bij de secretaresse.

Onderlinge afstemming

Biedt u met meerdere naasten hulp, zorg dan onderling voor een goede afstemming van taken en de geboden hulp.

Graag stellen we hiervoor 1 familielid aan, die de taken of bijzonderheden met de andere naasten bespreekt en afstemt.

Handige tips voor de onderlinge afstemming:

  • Maak een WhatsApp groep aan op de mobiele telefoon.
  • Gebruik een schriftje (deze wordt door de verpleegkundige van de afdeling verstrekt). Leg het schriftje in het nachtkastje van de patiënt en schrijf daarin de taken, afspraken en bijzonderheden. Iedereen kan zo op de hoogte blijven.
  • Maak gebruik van een app voor het plannen van hulp. Voorbeelden zijn: Hello 24/7, WeHelpen, Huppla of Timesteps. De meeste zijn gratis of u kunt gebruik maken van een gratis proefperiode.
  • Interesse?

    Heeft u interesse om als naaste mee te helpen in de zorg rondom de patiënt? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige. In overleg met de patiënt en de verpleegkundige wordt er bekeken welke activiteiten u kunt uitvoeren.

    Mantelzorg bij ontslag

    Meestal gaat de patiënt met ontslag als de acute fase van de ziekte voorbij is en de patiënt thuis weer verder kan herstellen. Dit betekent dat u als mantelzorger of naaste in de nazorg een rol kunt gaan spelen.

    Om de ontslagprocedure soepeler te laten verlopen, willen we u betrekken bij de inventarisatie van de benodigde zorg en de mogelijkheden voor u om hulp te bieden. Deze betrokkenheid kan positief werken op het herstel van de patiënt, maar ook op de belasting voor u als mantelzorger /naaste.

    Vragen

    Heeft u vragen, bespreek ze gerust met de verpleegkundigen op de afdeling. Zij helpen u graag.

    Opmerkingen

    Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

    scroll terug naar boven