Handreiking

Voor nabestaanden

Inleiding

Een dierbare van u is overleden. U maakt een moeilijke tijd door waarin uw aandacht niet in de eerste plaats gericht is op de formaliteiten die vervuld moeten worden. Hier kunt u lezen met welke personen u te maken kunt krijgen en wat zij voor u kunnen betekenen.

Afscheid op de verpleegafdeling

Na het overlijden zal op de afdeling de allereerste noodzakelijke verzorging van de overledene worden verleend zoals het sluiten van de ogen, een eventuele gebitsprothese plaatsen en het verwijderen van katheters en/of infusen en het vouwen van de handen.

De familie krijgt gelegenheid om in alle rust afscheid te nemen van de overledene. Als familieleden moeten komen met een langere reistijd, dan zal de verpleging met u bespreken tot hoe laat zij op de verpleegafdeling terecht kunnen.

Na het afscheid nemen op de afdeling wordt de overledene naar het mortuarium gebracht. De verpleegkundige van de afdeling zal met u bespreken wanneer dit zal gebeuren.

Spirituele zorg

Ook na het overlijden van uw dierbare kunt u een beroep doen op de spirituele zorgverlening van het ziekenhuis. De spiritueel zorgverleners kunnen een gesprekspartner zijn in deze moeilijke tijd. Zij kunnen er voor u zijn tijdens het afscheid nemen en u ondersteunen in het rouwproces.U kunt natuurlijk ook zelf een beroep doen op uw eigen geestelijk verzorger/ spiritueel zorgverlener zoals een pastoor, imam of dominee. Met name ’s nachts als de spirituele zorg van het ziekenhuis geen dienst heeft. Meer informatie over de spirituele zorgverlening vindt u in de folder ‘Geestelijke en spirituele zorg – advies en begeleiding’. Deze folder kunt u vinden in het Stiltecentrum of op de afdeling. U kunt deze ook vinden op www.viecuri.nl/folders

Persoonlijke bezittingen

Om misverstanden of zoekraken te voorkomen is het verstandig om persoonlijke bezittingen van de overledene meteen mee te nemen.

Persoonlijke bezittingen die met de overledene meegaan naar het mortuarium vallen niet onder verantwoording van de mortuariumbeheerder of uitvaartondernemer.

Verblijf in het mortuarium

Op de afdeling wordt de overledene altijd verzorgd. Als u dit niet wil of het anders wil, geef dit dan aan bij de verpleegkundige. Het kan zijn dat u dit om religieuze redenen of andere redeneren wil. De verpleegkundige overhandigt u dan een verklaring, die u vervolgens ondertekent.

Uiteraard bent u vrij in de keuze van de uitvaartondernemer en het mortuarium, waarvan u gebruik wil maken. Uw dierbare wordt vanuit de afdeling overgebracht naar het uitvaartcentrum Monuta St. Martinus bij VieCuri. De mortuariumbeheerder voor VieCuri is Monuta St. Martinus.

Als de nabestaanden dit wensen, kan de overledene in het

uitvaartcentrum bij VieCuri worden opgebaard. U kunt ook voor een ander mortuarium kiezen of u kunt kiezen voor thuis opbaren. Kiest u voor het uitvaartcentrum bij VieCuri dan neemt de mortuariumbeheerder de verdere verzorging van de overledene op zich. Wilt u samen met de mortuariumbeheerder de laatste verzorging op u nemen? Bespreek dit dan van tevoren met de mortuariumbeheerder.

Kosten

De kosten van de noodzakelijke verzorging op de afdeling, en het vervoer van de overledene naar het ziekenhuis-mortuarium vallen onder de ziekenhuistarieven en worden vergoed door de zorgverzekeraar.

De uitvaartondernemer

Overlijdenspapieren

Wij vragen u, uiteraard als u dat wenst, zo snel mogelijk een uitvaartondernemer in te schakelen. Deze kan veel van uw regelzaken overnemen zoals:

  • Het afhalen van de overlijdenspapieren bij het mortuarium - als u dit wenst kunt u dit ook zelf regelen – en daarna:
    • het vervullen van vereiste formaliteiten bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente waar het overlijden heeft plaats gevonden. Bij het bezoek aan de ambtenaar van de burgerlijke stand is het belangrijk dat u – als dit van toepassing is – het trouwboekje van de overledene meeneemt.
    • zorgdragen voor uittreksels van de overlijdensakte in verband met de afhandeling van formaliteiten.
  • De opbaring. De opbaring kan naar wens van de nabestaanden plaatsvinden in de rouwkamers van VieCuri, thuis of in een ander rouwcentrum.
  • Het eventuele vervoer naar een andere locatie verzorgen.
  • Het verzorgen van de uitvaart.

De keuze van een uitvaartondernemer hangt af van:

  • De persoonlijke wensen en voorkeur van de overledene.
  • Een eventueel aanwezige verzekeringspolis. Is een dergelijke polis aanwezig, dan kunt u contact opnemen met de uitvaartverzekeraar of ondernemer die erin vermeld staat. Ook met een verzekeringspolis blijft u vrij in de keuze voor een uitvaartonderneming. Neem over de mogelijkheden contact op met de uitvaartonderneming van uw keuze.


De keuze van de uitvaartondernemer

De keuze voor een uitvaartondernemer maakt u zelf. De verpleegkundige, de mortuariumbeheerder en/of medewerk(st)er stelt zich neutraal op en kan u hierin dus niet adviseren.

Obductie

Toestemming voor obductie

De behandelend arts of de arts die het overlijden heeft geconstateerd, kan u als nabestaande vragen toestemming te geven voor obductie. Hij zal u de toestemmingsprocedure uitleggen. Als de nabestaanden geen toestemming geven voor obductie, dan vindt deze uiteraard niet plaats.

Wat is een obductie?

Obductie is het onderzoeken van het lichaam na overlijden. De obductie wordt verricht door een patholoog(een patholoog onderzoekt cellen en weefsels van patiënten). Bij een obductie worden de organen in de borst- en buikholte onderzocht. Als de arts het nodig vindt een schedelobductie te verrichten dan zal hier toestemming voor worden gevraagd. Na een obductie kan een normale opbaring plaatsvinden in een rouwkamer of woonhuis.

Doel van een obductie

Het doel van een obductie kan zijn:

  • Onderzoek naar de oorzaak van het overlijden.
  • Onderzoek naar de resultaten van een medische behandeling.
  • Nabestaanden zijn:

  • De man of vrouw van de overledene.
  • De levensgezel van de overledene.
  • De naaste aanwezige bloedverwanten.
  • De aanwezige meerderjarige erfgenamen.
  • Personen die op een andere manier verantwoordelijk zijn.

  • Wanneer is er géén toestemming nodig?

  • Als door de patiënt (zestien jaar of ouder) een verklaring is ondertekend, waarin hij/zij om een obductie vraagt of hiervoor toestemming geeft.
  • In geval van een gerechtelijke obductie, omdat deze plaatsvindt op last van de officier van justitie.
  • De uitslag van de obductie

    De patholoog deelt zijn bevindingen mee aan de arts die de overledene heeft behandeld. De behandelend arts licht de nabestaanden in. Hiervoor kan 4 tot 6 weken na de obductie een afspraak worden gemaakt met de behandelend arts.

    In geval van een gerechtelijke obductie licht de gerechtelijk patholoog alleen de officier van justitie in.

    Donatie

    Donatie van organen en weefsels is voor nabestaanden vaak een ingrijpende gebeurtenis. Naast een gesprek met de arts hebben nabestaanden voor, tijdens, en na, de donatie-procedure vaak behoefte aan meer informatie.

    Waarom is orgaan- een weefseldonatie eigenlijk zo belangrijk?

    Transplantatie redt levens. Er staan ieder jaar rond de 1.000 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie. Ieder jaar redden een paar honderd orgaandonoren de levens van ongeveer 1.200 mensen. Zij kunnen na een transplantatie weer verder met hun leven, hun werk, hun familie en vrienden. De Donorwet, die vanaf 1 juli 2020 is ingegaan, heeft als doel om de komende jaren nog meer mensen te kunnen helpen een donororgaan te ontvangen. Een donor kan meerdere mensen helpen met organen en weefsels.

    Meer informatie

    Website:

    Nederlandse Transplantatie Stichting

    Postbus 2304

    2301 CH Leiden

    071- 579 57 95

    www.transplantatiestichting.nl

    Informatie na de donatieprocedure

    Als een donatieprocedure is uitgevoerd, ontvangt u per post een bericht van de Nederlandse Transplantatie Stichting. In de brief staat of er weefseldonatie is uitgevoerd. Als weefseldonatie is uitgevoerd, staat in de brief ook vermeld welke weefsels mogelijk getransplanteerd zijn of zijn opgeslagen bij de weefselbank. U ontvangt alleen een bericht van de Nederlandse Transplantatie Stichting als u hier toestemming voor heeft gegeven.

    Ter beschikking stellen van de wetenschap

    Een overledene kan zijn/haar lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Dit kan alleen wanneer er een bevestiging van een universiteit kan worden overlegd door nabestaanden. De nabestaanden zijn in het bezit van een bewijsformulier waarin een universiteit de patiënt toestemming heeft gegeven voor een latere ter beschikking stelling. Tijdens het leven moet de patiënt zich hebben aangemeld bij een universiteit.

    Bij ter beschikkingstelling van de wetenschap, is het uitgesloten dat obductie plaatsvindt. Opbaring van de overledene is beperkt mogelijk. De mortuariumbeheerder kan u hierover meer informatie geven.

    Bij een gerechtelijke obductie komt de ter beschikkingstelling dan ook te vervallen.

    Niet-natuurlijke dood

    Onder een niet-natuurlijke dood wordt verstaan dat iemand ten gevolge van een niet-natuurlijke oorzaak is overleden. Hieronder vallen onder meer een verkeersongeval, een misdrijf, maar ook zelfdoding en euthanasie. In geval van een niet-natuurlijke dood stelt politie en justitie een onderzoek naar de dood in.

    Dit heeft tot gevolg dat een rouwbezoek pas kan plaatsvinden als het lichaam van de overledene door de officier van justitie is vrijgegeven.

    Persoonlijke wensen

    Als er persoonlijke wensen zijn met betrekking tot make-up, kleding, sieraden en dergelijke kunt u deze kenbaar maken aan de uitvaartondernemer of mortuariumbeheerder.

     

    Wilt u een rituele bewassing?

    Rituele bewassing kan plaatsvinden in overleg met de uitvaartondernemer of de mortuariumbeheerder. De kosten voor het ter beschikking stellen van de speciale wasruimte worden in rekening gebracht.

    Kosten

    De kosten van de verzorging van de overledene, bezoek aan het mortuarium, gebruik van koeling en het opbaren in een mortuarium worden, zo mogelijk via de door u ingeschakelde uitvaart-ondernemer of mortuariumbeheerder apart in rekening gebracht bij de nabestaanden tegen de daarvoor door de mortuariumbeheerder vastgestelde tarieven.

    Wanneer nog obductie moet worden verricht, worden tot het moment dat die heeft plaatsgevonden geen aanvullende kosten in rekening gebracht.

    Deze kostenberekening vindt plaats zonder tussenkomst, maar met medeweten van het ziekenhuis. Voor de goede orde wijzen wij u erop dat de kosten van de verzorging en de kosten verbonden aan het gebruik van het mortuarium géén onderdeel zijn van het tarief van het ziekenhuis en niet zijn opgenomen in de ziektekostenverzekeringen en daarom apart betaald moeten worden.

    Heeft u na het overlijden behoefte aan een gesprek met een spiritueel medewerker?

    Waarschijnlijk heeft u al kennis gemaakt met één van de spiritueel medewerkers van VieCuri voor het overlijden van uw dierbare. Na het overlijden wordt meestal contact gelegd met de vertegenwoordigers van parochie, gemeente of anderszins.

    Ook een tijd na het overlijden van uw dierbare kunt u behoefte hebben aan een gesprek met één van de spiritueel medewerkers. Aarzel niet en neem dan gerust contact op.

    De spiritueel medewerkers van VieCuri zijn te bereiken via dit telefoonnummer: (077) 320 - 6921/6929/5773

    Kijk hier voor meer informatie over Geestelijke en Spirituele zorgverlening.

    Rouwbegeleiding

    De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (L.S.R.) kan u informeren overt gespreksgroepen voor rouwverwerking. Ook kunt u hier terecht voor literatuur over rouwverwerking. 

    U kunt bellen naar telefoonnummer (030) 276 15 00 (tussen 09.00 en 13.00 uur) of een mail sturen naar lsr@hetnet.nl
    Voor meer informatie kijk op www.verliesverwerken.nl

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
    eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

    Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

    VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

    Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

    scroll terug naar boven