Calamiteitenonderzoek

In VieCuri hechten we veel waarde aan de kwaliteit en veiligheid van de zorg die we leveren. Toch gaat het soms niet zoals we gedacht hadden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een langere ziekenhuisopname, tijdelijke beperkingen en soms tot blijvend letsel of zelfs overlijden. Dit noemen we een (mogelijke) calamiteit in de patiëntenzorg.

 

Onderzoek
Is er iets gebeurd met grote gevolgen voor de patiënt? Dan meldt de behandelaar van de patiënt dit bij de Raad van Bestuur van VieCuri. Deze geeft de Calamiteitencommissie opdracht om een intern, onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Indien nodig wordt dit gemeld bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ is een overheidsinstantie die in Nederland toezicht houdt op de kwaliteit van zorg, medische projecten en jeugdhulp.

 

Leren van wat er fout en goed is gegaan

Het doel van het interne onderzoek is het verbeteren van de zorg. We willen leren van wat er fout en goed is gegaan. In het onderzoek worden adviezen gegeven hoe de zorg beter kan. De Raad van Bestuur van VieCuri controleert of de adviezen worden uitgevoerd. Het onderzoek is niet bedoeld om een schuldige aan te wijzen en kan niet gebruikt worden voor rechtszaken of wettelijke processen.

 

Nazorg

Het meemaken van een calamiteit kan zorgen voor heftige emoties. Dit geldt voor alle betrokkenen, zowel patiënt, familie als zorgverleners. VieCuri heeft hier oog voor en biedt ondersteuning waar nodig.

scroll terug naar boven