Arts in overleg met patiënt in spreekkamer

Samen Beslissen

Als u in VieCuri bent voor een behandeling of onderzoek, dan komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch liever nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u?

Waarom is Samen Beslissen belangrijk?

Over grote beslissingen denken we vaak goed na, bijvoorbeeld over waar te wonen. Over welke zorg of behandeling we nodig hebben, denken we vaak minder goed na. Zelf nadenken over wat u wilt is belangrijk. Want een behandeling kan een grote invloed hebben op uw leven.

 

Patiënt en zorgverlener hebben elkaar nodig om tot de beste zorg te komen. En een behandeling die goed bij u past, is vaak beter vol te houden. Door samen te beslissen zijn mensen dan ook meer tevreden over de zorg. 

Arts en patiënt in spreekkamer bij de computer

Betere zorg begint bij een goed gesprek

U heeft meer invloed op uw behandeling en verzorging dan u misschien denkt. Om tot een besluit te komen, kunt u samen met uw arts de mogelijkheden bespreken en de voor- en nadelen afwegen. De zorgverlener weet alles van de aandoening en behandelingen, maar u kent uzelf het beste.

 

Het is daarom belangrijk dat u aangeeft hoe u zich voelt en wat uw ervaringen en verwachtingen zijn. En ook wat uw voorkeur heeft en hoe u in het leven staat. Zo beslist u samen welke zorg het beste bij u past.

 

Hoe bereidt u zich goed voor?

Een goed gesprek tussen u en uw zorgverlener is een open en persoonlijk gesprek waarin besproken wordt wat écht belangrijk is voor u. 

  • Denk na over welke vragen u heeft over uw ziekte of klachten en schrijf ze op.
  • Bedenk wat voor u belangrijk is in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld welke dingen u graag wilt blijven doen of welke dingen u moet kunnen voor uw werk.
  • Denk ook na over onderzoeken, medicijnen of behandelingen die u niet wilt. 

3 goede vragen

De volgende 3 vragen zijn een handig hulpmiddel:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Bijvoorbeeld: een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
    Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.
  • Wat betekent dat in mijn situatie?
    Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Overige tips tijdens het gesprek

  • U helpt uw zorgverlener als u duidelijk zegt wat u denkt en wat u wilt.
  • Vraag om uitleg wanneer iets niet duidelijk is, bijvoorbeeld bij medische termen.
  • U mag altijd iemand meenemen naar de afspraak. Of laat iemand meeluisteren. In de spreekkamer kunt u uw familielid of naaste bellen en dan via de luidspreker mee laten luisteren naar het gesprek.
  • U kunt vragen of het goed is dat u het gesprek opneemt. Zo kunt u het later nog eens rustig terug luisteren.
  • Vraag om meer informatie over uw ziekte, onderzoek en/of behandeling. Meer informatie is vaak beschikbaar op onze website of op andere plekken.
  • Zorg dat u voldoende bedenktijd neemt om goed na te denken over het voorgestelde onderzoek en/of de voorgestelde behandeling. U beslist of u toestemming geeft voor onderzoek en/of behandeling. U kunt altijd op een later moment uw beslissing laten weten aan de zorgverlener.
  • Zet aan het eind van het gesprek de belangrijkste punten nog eens op een rij. Bijvoorbeeld: 'Klopt het dat u gezegd heeft dat..?' Zo kunt u controleren of u alles goed begrepen heeft.
  • Bespreek met uw zorgverlener waar u terecht kunt om eventuele vragen te bespreken.
  • Vraag of er een patiëntenorganisatie bestaat voor mensen met dezelfde ziekte of aandoening.

Blijf in gesprek

Verandert uw situatie tijdens de behandeling? Is de behandeling zwaarder of juist minder zwaar dan u had verwacht? Ga dan opnieuw met elkaar in gesprek om te kijken wat er anders kan. Wees ook niet bang om te vragen om een nieuwe afspraak.

Meer informatie over Samen Beslissen

Meer over Samen Beslissen

Welk onderzoek of welke behandeling het beste bij u past, hangt van verschillende dingen af. Als patiënt beslist u samen met uw arts wat het beste bij u past.

thema-oval
3 vragen aan...
Algemeen
Nieuws

3 vragen aan...

Als patiënt beslist u samen met uw zorgverlener welke behandeling of onderzoek het beste bij u past. In dit artikel: het besluit tot plaatsing van een buikkatheter om thuis te dialyseren.

Gezondheid
Ervaring
scroll terug naar boven