Welke beroepen zijn er te vinden op de Beroepenproeverij?
In deze rol ben je verantwoordelijk voor de werving en selectie van verschillende beroepen binnen het ziekenhuis. Je houdt je bezig met het opstellen van o.a. vacatureteksten, het benaderen van kandidaten, arbeidsmarktcommunicatie en het selecteren van kandidaten voor banen binnen het ziekenhuis. Jij vindt het leuk om veel met mensen (zowel collega’s als sollicitanten) in contact te zijn. Daarnaast organiseer je leuke events zoals de Beroepenproeverij. Je adviseert medewerkers over loopbaankansen en je helpt stagiaires samen met ons Leerhuis een plek vinden binnen het ziekenhuis.
Als anesthesiemedewerker assisteer je bij het toedienen van verdoving (ook wel anesthesie genoemd) tijdens bijvoorbeeld operaties. Je bewaakt samen met de anesthesioloog de vitale functies van een patiënt. Je voert in samenwerking met de artsen handelingen en taken uit. Je zet benodigde apparatuur en materialen klaar, voert medicijncontroles uit en hebt contact met de patiënt voorafgaand, tijdens en na de behandeling.
Met jouw uitgebreide kennis van geneesmiddelen kun je als apotheker levens redden of de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Je hebt vele verantwoordelijkheden.
Jij bepaalt welk geneesmiddel en in welke dosering ingezet moet worden bij een bepaalde aandoening en zorgt voor een goed advies t.a.v. het veilig gebruik van de medicijnen. Hierbij komt een hoop kijken; van de inkoop van geneesmiddelen tot aan bloedspiegelbepalingen op het laboratorium. Ook zie je erop toe (in samenwerking met der verpleegkundigen en artsen) dat een patiënt op het juiste tijdstip het juiste geneesmiddel, op een veilige manier toegediend krijgt. Je hebt een belangrijke adviesrol richting artsen en verpleegkundigen over geneesmiddelen, waarmee je kan bijdragen aan goede zorg voor de patiënt. Kortom, een divers beroep!
Als apothekersassistent zorg je voor het verstrekken van medicatie aan patiënten en interne afdelingen. Je bent medeverantwoordelijk voor de medicatiebewaking en voorziening van geneesmiddelen. Ook kun je ingezet worden om chemokuren voor te bereiden, voedingsinfusen te bereiden of andere voorbereidingen voor patiënten te treffen van bijvoorbeeld klaarmaken van steriel en niet-steriele geneesmiddelen. Je hebt contact met vele patiënten en zorgprofessionals en werkt nauwkeurig. Met medicatie kun je je geen fouten veroorloven.
Als farmaceutisch analist voer jij zelfstandig geneesmiddelenanalyses uit voor therapiecontrole of toxicologie op o.a. medicatie en drugs. Een voorbeeld: iemand komt op de Spoedeisende Hulp binnen met een overdosis: aan jou de taak om op basis van bloed- en urine onderzoek te achterhalen wat deze persoon binnen heeft gekregen zodat de artsen hem/haar de juiste medicijnen kunnen toedienen. Daarnaast ga je aan de slag met het keuren van geneesmiddelen die bereid zijn door de bereidingsapotheek. Deze geneesmiddelen test je op het juiste gehalte van de werkzame stof en houdbaarheid.
Leer meer over het werken als arts in het ziekenhuis. Onze collega’s van de Academie M&O en coassistenten vertellen je alles over de studie Geneeskunde en alle specialisaties die je kunt volgen als je arts wilt worden. Je kunt namelijk vele kanten op binnen het ziekenhuis als je arts wilt worden. Denk bijvoorbeeld aan kindergeneeskunde, chirurgie, gynaecologie, maag-darm-leverarts, oncoloog, internist, cardioloog, orthopeed en nog veel meer specialismen!
Als beveiliger houd je een oogje in het zeil dat er geen onveilige situaties binnen het ziekenhuis ontstaan of zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ingrijpen bij agressieve situaties. Je moet stevig en sterk in je schoenen staan en goed met emoties kunnen omgaan. Ook kun je een situatie goed inschatten en bezit je tact, ben je communicatief vaardig en weet je gemoederen te sussen indien nodig. Het ene moment maak je rondes door het ziekenhuis, het andere moment houd je onze beveiligingscamera’s in de gaten. Geen dag is hetzelfde en je komt overal in het ziekenhuis.
Als diëtist in het ziekenhuis behandel je diverse soorten patiëntgroepen. Denk aan bijvoorbeeld mensen met ondervoeding en verlies van spiermassa als gevolg van een bepaalde aandoening zoals kanker of COPD. En patiënten die een speciaal dieet of voedingspatroon moeten volgen om aan te sterken. De diëtist heeft een belangrijke rol in het ziekenhuis. De arts is (meestal) degene die een behandelplan opstelt, maar laat zich over het voedingsbeleid, in de meeste gevallen volledig adviseren door de diëtist.
Als ergotherapeut behandel je patiënten die door ziekte of een aandoening, moeilijkheden hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De ergotherapeut begeleidt oefeningen, denkt mee over oplossingen om de activiteiten toch uit te kunnen voeren en geeft voorlichting aan naasten en bijvoorbeeld mantelzorgers. Je behandelt een breed palet aan patiënten. Van jonge kinderen tot aan ouderen.
Een fysiotherapeut behandelt patiënten die moeite hebben met bewegen, denk hierbij aan pijn in gewichten of de spieren, een blessure of een verkeerde houding. Een fysiotherapeut behandelt de patiënt met als doel het lichaam beter te laten functioneren en ervoor te zorgen dat klachten en pijn verminderen of verdwijnen. Als fysiotherapeut in het ziekenhuis werk je nauw samen met artsen en andere zorgprofessionals en bepaal je samen het behandelplan van de patiënt.
Als gipsmeester zorg je voor verschillende vormen van immobiliserende verbanden en braces. We maken gips, afneembare spalken en werken met kant en klare braces. We gipsen op de gipskamer tijdens traumapoli’s, maar komen ook op de operatiekamers om patiënten na een operatie in te gipsen. Van jong tot oud, alles komt hier voorbij en voor iedereen proberen we te zorgen voor een passende oplossing.
Ook behandelen we spoed-patiënten in de gipskamer en assisteren we bij reposities of voeren we deze zelf uit. Samen met de artsassistenten, traumachirurgen en orthopeden zorgen we ervoor dat onze patiënten goede begeleiding krijgen tijdens hun behandeling. Ook geven we ze instructies zodat ze na hun gipsperiode weer hun normale niveau kunnen bereiken.
Voor het stellen van een diagnose of om het effect van een behandeling te controleren, laat de huisarts, verloskundige of specialist vaak onderzoek doen in lichaamsmaterialen. Bijvoorbeeld bloed, urine en ontlasting. Dit onderzoek gebeurt in het laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie (KCHL). Onze collega’s nemen je graag mee naar de afdeling, check de tijdsblokken van de rondleiding.
Als logopedist kun je werken met kinderen, volwassenen en ouderen. Binnen het ziekenhuis en in de revalidatie behandelen wij volwassenen en ouderen met problemen op het gebied van spraak, taal, stem en slikken. We werken veel samen met andere therapeuten, verpleegkundigen en met artsen. Het is een erg gevarieerd, mooi en dankbaar beroep.
Als MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) ga je aan de slag op de afdeling Radiologie, Nucleaire Geneeskunde of Radiotherapie. Op Radiologie worden röntgenfoto’s, CT en MRI scans, echo’s of mammografieën (borstonderzoeken) gemaakt. Ook doen we bloedvatenonderzoeken (angio), maar je assisteert ook bij puncties waar eerder iets gezien is. Verder kom je op de spoedeisende hulp (SEH) om foto’s te maken en op de operatiekamers om bij bepaalde operaties röntgenopnames te maken. Hierdoor kan de chirurg beter zijn werk doen. Kortom: je bent vooral diagnostisch bezig. Jij zorgt voor juiste beelden, die de radioloog vervolgens kan beoordelen.
Op Nucleaire Geneeskunde onderzoek je hoe de organen van een patiënt, bijvoorbeeld het hart of de nieren, functioneren. Hierbij maak je gebruik van radioactieve stoffen. Je bereidt de radioactieve stoffen en dient deze de patiënt toe via de bloedbaan, de ademhalingswegen of de mond. Met een speciale camera (gammacamera, SPECT/CT of PET-CT) vang je de straling van de stoffen op, zodat je een goed beeld krijgt van de organen en eventuele afwijkingen. De onderzoeksresultaten werk je vervolgens met de computer uit. Naast onderzoek behandel je patiënten ook.
Bij de Radiotherapie behandel je patiënten die (meestal) de diagnose kanker hebben gekregen. I.s.m. de radiotherapeut stel je een bestralingsplan op. Hier zorg je ervoor dat de tumor de nodige straling krijgt en dat het omliggende weefsel zoveel mogelijk wordt bespaard. Hierna voer je zelfstandig de bestraling uit met een bestralingsapparaat. Op deze afdeling zie je patiënten een aantal dagen/weken achter elkaar.
Als analist op het microbiologisch laboratorium onderzoek je patiënten materialen (urine, bloed, pus, uitstrijkjes e.d.) op de verwekkers van infectieziekten. Dat zijn virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Je zet bijvoorbeeld een urine op kweek om na te gaan of er sprake is van een urineweginfectie. Als dat het geval is onderzoek je meteen ook welke antibiotica in dat specifieke geval het beste zullen werken voor die patiënt. De arts-microbioloog neemt dit mee in het advies aan de (huis)arts die het onderzoek aangevraagd heeft. Daarnaast wordt veel onderzoek gedaan naar antistoffen, voornamelijk in bloedmonsters. Als er sprake is van een infectie maakt het lichaam antistoffen tegen de verwekker (virus, bacterie) aan. PCR testen, zoals de COVID-PCR, zijn niet meer weg te denken uit een modern lab. Werken op de medische microbiologie is een leuke mix van handmatig en geautomatiseerd werk.
Als psycholoog binnen het ziekenhuis kijk je naar de relatie tussen de psychische klachten die iemand ervaart als gevolg van lichamelijke klachten/problemen door ziekte, een bepaalde aandoening, of na bijvoorbeeld een revalidatieperiode. Je werkt op het grensvlak van de psychologie en geneeskunde. Je voert gesprekken met patiënten, stelt behandelplannen op, analyseert onderzoeken en adviseert de medisch specialisten over behandelmethodes en diagnoses.
Als psychologisch medewerker breng je door middel van onderzoek het gedrag van een patiënt en zijn cognitieve functioneren in kaart. Denk hierbij dan aan het in kaart brengen van het opnemen en verwerken van kennis en informatie, iemands bewustzijn, geheugen, denken, taal, aandacht en bijvoorbeeld concentratievermogen. Deze testen en observatieresultaten bespreek je met de psycholoog. Je hebt een groot inlevingsvermogen en helpt patiënten goed de onderzoeken door en weet hen op de juiste manier op hun gemak te stellen. Na het onderzoek ga je in gesprek met de psycholoog over de bevindingen.
De ogen zijn een heel belangrijk zintuig voor ons mensen. Daarom is het belangrijk dat de ogen goed werken en dat er een behandeling komt wanneer dit niet zo is. Een orthoptist kan hierbij helpen. Als er afwijkingen in het gezichtsvermogen zijn, dan kan de orthoptist dit onderzoeken. Zo kan hij of zij vervolgens klachten als een lui oog, brilafwijkingen, scheelzien en dubbelzien behandelen. Meer weten over hoe een orthoptist dit doet? Kom dan bij ons langs op de Beroepenproeverij!
Als operatieassistent bereid je de operatie voor, opereer je mee en geef je nazorg aan de patiënt tot de overdracht naar de recovery (waar patiënten bijkomen na hun operatie). Je controleert vóór de operatie de benodigde apparatuur en zet alle instrumenten en steriele materialen klaar. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de operatietechnieken en de nieuwste innovaties die in het ziekenhuis gebruikt worden. Werken in teamverband is belangrijk bij dit beroep.
Pathologie, een brede afdeling binnen het ziekenhuis. Als analist (histologisch of cytologisch) houd je je bezig met het onderzoeken, bewerken en verwerken van weefsels en cellen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat weefsel en cellen op een glaasje komen te zitten. De patholoog bekijkt de cellen en beoordeeld deze. Op deze wijze worden er veel patiënten geholpen door een stukje duidelijkheid en wat de vervolgstappen gaan zijn voor een eventuele behandeling.
Algemene voorlichting over het werken als verpleegkundige en alle doorgroei mogelijkheden die onze verpleegkundigen afkomstig van mbo en hbo hebben. Leer ook enkele handelingen verrichten die onze verpleegkundigen doen! We hebben vele soorten verpleegkundigen: denk hierbij aan verpleegkundigen die langdurig patiëntcontact hebben maar ook verpleegkundigen die een patiënt na een dag weer naar huis begeleiden. Je kunt als verpleegkundigen werkzaam zijn op heel veel verschillende afdelingen: voor ieder wat wils! Kom erachter hoe veelzijdig dit waardevolle beroep is tijdens de Beroepenproeverij.
Je kunt je als verpleegkundige in je loopbaan gaan specialiseren. Verpleegkundigen van onderstaande afdelingen informeren je graag over hun beroep en gevolgde opleiding:
- neonatologie (zij werken met hele jonge baby's of baby's die een moeilijke start hebben)
- verloskamers en kraamsuites
- oncologiecentrum en de dagbehandeling (zij werken met mensen met kanker)
- intensive care (zij werken met patiënten die op de Intensive Care liggen)
- dialyse(zij werken met patiënten met nieraandoeningen)
- CCU/HCK afdeling (zij werken met mensen die bijvoorbeeld een acute hartaandoening hebben)
- kindergeneeskunde (zij werken met kinderen en jongeren behandeld van 0 tot 18 jaar)
- monitoringscentrum
- Spoedeisende Hulp en Acute Opname Afdeling (de verpleegkundigen die je als eerste tegenkomt als je op de Spoedeisende Hulp binnengebracht wordt door bijvoorbeeld de ambulance)
Wil jij weten hoe je als onderzoeker een bijdrage kunt leveren aan de zorg? Heb jij een interesse in de zorgwereld, maar wil je weten wat je nog meer kunt studeren buiten geneeskunde? Laat je dan informeren door onze medisch wetenschappelijk onderzoeker over wat er nog meer allemaal kan. Je werkt zowel in teamverband (met bv. artsen) als zelfstandig aan onderzoeken om de gezondheidszorg van nu en in de toekomst te waarborgen.